Bedýnky do domu

Minerální látky a jejich zdroje

ZDRAVÍČEK VÁS INFORMUJE V ČEM NAJDETE MINERÁLNÍ LÁTKY

Stopové prvky a minerální látky jsou pro organismus stejně důležité jako vitamíny, ačkoliv jich potřebujeme denně jen velice málo. Jsou to látky, které si náš organismus neumí vytvářet sám. Protoje musíme přijímat v potravě, popřípadě prostřednictvím doplňků stravy. Minerální látky a stopové prvky se rozdělují na minerály a stopové prvky podle toho, v jakém množství je naše denní potřeba. V našem těle se vyskytují až tisíce gramů minerálů a jejich denní spotřeba se pohybuje v desítkách gramů. Tvoří čtyři procenta váhy našeho těla. Existují tři pásma příjmu minerálních látek: deficitní, optimální a toxické. Při nadměrné konzumaci jsou některé prvky toxické např.: selen, kadmium, arzén, a hliník. Mezi minerály, které se v našem těle nachází jsou: vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, železo, zinek, jód a chlór. Pro využití vyjmenovaných látek je důležité v jaké podobě se jednotlivé prvky vyskytují, např. vápník náš organismus nejlépe využije v podobě mléčných výrobků.

Vápník
Doporučená denní dávka 800mg
Vápník je minerální látka, která je v lidském těle obsažena v největším množství. Je to hlavní stavební prvek kostí a zubů, dále důležitá složka svalů.
Při nedostatečném příjmu vápníku, vitaminu D, hořčíku, fluoru a dalších látek vzníká v pozdějším věku riziko vzniku osteoporózy.
Zdroje: mléko, mléčné výrobky, ořechy, listová zelenina (kapusta, brokolice, kapusta), olejnatá semena (mák, mandle).

Fosfor
Doporučená denní dávka 750mg
Fosfor tvoří asi jedno procento hmotnosti těla. Má velký význam pro strukturu kostí a je součástí buněčných membrán. Potřeba fosforu je téměř totožná s vápníkem.
Nadbytek fosforu v těle může vyvolat nedostatek železa a vápníku, protože fosforečnany znesnadňují vstřebávání vápníku stěnou do organismu.
Zdroje: všechny potraviny živočišného původu, vlašské ořechy, luštěniny, cereálie, mouka, vejce.

Sodík a draslík
Doporučená denní dávka sodík 500mg
Doporučená denní dávka draslík 1800mg
Sodík a draslík jsou důležité pro látkovou přeměnu bílkovin a sacharidů. Základním zdrojem sodíku je sůl. Do souvislosti s vyšším příjmem sodíku je dáván vysoký krevní tlak.
U sodíku není problém jeho nedostatek, protože je všudypřítomný. Nedostatek draslíku se projevuje únavou, hromaděním tekutin v těle, poruchami nervového systému a ledvin.
Zdroje: ryby, citrusy, fazole, hrách, vlašské ořechy

Hořčík
Doporučená denní dávka 350mg
Hořčík zvyšuje odolnost proti onemocněním. Je nezbytný pro normální funkci svalů. Hořčík má antitoxické, antistresové, antialergické, protizánětlivě účinky.
Nedostatek hořčíku je při těhotenství, při nadměrné konzumaci alkoholu, sportovních výkonech.
Zdroje: mák, fazole, sója, ovesné vločky, ovoce, sýry, žloutek.

Železo
Doporučená denní dávka 15mg
Železo se podílí zejména na přenosu kyslíku v organismu. Při nadměrných dávkách hrozí otravy železem: krvavé průjmy, zvracení, genetické poruchy.
Zdroje: drůbeží a rybí maso, ořechy, luštěniny.

Zinek
Doporučená denní dávka 4-8 mg
Zinek spolu s chromem umocňuje působení inzulínu, jeho nedostatek vede k vývojovým vadám, nechutenství a narušení imunitního systému.
Zdroje: ryby, obilniny, mléčné výrobky.

Jód
Doporučená denní dávka 150mg
Jód se nachází především ve štítné žláze, kde je nepostradatelnou sloužkou hormonů této žlázy.
Nedostatek jódu může způsobit zpomalení reflexů, zhoršení paměti, deprese apod. Jód se přidává jodací potravin především do kuchyňské soli.
Zdroje: mořské ryby, játra, mléko.

Chlór
Doporučená denní dávka 700mg
Chlór napomáhá trávení, udržuje osmotický tlak ve formě kyseliny chlorovodíkové.
Zdroje: obiloviny, sýry, zelenina

 

Doplňující obrázky

logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |