- Pravda o jablečném octu a hubnutí
- Nechcete vědět jak k vám vozí supermarkety jídlo?
- Mýty o šunce pro děti
- Kontrola BIO potravin - pesticidy z dovozu
- Správné zásady stravování od zdravíčka
- OBLIBA BIOPOTRAVIN STÁLE ROSTE
- PŘÍKLAD VYVÁŽENÉHO JÍDELNÍČKU
- BIO CHLEBA
- BIO BRAMBORY OD ZDRAVÍČKA
- BIO BROKOLICE OD ZDRAVÍČKA
- BIO CELER OD ZDRAVÍČKA
- BIO ČESNEK OD ZDRAVÍČKA
- BIO KVĚTÁK OD ZDRAVÍČKA
- BIO MRKEV OD ZDRAVICKA
- BIO PETRŽELKA OD ZDRAVÍČKA
- BIO PÓREK OD ZDRAVÍČKA
- BIO ŘEDKVIČKY
- PROČ NAKUPOVAT REGIONÁLNÍ POTRAVINY OD ZDRAVÍČKA
- KAŽDÉ DESÁTÉ DÍTĚ V ČR JE OBÉZNÍ
- Mýty ve výživě
- Sůl solíš solíme - vliv soli na vaše zdraví
- Vitamíny a vy
- Pesticidy v ovoci a zelenině
BIO PASTIŇÁK OD ZDRAVÍČKA
BIO PASTIŇÁK OD ZDRAVÍČKA - ČERSTVÉ VITAMÍNY
Podívejte se, odkud také pochází i váš BIO pastiňák Zde...
Pastinák je stará kulturní rostlina, pěstovaná nejméně 3000 let. Je sladší než petržel, a tak měl ve starověku podobné využití jako brambory. Má totiž vyšší energetickou hodnotu: 100 g jedlého podílu = 100 g mléka. Vysoký je obsah minerálních látek - ve 100 g až 1200 mg, z toho polovina draslíku, dále vápník a fosfor. Z ostatních je mnoho hořčíku, železa. Má málo sodíku. Je bohatý aromatickou silicí. Pastinák obsahuje z kořenových zelenin nejvíce vitaminu C - až 32 mg ve 100 g kořene. V některých kuchyních se specificky využívá, např. Irové z něj vaří pivo, dělají se z něj marmelády - má totiž až 15% sacharidů. Je také léčivou rostlinou doporučovanou při revmatismu, plynatosti, ale i proti neurózám. Vzhledem k vyššímu obsahu silice by se neměl požívat ve velkém množství. Ale častější zařazení menšího množství prospívá zdraví. Hodí se k přípravě polévek, na kaše v kombinaci s brambory, na přípravu smaženek, jako součást kořenové zeleniny pod sójové kostky.