- Bylinková dieta
- Dieta Detoxikační očistná
- Dieta Vegetariánská
- Dieta Ovocná pro modelky
- Existuje dokonalá dieta?
- Fyzická aktivita a zdraví
- Hubnutí s rozumem
- Jarní úklid organismu
- Jídlo před a po cvičení
- Dietní program Gift
- Dieta GIFT
- Káva při hubnutí
- Pitný režim nejen při hubnutí
- Druhy sportu a hubnutí
- Jak velká aktivita vede k hubnutí
- Pravda o jablečném octu a hubnutí
- Pravda o tabletkách na hubnutí
- Nechcete vědět jak k vám vozí supermarkety jídlo?
- Mýty o šunce pro děti
- Pravda o kuřatech v česku aneb jsou zdrava?
- VLASTNOSTI UZENIN - PRAVDA O NICH
- 10 KROKŮ K VAŠEMU ZDRAVÍ RADÍ ZDRAVÍČEK
- Správné zásady stravování od zdravíčka
- ZÁKLADNÍ TŘI PYRAMIDOVÁ PATRA POTRAVIN
- PŘÍKLAD VYVÁŽENÉHO JÍDELNÍČKU
- ZDRAVÍČEK ODPOVÍDÁ NA ČASTÉ OTÁZKY O STRAVOVÁNÍ
- BIO CHLEBA
- BIO BRAMBORY OD ZDRAVÍČKA
- BIO BROKOLICE OD ZDRAVÍČKA
- BIO CELER OD ZDRAVÍČKA
- BIO ČESNEK OD ZDRAVÍČKA
- BIO KVĚTÁK OD ZDRAVÍČKA
- BIO MRKEV OD ZDRAVICKA
- BIO PASTIŇÁK OD ZDRAVÍČKA
- BIO PETRŽELKA OD ZDRAVÍČKA
- BIO PÓREK OD ZDRAVÍČKA
- BIO ŘEDKVIČKY
- PROČ NAKUPOVAT REGIONÁLNÍ POTRAVINY OD ZDRAVÍČKA
- KAŽDÉ DESÁTÉ DÍTĚ V ČR JE OBÉZNÍ
- Nepodceňujte bolest nohou
- Ne všechny rostlinné tuky jsou zdravé
- Zaručeně proti celulitidě
- Chronická únava je nemoc přetažených
- Kouření a hmotnost
- Odborně o nikotinu
- Proteiny při sportu a v jídle
- Stres a jídlo
- POZOR NA PLÍSNĚ VE FITNESS
- Cukry ve vašem těle
- Náhradní sladidla - co to je?
- Jak bezpečně uchovávat potraviny
- O potravinářských přísadách
- Strava matky při těhotenství
- Sůl solíš solíme - vliv soli na vaše zdraví
- Sport a pitný režim, sodík v nápojích
- Vitamíny a vy
- Význam celozrných potravin
- Pesticidy v ovoci a zelenině
- Jak zdravě jíst a pít na cestách
- Strava a pití při cestách do exotických zemí
- Rady pro uklidnění žaludku během cestování
- Jídlo mimo domov
Mýty ve výživě
ZDRAVÍČEK INFORMUJE O MÝTECH VE VÝŽIVĚ
Působí nápoje s obsahem kofeinu dehydrataci organismu? Je nutné omezit spotřebu vajec nebo nevařit zeleninu? Může konzumace určitých živin v určitou denní dobu přispět k snížení tělesné hmotnosti? Skutečnost je někdy obtížné odlišit od výmyslů.
Mají nápoje s kofeinem dehydratační vliv na organismus a zvyšují požadavky na množství tekutin?
Studie prokázaly, že kofeinové nápoje, jako je čaj, káva a kolové nápoje, konzumované v běžném množství nezvyšují ztráty tekutin v organismu. Při spotřebě kofeinu vyšší než 250 mg za den se projevují jeho diuretické účinky, což může vést k zvýšené ztrátě vody, a tím i k možnému deficitu vody (tento vliv může být méně významný u pravidelných konzumentů kávy). Takže při mírné spotřebě kofeinových nápojů může voda z nich přispívat k zvýšení objemu přijímaných kapalin. Odborné výbory v evropských zemích doporučují příjem vody z nápojů pro dospělé alespoň v množství 1,2 l (4-6 sklenic), tedy mimo vodu získanou z potravin a při metabolismu, jako náhrada ztrát tekutin močí, stolicí a dýcháním.
Nemáme jíst více než 3 vejce týdně?
Vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje významný rizikový faktor pro koronární nemoci srdce. To vedlo k domněnce, že vaječný žloutek, který je bohatý na cholesterol (kolem 225 mg v jednom vejci střední vlhkosti), není pro naše srdce vhodný. Lidský organismus však sám produkuje kolem 75 % celkového cholesterolu v těle a cholesterol přijímaný potravou má jen velmi malý vliv na jeho hladinu v krvi. Mnohem větší vliv na hladinu cholesterolu (zvláště LDL cholesterolu) v krvi však mají nasycené tuky v potravě a právě vejce obsahují nasycených tuků jen malé množství. Proto většina odborných orgánů v Evropě neomezuje konzumaci vajec za předpokladu, že vejce tvoří součást celkově vyvážené potravy s nízkým obsahem nasycených tuků.
Je možné vařením zničit všechny užitečné látky obsažené v zelenině?
Vitamin C a kyselina listová jsou látky ve vodě rozpustné a citlivé na oxidaci, takže při vaření potravin, především zeleniny ve velkém množství vody, která se potom vylije, dochází k jejich velkým ztrátám. Tyto ztráty i dalších vitaminů a minerálů mohou být minimalizovány, jestliže se zelenina nekrájí, je vkládána do vařící vody a po uvaření je ihned podávána, nebo ještě lépe jestliže se vaří v minimálním množství vody v mikrovlnné troubě. Na druhou stranu, další důležité složky – vláknina, lykopen v rajčatech a další antioxidanty zůstávají v zelenině a během vaření se zvyšuje jejich dostupnost. Důkladné vaření rovněž zvyšuje mikrobiologickou bezpečnost potravin a jejich chuť.
Může tzv. „časová výživa“ pomáhat snižovat tělesnou hmotnost?
Program časové výživy (chrono nutrition) byl vyvinut výživáři ve Francii v roce 1986 podle teorie, že pro trávení výživových makrosložek – bílkovin, tuků a sacharidů, existují ideální časová období. Například potraviny obsahující bílkoviny, tuky a pomalu stravitelné sacharidy (celozrnné výrobky a zdroje bohaté vlákninou) je vhodné jíst k snídani a potraviny převážně bílkovinné povahy k obědu. Tyto makroživiny požívané mimo uvedenou vhodnou dobu nejsou využívány, ale tělo je ukládá ve formě tuku za zvyšování celkové hmotnosti. Všichni máme denní cykly, biologické hodiny ve vztahu k slunečnímu světlu a teplotě, které se projevují v malých změnách různých složek v těle, např. hormonů. Přesto, kdykoliv sníme bílkoviny, tuky a sacharidy, naše tělo zvýší tvorbu všech látek potřebných k jejich trávení a využití. Ztráty hmotnosti dosažené při pokusném ověřování této diety jsou ovlivňovány snížením energetického příjmu, který je způsoben omezením jednotlivých jídel na určité složky.
Zdroj www.vupp.cz