Bedýnky do domu

Z jaké farmy je:

Přesnídávka bez chemie

Hořčice z kláštera

Náš dobrý med

Poctivý chleba

Brambory

Mrkev petržel atd...

Patizon cuketa dýně

Domácí a BIO vejce

Sýry kozí kravské

Česnek český

Domácí drůbež

Moravská vína

Hotová jídla

Sušenky pro mazlíčky


logo jpg.jpg

ZDRAVÍČEK ODPOVÍDÁ NA ČASTÉ OTÁZKY O STRAVOVÁNÍ

ZDAVÍČKOVA PORADNA

Stravová Poradna - Často kladené dotazy

Úspěšné snižování tělesné hmotnosti vyžaduje změnu životního stylu, která zahrnuje zdravé stravovací návyky a dostatek pohybové aktivity. Ale také může zahrnovat návštěvu lékaře a užívání léku pro léčbu obezity na předpis.

Je-li Váš BMI vyšší než 30 nebo 28 společně s rizikovými faktory (cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu), měla by být prvním krokem k úspěšné redukci hmotnosti návštěva u lékaře.

Můj BMI ukazuje, že mám nadváhu. Jak mohu dosáhnout zdravé tělesné hmotnosti?

Úspěšné snižování tělesné hmotnosti vyžaduje změnu životního stylu, která zahrnuje zdravé stravovací návyky a vhodnou pohybovou aktivitu. A měla by se pro Vás stát každodenní rutinou.

Ovlivňuje moje hmotnost můj zdravotní stav?

Nadváha či obezita zvyšuje riziko určitých onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak a srdečně cévní onemocnění. Váš BMI je jakýsi ukazatel zdravotních rizik, jak Vám vysvětlí Váš lékař.

Měl bych se zajímat o svůj zdravotní stav, když se cukrovka 2. typu, vysoká hladina cholesterolu nebo vysoký krevní tlak vyskytuje v mé rodině?

Váš lékař by měl znát Vaší rodinnou anamnézu, která obsahuje všechna závažnější onemocnění, kterými trpí nebo trpěli Vaši blízcí příbuzní.

Co bych měl udělat jako první, když chci změnit svoje stravovací návyky a zvýšit úroveň pohybové aktivity?

Vaše šance na úspěšné snižování tělesné hmotnosti se zvýší, když dáte sami sobě závazek, že změníte stravovací zvyklosti a zvýšíte pohybovou aktivitou. Váš lékař toto rozhodnutí určitě ocení a bude se snažit zvyšovat Vaši motivaci.

Je důležité, aby Váš lékař věděl o všech dietách a jiných metodách k redukci hmotnosti, které jste v minulosti zkoušeli, a také jejich úspěšnost či neúspěšnost.

Jak poznám, že zrovna já potřebuji zhubnout?

Váš lékař Vám může spočítat BMI a podle toho posoudí míru Vašeho problému.

Je důležité, aby věděl, jaké metody snižování tělesné hmotnosti jste již v minulosti zkoušeli. A které byly úspěšné a které nikoli. To Vám oběma pomůže vytvořit úspěšný krátkodobý i dlouhodobý program snižování tělesné hmotnosti. Je důležité identifikovat všechny záležitosti, které vedou k úspěšnému snižování tělesné hmotnosti a zároveň i ty, které naopak všechny snahy zpomalují.

Co když jím denně více než 3 hlavní jídla

Měli byste se snažit jíst 3 hlavní jídla denně. Je to normální jídelní schéma, které je doporučováno všemi odborníky a na které byste si měli postupem času také zvyknout. Mezi jídly můžete zařazovat nízkotučné svačiny.

Je nutné ještě provozovat pohybovou aktivitu, když už držím dietu?

Zvyšování pohybové aktivity Vám pomůže při dlouhodobém snižování tělesné hmotnosti. Pohybová aktivita jednak zvyšuje energetický výdej a také se díky ní zrychluje základní metabolismus.

Jak rychle bych měl hubnout?

Je výhodné si stanovit realistické cíle a naplánovat zdravý hmotnostní úbytek. Obecně se doporučuje, že zdravý člověk by měl hubnout 2 – 4 kg za měsíc. Pokud jste ale např. diabetik 2. typu, nebo máte problémy se štítnou žlázou apod., i váhový úbytek 1 – 2 kg za měsíc se považuje za úspěch.

 



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |