Bedýnky do domu
logo jpg.jpg

Dietní program Gift

zdravicek logo1.jpg

Nejnovější hubnutí se Zdravíčkem

Ne krátkodobým dietám!


Že přejídání a málo pohybu nám přidává kila, ví každé dítě. Pouhý fakt, že to víme, nám ale zhubnout nepomůže. Proto se odborníci snaží najít vhodné lifestylové programy, které by vyhovovaly moderním lidem a pomáhaly jim bojovat s nadváhou. „Kalorie nejsou všechno. Při tvorbě nových výživových strategií musíme vycházet z nejnovějších vědeckých poznatků,“ vysvětluje doktor Luca Speciani, italský dietolog, který se v roce 2007 staral o zdravý jídelníček účastníků mezinárodního pražského maratónu. Jeho dietní program GIFT spojuje letité zkušenosti dietologů s novými poznatky o lidském metabolismu.

hodnotná strava.jpg

Nejnovější trend v hubnutí – dietní program GIFT

 

Zákon zachování energie platí a stálou hmotnost si udrží jen ten, kdo má příjem a výdej kalorií v rovnováze. Přestože v posledních padesáti letech počítají lidé kalorie jako diví, svět zachvátila pandemie obezity. Nezáleží totiž jen na číslech, ale také na tom, co a kdy jíte.

 

Počítání kalorií může pomoci, ale typické nízkokalorické diety mají svá úskalí. Pokud organismus nemá dostatečný přísun potravy, bojí se smrti hladem a začne energii skladovat. To je dávné dědictví po předcích, které nemůžeme vůlí nijak ovlivnit. Výsledkem nízkoenergetické diety je zpomalený metabolismus, úbytek svalové hmoty a naopak zvýšení podílu tuku. Hodnota BMI přitom může zůstat stále stejná.


Teprve před 15 lety totiž vědci objevili, že tuková tkáň není pouhá zásobárna energie. Tukové buňky vyrábějí množství hormonů, enzymů a růstových faktorů, které působí na náš mozek a výrazně ovlivňují chuť k jídlu a hospodaření s energií. Když množství tuku v těle překročí určitou hranici, začne si žít vlastním chemickým životem. Zjednodušeně řečeno – jediným cílem tukové tkáně se stane ukládání další energii do tuku.

 

Nastartujte motory


V takové situaci je běžná nízkokalorická dieta zhoubná. Tuková tkáň se úbytku brání a hubnoucí člověk trpí nedostatkem energie, silnými pocity hladu a depresí. Mnohem výhodnější je metabolismus přesvědčit, aby energii přestal ukládat a nebál se ji vydávat. A právě na tomto principu je založen moderní přístup ke snižování váhy, a příkladem je dietní program GIFT.


Vychází z poznatku, že je třeba nahodit metabolický motor a donutit tuk posílat do mozku pravdivé signály o nasycení, chuti k jídlu a o stavu tukových zásob. Poslem, který tuk vyrábí a vysílá ho do mozku, je hormon leptin. Při dlouhodobém přejídání vyrábí tuková tkáň velmi mnoho leptinu, mozek na něj přestane reagovat a vznikne leptinová rezistence. Pocit nasycení se nedostavuje, zpomalí se činnost štítné žlázy, dostaví se deprese a tuk se hromadí a hromadí. Proto je třeba dostat hladiny leptinu postupně do normálu.

 

Jak donutit tuk, aby ubýval


Cílem programu GIFT není přísná kontrola kalorického příjmu, ale postupné posílení spalovacích schopností organismu:


* Bohatá snídaně signalizuje dostatek potravy. Většinu energie máte přijímat v první polovině dne.


* Jezte denně jeden gram bílkovin na kilogram své váhy: zpomalují vstřebávání cukrů ve střevech a snižují glykemický index potravy, proto by všechna tři hlavní jídla měla obsahovat bílkoviny.


* Jezte tak, aby vám nekolísala hladina cukru v krvi. Pokud se jednorázově přejíte, nebo naopak hladovíte, pomáháte tím ukládání tuků a tvorbě zánětů.


* Dávejte přednost kvalitní stravě, která není příliš průmyslově zpracovaná. Dbejte na bohatý přísun vlákniny a vody.


* Buďte fyzicky aktivní, protože tím podporujete metabolismus. Vyberte si některou z tisíců možností, které život nabízí. Nemusí se nutně jednat o sport.


* Nejezte potraviny, které váš organismus nemá rád. Potravinové alergie a intolerance způsobují dlouhodobé zánětlivé procesy a metabolismu škodí.


* Žvýkejte pomalu. Chvíli trvá, než se dostaví pocit sytosti. Abyste tento okamžik nepropásli a nesnědli mnohem víc, než tělo potřebuje, jídlo si vychutnávejte. Dobře rozmělněná potrava usnadní trávení a sníží kvasné procesy ve střevech.


* Nejdůležitějším činitelem je mysl. Jak říká doktor Speciani: „Nikdo pro vás neudělá to, co nejste ochotni pro sebe udělat sami.“

 

na HP2.jpg

Odstavec

Odstavec



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |