- Bylinková dieta
- Dieta Detoxikační očistná
- Dieta Vegetariánská
- Dieta Ovocná pro modelky
- Existuje dokonalá dieta?
- Hubnutí s rozumem
- Jarní úklid organismu
- Jídlo před a po cvičení
- Dietní program Gift
- Káva při hubnutí
- Pitný režim nejen při hubnutí
- Proč vlastně hubnout
- VEGETARIÁNI A HUBNUTÍ
- ZDRAVÁ A SPRÁVNÁ HMOTNOST TĚLA
- Mýty ve výživě
- Sport a pitný režim, sodík v nápojích
Dieta GIFT
Zdravíček doporučuje dietu GIFT


Nejnovější trend v hubnutí – dietní program GIFT
Zákon zachování energie platí a stálou hmotnost si udrží jen ten, kdo má příjem a výdej kalorií v rovnováze. Přestože v posledních padesáti letech počítají lidé kalorie jako diví, svět zachvátila pandemie obezity. Nezáleží totiž jen na číslech, ale také na tom, co a kdy jíte.
Počítání kalorií může pomoci, ale typické nízkokalorické diety mají svá úskalí. Pokud organismus nemá dostatečný přísun potravy, bojí se smrti hladem a začne energii skladovat. To je dávné dědictví po předcích, které nemůžeme vůlí nijak ovlivnit. Výsledkem nízkoenergetické diety je zpomalený metabolismus, úbytek svalové hmoty a naopak zvýšení podílu tuku. Hodnota BMI přitom může zůstat stále stejná.
Ne krátkodobým dietám!
Že přejídání a málo pohybu nám přidává kila, ví každé dítě. Pouhý fakt, že to víme, nám ale zhubnout nepomůže. Proto se odborníci snaží najít vhodné lifestylové programy, které by vyhovovaly moderním lidem a pomáhaly jim bojovat s nadváhou. „Kalorie nejsou všechno. Při tvorbě nových výživových strategií musíme vycházet z nejnovějších vědeckých poznatků,“ vysvětluje doktor Luca Speciani, italský dietolog, který se v roce 2007 staral o zdravý jídelníček účastníků mezinárodního pražského maratónu. Jeho dietní program GIFT spojuje letité zkušenosti dietologů s novými poznatky o lidském metabolismu.
Teprve před 15 lety totiž vědci objevili, že tuková tkáň není pouhá zásobárna energie. Tukové buňky vyrábějí množství hormonů, enzymů a růstových faktorů, které působí na náš mozek a výrazně ovlivňují chuť k jídlu a hospodaření s energií. Když množství tuku v těle překročí určitou hranici, začne si žít vlastním chemickým životem. Zjednodušeně řečeno – jediným cílem tukové tkáně se stane ukládání další energii do tuku.
Nastartujte motory
V takové situaci je běžná nízkokalorická dieta zhoubná. Tuková tkáň se úbytku brání a hubnoucí člověk trpí nedostatkem energie, silnými pocity hladu a depresí. Mnohem výhodnější je metabolismus přesvědčit, aby energii přestal ukládat a nebál se ji vydávat. A právě na tomto principu je založen moderní přístup ke snižování váhy, a příkladem je dietní program GIFT.
Vychází z poznatku, že je třeba nahodit metabolický motor a donutit tuk posílat do mozku pravdivé signály o nasycení, chuti k jídlu a o stavu tukových zásob. Poslem, který tuk vyrábí a vysílá ho do mozku, je hormon leptin. Při dlouhodobém přejídání vyrábí tuková tkáň velmi mnoho leptinu, mozek na něj přestane reagovat a vznikne leptinová rezistence. Pocit nasycení se nedostavuje, zpomalí se činnost štítné žlázy, dostaví se deprese a tuk se hromadí a hromadí. Proto je třeba dostat hladiny leptinu postupně do normálu.
Jak donutit tuk, aby ubýval
Cílem programu GIFT není přísná kontrola kalorického příjmu, ale postupné posílení spalovacích schopností organismu:
* Bohatá snídaně signalizuje dostatek potravy. Většinu energie máte přijímat v první polovině dne.
* Jezte denně jeden gram bílkovin na kilogram své váhy: zpomalují vstřebávání cukrů ve střevech a snižují glykemický index potravy, proto by všechna tři hlavní jídla měla obsahovat bílkoviny.
* Jezte tak, aby vám nekolísala hladina cukru v krvi. Pokud se jednorázově přejíte, nebo naopak hladovíte, pomáháte tím ukládání tuků a tvorbě zánětů.
* Dávejte přednost kvalitní stravě, která není příliš průmyslově zpracovaná. Dbejte na bohatý přísun vlákniny a vody.
* Buďte fyzicky aktivní, protože tím podporujete metabolismus. Vyberte si některou z tisíců možností, které život nabízí. Nemusí se nutně jednat o sport.
* Nejezte potraviny, které váš organismus nemá rád. Potravinové alergie a intolerance způsobují dlouhodobé zánětlivé procesy a metabolismu škodí.
* Žvýkejte pomalu. Chvíli trvá, než se dostaví pocit sytosti. Abyste tento okamžik nepropásli a nesnědli mnohem víc, než tělo potřebuje, jídlo si vychutnávejte. Dobře rozmělněná potrava usnadní trávení a sníží kvasné procesy ve střevech.
* Nejdůležitějším činitelem je mysl. Jak říká doktor Speciani: „Nikdo pro vás neudělá to, co nejste ochotni pro sebe udělat sami.“
