- Káva při hubnutí
- VLASTNOSTI UZENIN - PRAVDA O NICH
- Kontrola BIO potravin - pesticidy z dovozu
- ZÁKLADNÍ TŘI PYRAMIDOVÁ PATRA POTRAVIN
- PŘÍKLAD VYVÁŽENÉHO JÍDELNÍČKU
- ZDRAVÍČEK ODPOVÍDÁ NA ČASTÉ OTÁZKY O STRAVOVÁNÍ
- RADY A TRENDY KE SPRÁVNÉMU PITNÉMU REŽIMU
- BIO BROKOLICE OD ZDRAVÍČKA
- BIO CELER OD ZDRAVÍČKA
- BIO PASTIŇÁK OD ZDRAVÍČKA
- PROČ NAKUPOVAT REGIONÁLNÍ POTRAVINY OD ZDRAVÍČKA
- Aby na vás parfém voněl
- Gymnastika obličeje proti vráskám
- Rady proti suche pleti
- Nejčastější intimní mýty
- Kouření a hmotnost
- Mýty ve výživě
- Odborně o nikotinu
- Proteiny při sportu a v jídle
- Stres a jídlo
- Cukry ve vašem těle
- Cholesterol je dobrý nebo zlý
- Nasycené tuky ve vašem těle
- Kravské mléko a vliv na naše zdraví
- Minerální látky a jejich zdroje
- Mořské řasy a jejich využití ve stravě
- O mase a člověku

Sůl solíš solíme - vliv soli na vaše zdraví
ZDRAVÍČEK INFORMUJE O NÁSLEDCÍCH SOLENÍ JÍDLA
Sůl je běžný název užívaný pro chlorid sodný (NaCl). Je nezbytná pro život a zdraví. Vysoký tlak krve je rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění a záchvaty mrtvice. Tyto problémy jsou ovlivňovány vysokým příjmem sodíku a nízkou obezitou, může však snížením příjmu soli dojít ke změnám?
Důležitost soli
Sůl, neboli chlorid sodný, je užíván ke konzervaci potravin a jejich ochucení. Je rovněž přítomná i v přírodních potravinách. Po přibližné odhady lze uvažovat, že 1 g sodíku je ekvivalentní 2,5 g sole.
Sodík a chlorid se zúčastňují řízení tlaku krve, udržování rovnováhy tekutin a zajišťují potřebný stav svalů a funkci nervů. Sodík podporuje absorpci živin, např. glukosy a aminokyselin.
Celé tělo průměrného muže obsahuje přibližně 90 g sodíku, z čehož polovina je obsažena v krvi a dalších tělních kapalinách, třetina je v kostech a zbytek v buňkách těla.
Průměrný denní příjem se pohybuje mezi 2 a 6 g, ačkoliv pro zdravou dospělou osobu postačuje 0,5 g. Požadavky se zvyšují, jestliže dochází k zvýšeným ztrátám, např. při kojení, menstruaci a velkém pocení.
Pro obecné zdraví má příjem soli velký význam, neboť podstatně ovlivňuje vysoký tlak krve.
Draslík
Draslík je běžně přítomný ve většině potravin, zvláště významný zdroj představuje ovoce a zelenina. V lidském těle je draslík převážně přítomen uvnitř buněk. Má obdobné funkce jako sodík, avšak s doplňujícím účinky a rovnováha mezi oběma prvky je kritická.
Tlak krve – protikladné účinky sodíku a draslíku
Klíčovým faktorem regulace tlaku krve je schopnost ledvin vylučovat nebo uchovat sodík.
Většina provedených studií uvádí, že snížením příjmu sole dochází k snížení tlaku krve, tento účinek je největší u osob s vysokým tlakem krve, obézních a ve vyšším věku. Vliv snížení příjmu soli je u jednotlivců velmi odlišný a nemusí se vždy projevit příznivě, především u osob s normálním tlakem.
Naproti tomu snížení krevního tlaku je vázáno na zvýšený příjem draslíku, což může být způsobeno schopností draslíku zvyšovat vylučování sodíku a s jeho příznivými účinky na cévní systém.
Potraviny s vysokým obsahem draslíku a nízkým sodíku
Nejlepším zdrojem draslíku jsou čerstvé potravin jen minimálně upravované, protože jejich zpracování může obsah draslíku podstatně ovlivnit. Syrové potraviny mají nízký obsah sodíku a zpracovaní může obsah draslíku podstatně ovlivnit. Syrové potraviny mají nízký obsah sodíku a zpracované a upravené potraviny jsou naším hlavním zdrojem sodíku v potravě.
Tlak krve nejvíce ovlivňuje životní styl
Obezita, nedostatečná úroveň tělesné činnosti a nízký příjem draslíku má větší vliv na tlak krve než vysoký příjem sodíku. Tlak krve rovněž zvyšuje nízký příjem vápníku a hořčíku a vysoký podíl nasycených tuků na úkor tuků s vysokým obsahem a-3 polynenasycených mastných kyselin. V poslední době je pozornost věnována příznivým účinkům DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diety, která zahrnuje mnoho ovoce, zeleniny a obilnin (pro zvýšení obsahu draslíku a vlákniny), dále nízkotučné mléčné výrobky, ryby, luštěniny, drůbež a libové maso. Při stejné spotřebě soli zřetelně poklesl tlak krve.
OdstavecOdborníci doporučují snížit příjem soli
Během posledních dvaceti let byl ve vědeckých časopisech mnohokrát publikován vliv soli v potravě, na tlak krve. a tyto poznatky byly uplatněny při ovlivňování stravovacích zásad v mnoha zemích včetně UK a USA. Doporučuje se maximální celá spotřeba 5- 6 g sole (2-2,4 g sodíku) a konzumace 5 porcí ovoce a zeleniny pro výborné zvýšení příjmu draslíku.
Praktické závěry
Tělo se dovede přizpůsobit sníženému příjmu soli. Solení pokrmů lze nahradit různými druhy koření a bylinami. Náhrady soli založené na sloučeninách draslíku mohou být užitečné, neboť zvyšují příjem draslíku. Ačkoliv z hlediska chuti a nižších konzervačních schopností ve srovnání u solí mají tyto preparáty omezené využití, nejnovější výrobky vyvinuté potravinářským průmyslem překonávají i tyto problémy.