Bedýnky do domu

Existuje dokonalá dieta?

Dieta s rozumem

kalorie.jpg

Existuje nějaká dokonalá dieta?


Odpověď bohužel zní "NE". Člověk, který by dokázal takovou dietu definovat, by se během jednoho roku stal multimilionářem. Každá osoba dává přednost jiným druhům potravin. Odborníci proto považují za výhodu dostupnost rozličných diet za předpokladu, že jsou dodrženy principy zajišťující jejich bezpečnost i při dlouhodobějším používání. Jaké jsou tyto bezpečnostní požadavky?

·         Minimální denní příjem bílkovin 50 g. Skutečné minimum je nižší, avšak podle názorů odborníků je důležité dodržovat tuto hodnotu.

·         Minimální příjem tuku přibližně 7 g/den pro zajištění dostatku esenciálních mastných kyselin a pro podporu tvorby žluče.

·         Při dlouhodenním příjmu pod 1400 kcal je prakticky nemožné zajistit přísun dostatečného množství vitaminů a některých minerálních látek na základě diety, založené na běžných potravinách. Tyto potřeby je proto nezbytné uhradit vhodnými vitaminovými a minerálními doplňky, nebo vhodnými komplexními náhradními potravinami s vyváženým poměrem nebytných složek, především vitaminů, minerálních látek a bílkovin.

·         V průběhu snižování hmotnosti dochází k podstatným ztrátám vody, je proto důležité dodržovat vhodný pitný režim s využitím nekalorických nápojů.

Je dodržování diety na základě těchto několika uvedených principů jednoduché? Odpověď zní znovu "NE". 

Dodržovat určenou dietu je občas velmi obtížné, mohou však pomoci následné rady

·         Není nutné si stanovit ihned velký úbytek hmotnosti. Snížení hmotnosti o 5-10 % může odstranit mnoho zdravotních problémů. Hmotnost je vhodné snižovat pomalými kroky.

·         Pro dosažení cíle je nezbytná vůle překonat nepříjemnosti a vytrvat.

·         Je vhodné hubnout společně ve skupině osob se stejným cílem.

·         Velmi pomáhá pravidelné cvičení nebo jiná tělesná činnost.

Mnoho osob s nadváhou však má k cvičení odpor. Musí jej však překonat a výsledek se zcela jistě dostaví.

 

Doplňující obrázky

logo-bio-produkt-ez.jpg
logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |