
Zdravíček nabízí unikátní výrobky trapistických mnichů
Zdravíček navštívil převorství Nový Dvůr a představuje vám jejich výrobky - HOŘČICE A KRÉM A DŽEMY
Mniši tohoto řádu jsou velmi pracovití. Byli jsme srdečně přivítaní bratrem Jiřím, který nás seznámil s unikátní výrobou a složením jejich výrobků, které jsou v nejvyšší BIO kvalitě.
Přesto, že prostory kláštera nejsou běžně určeny veřejnosti, měl jsme možnost navštívit i výrobu a seznámit se tak s bratrem Bernardem, který dodržuje pradávné postupy výroby.
V přátelském rozhovoru jsme měli možnost se přesvědčit o jejich pozitivním vztahem k práci, která je nedílnou součástí jejich mnišského povolání. Jsme rádi, že vám tyto unikátní výrobky můžeme nabídnout.
HOŘČICE
Dokonalá chuť a poctivé složení těchto hořčic dá každému možnost poznat jak má vlastně chutnat.
Hořčice je vyráběna podle originální trapistické receptury. Jedná se o výrobek vysoké kvality, příbuzný druhu francouzské hořčice nazývané „Moutarde à l’ancienne“, což je možno přeložit „Hořčice postaru“.
Tato hořčice je vyráběna řemeslnicky a v malém objemu, z vybraného hořčičného semínka, které po namočení do octa smíchaného s vodou pocházející z lesů obklopujících klášter, je rozdrceno na mlýnském kameni, provoněno medem a moravským bílým vínem. Jemně okořeněná hořčice je plněna do sklenic, kde během několika týdnů dozrávání získává svoje nezaměnitelné aróma, které ji tak výrazně odlišuje od konkurenčních výrobků.
Je určena jak ke přímé spotřebě – tradičně jako příloha k masitým pokrmům, tak i k přípravě dressingů a omáček pro různé druhy salátů.
BLAHODÁRNÉ ÚČINKY
Nic
se nevyrovná chuti, kterou černé hořčičné semínko dodává potravě a tomu jak
usnadňuje trávení. Hořčičné semínko způsobuje prokrvení zažívacího traktu, tím
urychluje trávení a látkovou výměnu. Doporučuje se při špatné funkci střev a
nízké tvorbě žluči. Nehodí se však při zánětech žaludku. Používá se i při
kornatění cév, proti vysokému krevnímu tlaku.
Celá
hořčičná semena voní jen velmi málo - teprve po rozdrcení či semletí a
promíchání s vodou či navlhčení se uvolní jejich ostré aroma a řízná chuť. Voda
totiž aktivuje enzym obsažený v hořčičných semenech. Tento enzym pak reaguje s
ostatními obsaženými látkami a výsledkem je éterický olej s charakteristickou
chutí a vůní.
HOŘČICE NOVODVORSKÁ
Složení: hořčičné semínko, ocet, voda, moravské víno bílé, med, sůl, koření. Bez konzervantu. Hmotnost: 210g
Doporučujeme podávat k: červenému masu (hovězímu, jehněčímu), podávanému za studena i za tepla,Bílému masu (telecímu, vepřovému), podávanému za studena i za tepla, drůbeži (kuřeti, krůtě, králíkovi, huse), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,studeným uzeninám, šunce, k teplým párkům, klobásám, atd. vnitřnostem (játrům, ledvinkám),k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.
Složení: hořčičné semínko, ocet, voda, moravské víno bílé, med, sůl, koření. Bez konzervantu. Hmotnost: 210g
BIOHOŘČICE JEMNÁ
Složení: ocet*, voda, hořčičné semínko*, třtinový cukr*, sůl, koření*. Bez konzervantu.*Suroviny pocházející z ekologického zemědělství.Hmotnost: 210g
Doporučujeme podávat k:červenému masu (hovězímu, jehněčímu), podávanému za studena i za tepla,bílému masu (telecímu, vepřovému), podávanému za studena i za tepla,drůbeži (kuřeti, krůtě, králíkovi, huse), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,studeným uzeninám, šunce, k teplým párkům, klobásům, atd.vnitřnostem (játrům, ledvinkám),k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.
Třtinový cukr je přírodní, chemicky nezpracovávaný, takže
na rozdíl od bílého cukru neztrácí vitamíny a minerály, enzymy, stopové látky,
vlákninu a neobsahuje žádné zbytkové chemické látky.
BIOHOŘČICE S RAJČATY
Složení: ocet*, rajčata* 16,35%, voda, hořčičné semínko*, třtinový cukr*, sůl, olivový olej*, koření*. Bez konzervantu.*Suroviny pocházející z ekologického zemědělství.Hmotnost: 210g
Doporučujeme podávat k:červenému i bílému masu (hovězí, telecí, jehněčí, vepřové), podávanému za studena i za tepla,drůbeži (kuřeti, perličce, kachně, huse, krůtě, králíkovi), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.
Rajčata povzbuzují chuť a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech. Kalium snižuje krevní tlak. Mimo srdečně-cévních chorob pomáhá při léčení různých poruch trávení. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E, vitamín C a betakaroten.
BIOHOŘČICE STAROFRANCOUZSKÁ
Složení: ocet*, hořčičné semínko*, voda, med*, sůl, moravské víno bílé*, koření*. Bez konzervantu.*Suroviny pocházející z ekologického zemědělství.Hmotnost: 210g
Doporučujeme podávat k:červenému masu (hovězímu, jehněčímu), podávanému za studena i za tepla,bílému masu (telecímu, vepřovému), podávanému za studena i za tepla,drůbeži (kuřeti, krůtě, králíkovi, huse), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,studeným uzeninám, šunce, k teplým párkům, klobásům, atd.vnitřnostem (játrům, ledvinkám),k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.
BIOHOŘČICE BOHEMIA
Složení: ocet*, hořčičné semínko*, med*, voda, hroznová šťáva*, sůl, koření*. Bez konzervantu.*Suroviny pocházející z ekologického zemědělství.Hmotnost: 210g
Doporučujeme podávat k:červenému masu (hovězímu, jehněčímu), podávanému za studena i za tepla,bílému masu (telecímu, vepřovému), podávanému za studena i za tepla,drůbeži (kuřeti, krůtě, králíkovi, huse), podávané za studena i za tepla,rybám grilovaným, pečeným v troubě, v alobalu, podávaným za studena i za tepla,studeným uzeninám, šunce, k teplým párkům, klobásům, atd.vnitřnostem (játrům, ledvinkám),k přípravě octových omáček, ke studeným i teplým omáčkám.
HOŘČICE S PETRŽELÍ A ČESNEKEM
Složení: ocet, hořčičné semínko, voda, petržel 5%, česnek 5%, sůl, přírodní aróma. Bez konzervantu.Hmotnost: 200g