Bedýnky do domu
logo jpg.jpg

Z ČEHO SE SKLÁDAJÍ POTRAVINY

CUKRY

1g = 17 kJ (4 kcal)

Jednoduché ("sladké" – jedna molekula)

·         Glukóza – hroznový cukr – ovoce, med, zelenina. Sladká chuť. 

·         Fruktóza – ovocný cukr – ovoce, med. Sladší než glukóza. 

·         Galaktóza – jednoduchý mléčný cukr. 

Složené (z jednoduchých cukrů)

·         Disacharidy (oligosacharidy) – složeny ze dvou jednoduchých cukrů

o    Sacharóza (řepný cukr) – skládá se z glukózy a fruktózy

o    Maltóza (sladový cukr) – skládá se ze dvou molekul glukóz

o    Laktóza (mléčný cukr) – skládá se z glukózy a galaktóz

·         Polysacharidy – skládají se z velkého množství molekul jednoduchých cukrů.

o    Škrob – zásobní rostlinný cukr - skládá se z velkého množství glukózy. Podle tvaru jaký zaujímá v prostoru ho dělíme na amylózu, která má tvar šroubovice a amylopektin, který má rozvětvený tvar. Škrob se nachází v mouce v pečivu, obilninách, luštěninách.

o    Glykogen – zásobní živočišný cukr – rovněž se skládá z glukózových podjednotek a má tvar jako amylopektin. Je pohotovou rezervou energie pro svaly a pro tkáně. Nachází se ve svalech a játrech.

o    Vláknina (celulóza, hemicelulóza, pektin) – vláknina obecně je nevstřebatelný a nevyužitelný sacharid, přesto má důležitou funkci. Působí na střevo jako kartáč a očisťuje ho od nečistot. Tímto způsobem ho chrání před rakovinou. Vlákninu obsahuje ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny, celozrnné pečivo, brambory, celozrnná rýže.

Funkce sacharidů –> "nejpohotovější zdroj energie".


Poruchy metabolismu sacharidů:

·         Intolerance mléčného cukru – nadýmání a průjem po mléce

·         Cukrovka

TUKY

1g = 38 kJ (9 kcal)

"Tuk je nejvydatnějším, koncentrovaným zdrojem energie."

Základní stavební jednotky jsou mastné kyseliny jejichž kostru tvoří uhlík C.

·         Nasycené (živočišné) – mezi jednotlivými uhlíky mají jednoduchou vazbu (máslo, sádlo, lůj).

·         Nenasycené (rostlinné a rybí) – mezi jednotlivými uhlíky v molekule mají jednu nebo více dvojných vazeb (rostlinné oleje, rybí tuk, margaríny). Nenasycené tuky by měli tvořit asi 2/3 celkového příjmu toků, který by neměl přesahovat 30% celkového energetického příjmu

Dělení tuků

·         Zjevné – máslo, sádlo, margaríny, oleje

·         Skryté – v uzeninách, mase, mléce, mléčných výrobcích, pečivu a dokonce i v ovoci (avokádo)

Funkce tuků

·         důležité pro tvorbu hormonů a žlučových kyselin

·         rozpouští vitamíny D, E, K, A

·         chrání orgány před nárazem

·         jsou zdrojem energie

·         jsou součástí buněčných membrán

·         zlepšují chuť a konsistenci potravin

·         vyvolávají pocit nasycení

·         zabraňují vysychání pokožky, udržují její elastičnost

·         podkožní tuk funguje jako tepelný izolátor

Pár tipů, jak omezit příjem tuků

·         vyvarovat se tučných mas – vepřové prorostlé, uzenin, paštik

·         konzumovat nízkotučné a polotučné mléko a mléčné výrobky

·         roztírat tuk na pečivu důkladně, aby bylo pokryto jen tenkou vrstvičkou

·         odstranit tuk z masa před jeho přípravou či konzumací

·         omezit smažené pokrmy a jídla připravované na tuku

·         odstranit kůži z drůbeže

·         nezahušťovat jíškou, ale moukou rozmíchanou ve vodě či mléce nebo ovesnými vločkami či storuhanou zeleninou

BÍLKOVINY

1g bílkovin = 17 kJ

Jsou podstatou života, jedná se o:

·         vysokomolekulární látky

·         jsou součástí všech buněk organismu a musí být neustále obnovovány

·         tvorba bílkovin v těle je závislá na jejich příjmu potravou

·         bílkoviny jsou jediným zdrojem dusíku a síry, které nejsou obsaženy v jiných živinách

·         jako zdroj energie jsou méně důležité

·         bílkoviny nelze ve stravě ničím nahradit, protože zastávají velké množství životně důležitých funkcí:

o    stavební funkce – stavba a obnova buněk a tkání

o    podpůrná funkce – tvoří podpůrné tkáně (kosti, šlachy, vlasy, kůže)

o    ochranná funkce – tvoří protilátky

o    transportní funkce – krevní barvivo hemoglobin – transportuje O2 a CO2

o    katalytická funkce (urychlování chemických reakcí) – tvoří různé enzymy

o    regulační - hormony

Základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny. Z 21 aminokyselin, které člověk potřebuje k životu je celkem 8 aminokyselin esenciálních, tzn. nepostradatelných. Tělo si je na rozdíl od ostatních neumí vyrobit a je odkázáno na jejich příjem stravou. Jsou to: valin, leucin, isoleucin, treonin, fenylalanin, tryptofan, metionin, lyzin

Podle zastoupení esenciálních aminokyselin v bílkovině (v potravině) hodnotíme její biologickou hodnotu:

Plnohodnotné bílkoviny

(obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve správném poměru)

·         vejce

·         mléko

·         mléčné výrobky

·         maso

·         ryby

Neplnohodnotné bílkoviny

(jedna nebo více esenciálních aminokyselin chybí)

·         ovoce

·         zelenina

·         luštěniny

·         obilniny

 

 



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |