Bedýnky do domu

Z jaké farmy je:

Přesnídávka bez chemie

Hořčice z kláštera

Náš dobrý med

Poctivý chleba

Brambory

Mrkev petržel atd...

Patizon cuketa dýně

Domácí a BIO vejce

Sýry kozí kravské

Česnek český

Domácí drůbež

Moravská vína

Hotová jídla

Sušenky pro mazlíčky


Hubnutí s rozumem

Hubnutí s rozumem - Zdravíčkova poradna

zdravicek logo1.jpg

stastne cviceni.jpg

Hubnutí s rozumem

V čísle 37 Food Today byla věnována pozornost skutečnosti, že udržování tělesné váhy v normálních hodnotách příznivě ovlivňuje zdraví; dále že počet osob s nadváhou nebo obézních stále vzrůstá; že v průběhu vývoje lidí se uplatnili jedinci, kteří v období hojnosti nahromadili dostatek tuku, což jim umožnilo přežít období katastrofálního nedostatku potravy; že v důsledku toho je u většiny osob snižování váhy obtížné a že různé "zaručené" diety a přípravky nefungují. Jak tedy lze snížit tělesnou váhu?

Jediný správný postup při hubnutí je zajistit, aby snědené potraviny dodávaly tělu méně energie (vyjádřeno v kilokaloriích nebo kilojoulech), než kolik jí organismus spotřebuje pro udržování tělesné teploty, normální aktivity a případně i pro cvičení. Jestliže se sníží příjem energie, rychlost metabolismu se sníží asi o 15 %. Rozdíl mezi hodnotou energie spotřebované a dodané potravou musí být proto nejméně 25 %, lépe než 40 %. Jestliže žena, která normálně denně získá ve stravě 2000 kcal zařadí dietu s hodnotou 1500 kcal, rozdíl mezi sníženým využitím (tj. 2000-15%) a jejím příjmem je pouze 200 kcal denně. To v praxi znamená, že pro snížení své hmotnosti o 1 kg bude potřebovat 5 týdnů, což je nepřijatelně pomalý úbytek. Z toho vyplývá, že pokud je snížení přijaté energie potravou příliš malé, průběh hubnutí je tak pomalý, že dochází k ztrátě motivace.

Běžný příjem energie potravou je pro ženy, pokud pravidelně necvičí nebo nesportují, zpravidla 2000 kcal denně. U osob s vyšší hmotností je tato hodnota většinou vyšší, avšak vzhledem k tomu, že osoby s nadváhou obvykle cvičí méně usilovně, je výhodné dodržovat hodnotu 2000 kcal jako základ. U mužů jsou tyto základní hodnoty vyšší, lze však doporučit dodržovat stejný postup. Snižování hmotnosti pak bude rychlejší, což je výhodnější, neboť muži jsou při hubnutí většinou mnohem méně trpěliví.

Při hubnutí s využitím jakékoliv diety potvrdily nedávné studie, že ztráty tělesné tkáně (s výjimkou prvého týdne, kdy 20 % ztrát tvoří zásobní sacharidy a 80 % voda) představuje kolem 75 % tuk a 25 % ostatní složky těla (včetně bílkovin). Ztráta 1 kg hmotnosti tedy představuje celkovou ztrátu přibližně 7000 kcal. Na tomto základu je možné stanovit následující průběh hubnutí při denním příjmu potravy v hodnotě:

·         1200 kcal (běžná hladina energie) je ztráta hmotnosti 0,3-0,7 kg za týden

·         800 kcal představuje úbytek 0,7-1,4 kg za týden

·         500 kcal pak úbytek hmotnosti 1,5-2,5 kg týdně

Existuje nějaká dokonalá dieta?
Odpověď bohužel zní "NE". Člověk, který by dokázal takovou dietu definovat, by se během jednoho roku stal multimilionářem. Každá osoba dává přednost jiným druhům potravin. Odborníci proto považují za výhodu dostupnost rozličných diet za předpokladu, že jsou dodrženy principy zajišťující jejich bezpečnost i při dlouhodobějším používání. Jaké jsou tyto bezpečnostní požadavky?

·         Minimální denní příjem bílkovin 50 g. Skutečné minimum je nižší, avšak podle názorů odborníků je důležité dodržovat tuto hodnotu.

·         Minimální příjem tuku přibližně 7 g/den pro zajištění dostatku esenciálních mastných kyselin a pro podporu tvorby žluče.

·         Při dlouhodenním příjmu pod 1400 kcal je prakticky nemožné zajistit přísun dostatečného množství vitaminů a některých minerálních látek na základě diety, založené na běžných potravinách. Tyto potřeby je proto nezbytné uhradit vhodnými vitaminovými a minerálními doplňky, nebo vhodnými komplexními náhradními potravinami s vyváženým poměrem nebytných složek, především vitaminů, minerálních látek a bílkovin.

·         V průběhu snižování hmotnosti dochází k podstatným ztrátám vody, je proto důležité dodržovat vhodný pitný režim s využitím nekalorických nápojů.

Je dodržování diety na základě těchto několika uvedených principů jednoduché? Odpověď zní znovu "NE". 

Dodržovat určenou dietu je občas velmi obtížné, mohou však pomoci následné rady

·         Není nutné si stanovit ihned velký úbytek hmotnosti. Snížení hmotnosti o 5-10 % může odstranit mnoho zdravotních problémů. Hmotnost je vhodné snižovat pomalými kroky.

·         Pro dosažení cíle je nezbytná vůle překonat nepříjemnosti a vytrvat.

·         Je vhodné hubnout společně ve skupině osob se stejným cílem.

·         Velmi pomáhá pravidelné cvičení nebo jiná tělesná činnost.

Mnoho osob s nadváhou však má k cvičení odpor. Musí jej však překonat a výsledek se zcela jistě dostaví.

Velice důležité je, aby po dosažení cíle, tj. plánovaného snížení hmotnosti, byla tato nižší hmotnost udržována. To však bude předmětem dalšího pojednání.

Zdroj www vupp.cz

nedopnute dziny.jpg

 

Doplňující obrázky

logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |