Bedýnky do domu

Z jaké farmy je:

Přesnídávka bez chemie

Hořčice z kláštera

Náš dobrý med

Poctivý chleba

Brambory

Mrkev petržel atd...

Patizon cuketa dýně

Domácí a BIO vejce

Sýry kozí kravské

Česnek český

Domácí drůbež

Moravská vína

Hotová jídla

Sušenky pro mazlíčky


Mýty o šunce pro děti

ZDRAVÍČEK VARUJE PŘED ŠKODLIVÝMI TRIKY NA VAŠICH DĚTECH

Mýty o šunce pro děti

Mýty o šunce pro děti Výrobci uzenin se nás SNAŽÍ PŘESVĚDČIT, že některé jsou zdravější, libovější nebo pro děti vhodnější. Skutečnost je trochu jiná. Masné výrobky se, možná po vzoru mléčných, snaží hrát na zdravou notu. Vedle fit tyčinek a jogurtů máme už i fit a light párky a řadu „zdravějších“ uzenin pro děti. Drůbeží uzeniny mají už dlouho lepší pověst než párky nebo šunka z vepřového. Jsou takové opravdu? Test, který zmapoval 17 masných výrobků, potvrdil, že všechno není tak ideální, jak podle obalů vypadá.

Test šunky pro děti

Mezi 17 výrobky byly jen dva, které se obešly bez dusitanů -kuřecí šunka Aktiv a kuřecí párky Natural. Ty jsou i bez fosfátů. Kromě těchto dvou výrobků všechny ostatní obsahují pěknou řádku aditiv. Dokonce i ty, které se chlubí tím, že jsou zdravější a vhodné pro děti.

Vápník a vláknina - jen lákadlo Mnohá tvrzení na obalech by se vůbec dala přinejmenším považovat za zavádějící a klamavá. „Všechny proklamace o tom, že jsou zdrojem vápníku, vlákniny, omega-3 mastných kyselin, jsou jen způsob, jak v rodičích rozptýlit pocit viny za to, že si uzeninami zjednodušují život,“ míní lékařka Václava Kunová. „Kvůli vápníku přece jíme mléčné výrobky, vlákninu máme v ovoci, zelenině a obilovinách a omega-3? Troufám si tvrdit, že v 50 gramech lososa jich bude stonásobně více než v celém balení dětských párků.“

Hodně troufalé je tvrzení výrobců, že „pomáhají snižovat hladinu cholesterolu“. Týká se vlákniny. I kdyby člověk snědl kilo šunky s přidanou vlákninou, dostal by do sebe jen třetinu denní doporučené dávky.

Nezjistili jsme ani, že by v některém výrobku byly použity náhražky masa v podobě drůbežích separátů, přidané rostlinné bílkoviny nebo vlákniny. To neznamená, že by v testovaných výrobcích nebyly, ale jen tam, kde být mohou a kde je zákazník najde ve složení.

Potvrdilo se také, že drůbeží výrobky jsou o něco méně kalorické než vepřové.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |