Bedýnky do domu
novy dvur.jpg

Zdravíček nabízí unikátní výrobky trapistických mnichů

Zdravíček navštívil převorství  Nový Dvůr a představuje vám jejich výrobky - HOŘČICE A KRÉM A DŽEMY

Mniši tohoto řádu jsou velmi pracovití. Byli jsme srdečně přivítaní bratrem Jiřím, který nás seznámil s unikátní výrobou a složením jejich výrobků, které jsou v nejvyšší BIO kvalitě.

ruční plnění a balení.jpg

Přesto, že prostory kláštera nejsou běžně určeny veřejnosti, měl jsme možnost navštívit i výrobu a seznámit se tak s bratrem Bernardem, který dodržuje pradávné postupy výroby.

za výrobu zodpovídá bratr Bernard.jpg

V přátelském rozhovoru jsme měli možnost se přesvědčit o jejich pozitivním vztahem k práci, která je nedílnou součástí jejich mnišského povolání. Jsme rádi, že vám tyto unikátní výrobky můžeme nabídnout.

mnichové chovají i ovce.jpg

HOŘČICE
Dokonalá chuť a poctivé složení těchto hořčic dá každému možnost poznat jak má vlastně chutnat.

Hořčice je vyráběna podle originální trapistické receptury. Jedná se o výrobek vysoké kvality, příbuzný druhu francouzské hořčice nazývané „Moutarde à l’ancienne“, což je možno přeložit „Hořčice postaru“.

Tato hořčice je vyráběna řemeslnicky a v malém objemu, z vybraného hořčičného semínka, které po namočení do octa smíchaného s vodou pocházející z lesů obklopujících klášter, je rozdrceno na mlýnském kameni, provoněno medem a moravským bílým vínem. Jemně okořeněná hořčice je plněna do sklenic, kde během několika týdnů dozrávání získává svoje nezaměnitelné aróma, které ji tak výrazně odlišuje od konkurenčních výrobků.

Je určena jak ke přímé spotřebě – tradičně jako příloha k masitým pokrmům, tak i k přípravě dressingů a omáček pro různé druhy salátů.

BLAHODÁRNÉ ÚČINKY

Nic se nevyrovná chuti, kterou černé hořčičné semínko dodává potravě a tomu jak usnadňuje trávení. Hořčičné semínko způsobuje prokrvení zažívacího traktu, tím urychluje trávení a látkovou výměnu. Doporučuje se při špatné funkci střev a nízké tvorbě žluči. Nehodí se však při zánětech žaludku. Používá se i při kornatění cév, proti vysokému krevnímu tlaku.

Celá hořčičná semena voní jen velmi málo - teprve po rozdrcení či semletí a promíchání s vodou či navlhčení se uvolní jejich ostré aroma a řízná chuť. Voda totiž aktivuje enzym obsažený v hořčičných semenech. Tento enzym pak reaguje s ostatními obsaženými látkami a výsledkem je éterický olej s charakteristickou chutí a vůní.

HOŘČICE NOVODVORSKÁ

Složení: hořčičné semínko, ocet, voda, moravské víno bílé, med, sůl, koření. Bez konzervantu. Hmotnost: 210g

Doporučujeme podávat k: červenému masu (hovězímu, jehněčímu), podávanému za studena i za tepla,Bílému masu (telecímu, vepřovému), podávanému za studena i za tepla, drůbeži (kuřeti, krůtě, králíkovi, huse), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,studeným uzeninám, šunce, k teplým párkům, klobásám, atd. vnitřnostem (játrům, ledvinkám),k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.

Složení: hořčičné semínko, ocet, voda, moravské víno bílé, med, sůl, koření. Bez konzervantu. Hmotnost: 210g

 Doporučujeme podávat k:červenému masu (hovězímu, jehněčímu), podávanému za studena i za tepla, bílému masu (telecímu, vepřovému), podávanému za studena i za tepla,drůbeži (kuřeti, krůtě, králíkovi, huse), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,studeným uzeninám, šunce, k teplým párkům, klobásům, atd.vnitřnostem (játrům, ledvinkám),k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.

BIOHOŘČICE JEMNÁ

Složení: ocet*, voda, hořčičné semínko*, třtinový cukr*, sůl, koření*. Bez konzervantu.*Suroviny pocházející z ekologického zemědělství.Hmotnost: 210g

Doporučujeme podávat k:červenému masu (hovězímu, jehněčímu), podávanému za studena i za tepla,bílému masu (telecímu, vepřovému), podávanému za studena i za tepla,drůbeži (kuřeti, krůtě, králíkovi, huse), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,studeným uzeninám, šunce, k teplým párkům, klobásům, atd.vnitřnostem (játrům, ledvinkám),k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.

Třtinový cukr je přírodní, chemicky nezpracovávaný, takže na rozdíl od bílého cukru neztrácí vitamíny a minerály, enzymy, stopové látky, vlákninu a neobsahuje žádné zbytkové chemické látky.

BIOHOŘČICE S RAJČATY

Složení: ocet*, rajčata* 16,35%, voda, hořčičné semínko*, třtinový cukr*, sůl, olivový olej*, koření*. Bez konzervantu.*Suroviny pocházející z ekologického zemědělství.Hmotnost: 210g

Doporučujeme podávat k:červenému i bílému masu (hovězí, telecí, jehněčí, vepřové), podávanému za studena i za tepla,drůbeži (kuřeti, perličce, kachně, huse, krůtě, králíkovi), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.

Rajčata povzbuzují chuť a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech. Kalium snižuje krevní tlak. Mimo srdečně-cévních chorob pomáhá při léčení různých poruch trávení. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E, vitamín C a betakaroten.

BIOHOŘČICE STAROFRANCOUZSKÁ 

Složení: ocet*, hořčičné semínko*, voda, med*, sůl, moravské víno bílé*, koření*. Bez konzervantu.*Suroviny pocházející z ekologického zemědělství.Hmotnost: 210g

Doporučujeme podávat k:červenému masu (hovězímu, jehněčímu), podávanému za studena i za tepla,bílému masu (telecímu, vepřovému), podávanému za studena i za tepla,drůbeži (kuřeti, krůtě, králíkovi, huse), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,studeným uzeninám, šunce, k teplým párkům, klobásům, atd.vnitřnostem (játrům, ledvinkám),k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.

 Med má znatelné pozitivní efekty při dlouhodobém užívání. Med totiž obsahuje nejen mnoho uhličitanů, ale také nezřídka polyfenoly, které mohou působit jako antioxidanty. Antioxidanty, jako výživný prvek působí příznivě, zabraňují působení negativních důsledků stresu v organismu. Mimoto, med je zodpovědný také za zvyšování populace probiotických bakterií ve střevech, což má za následek zvýšení obranyschopnosti organismu, zlepšení trávení a snížení cholesterolu.

BIOHOŘČICE BOHEMIA

Složení: ocet*, hořčičné semínko*, med*, voda, hroznová šťáva*, sůl, koření*. Bez konzervantu.*Suroviny pocházející z ekologického zemědělství.Hmotnost: 210g

Doporučujeme podávat k:červenému masu (hovězímu, jehněčímu), podávanému za studena i za tepla,bílému masu (telecímu, vepřovému), podávanému za studena i za tepla,drůbeži (kuřeti, krůtě, králíkovi, huse), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,studeným uzeninám, šunce, k teplým párkům, klobásům, atd.vnitřnostem (játrům, ledvinkám),k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.

 Základem hroznové šťávy je přírodní, tzv. hroznový cukr, který je též obsažen v medu. Hroznový cukr postupně uvolňuje energii, čím umožní její využití po delší dobu a tím dlouhodobější udržení pozornosti, zvýšení fyzické a psychické aktivity a zamezí přeměně nadbytečné energie na tělesný tuk. Typickou vůni a chuť propůjčují hroznové šťávě jemné přírodní organické kyseliny, především kyselina vinná, která má harmonizační účinky na zdraví člověka. Dalšími z látek, které výrazně prospívají svalům, snižují únavu a zvyšují pozornost, jsou aminokyseliny. Nejen při obraně lidského organismu proti stresu, únavě, ale především škodlivým vlivům ze životního prostředí, pomáhají antioxidační sloučeniny, které jsou též obsaženy v hroznové šťávě. Nejsilnější antioxidační složkou je resveratrol, který snižuje hladinu cholesterolu, chrání před infarkty a náhlými mozkovými příhodami.

HOŘČICE S PETRŽELÍ A ČESNEKEM

Složení: ocet, hořčičné semínko, voda, petržel 5%, česnek 5%, sůl, přírodní aróma. Bez konzervantu.Hmotnost: 200g

 Doporučujeme podávat k:bílému masu (telecímu, vepřovému), podávanému za studena i za tepla,drůbeži (kuřeti, krůtě, králíkovi, huse), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,studeným uzeninám, šunce, k teplým párkům, klobásům, atd.vnitřnostem (játrům, ledvinkám),k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.

 Petržel obsahuje účinnou látku, silici, jejíž hlavní součástí je apiol. Dále obsahuje miristicin, pinen, felandren, cymol, terpeny a další. Obsahuje také flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy. Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje větší množství kyseliny listové.

 Česnek povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální účinky. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje volný průtok krve. Snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje hladinu cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.




  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |