- Správné zásady stravování od zdravíčka
- OBLIBA BIOPOTRAVIN STÁLE ROSTE
- ZDRAVÍČEK ODPOVÍDÁ NA ČASTÉ OTÁZKY O STRAVOVÁNÍ
- BIO CELER OD ZDRAVÍČKA
- BIO PÓREK OD ZDRAVÍČKA
- Stres a jídlo
- POZOR NA PLÍSNĚ VE FITNESS
- Co dělají bílkoviny v lidském těle
- Náhradní sladidla - co to je?
- Nasycené tuky ve vašem těle
- Kravské mléko a vliv na naše zdraví
- Minerální látky a jejich zdroje
- Mořské řasy a jejich využití ve stravě
- O mase a člověku
- Ořechy a jejich vliv na zdraví
- Vitamíny a vy

Z ČEHO SE SKLÁDAJÍ POTRAVINY
CUKRY
1g = 17 kJ (4 kcal)
Jednoduché ("sladké" – jedna molekula)
· Glukóza – hroznový cukr – ovoce, med, zelenina. Sladká chuť.
· Fruktóza – ovocný cukr – ovoce, med. Sladší než glukóza.
· Galaktóza – jednoduchý mléčný cukr.
Složené (z jednoduchých cukrů)
· Disacharidy (oligosacharidy) – složeny ze dvou jednoduchých cukrů
o Sacharóza (řepný cukr) – skládá se z glukózy a fruktózy
o Maltóza (sladový cukr) – skládá se ze dvou molekul glukóz
o Laktóza (mléčný cukr) – skládá se z glukózy a galaktóz
· Polysacharidy – skládají se z velkého množství molekul jednoduchých cukrů.
o Škrob – zásobní rostlinný cukr - skládá se z velkého množství glukózy. Podle tvaru jaký zaujímá v prostoru ho dělíme na amylózu, která má tvar šroubovice a amylopektin, který má rozvětvený tvar. Škrob se nachází v mouce v pečivu, obilninách, luštěninách.
o Glykogen – zásobní živočišný cukr – rovněž se skládá z glukózových podjednotek a má tvar jako amylopektin. Je pohotovou rezervou energie pro svaly a pro tkáně. Nachází se ve svalech a játrech.
o Vláknina (celulóza, hemicelulóza, pektin) – vláknina obecně je nevstřebatelný a nevyužitelný sacharid, přesto má důležitou funkci. Působí na střevo jako kartáč a očisťuje ho od nečistot. Tímto způsobem ho chrání před rakovinou. Vlákninu obsahuje ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny, celozrnné pečivo, brambory, celozrnná rýže.
Funkce sacharidů –> "nejpohotovější zdroj energie".
Poruchy metabolismu sacharidů:
· Intolerance mléčného cukru – nadýmání a průjem po mléce
· Cukrovka
TUKY
1g = 38 kJ (9 kcal)
"Tuk je nejvydatnějším, koncentrovaným zdrojem energie."
Základní stavební jednotky jsou mastné kyseliny jejichž kostru tvoří uhlík C.
· Nasycené (živočišné) – mezi jednotlivými uhlíky mají jednoduchou vazbu (máslo, sádlo, lůj).
· Nenasycené (rostlinné a rybí) – mezi jednotlivými uhlíky v molekule mají jednu nebo více dvojných vazeb (rostlinné oleje, rybí tuk, margaríny). Nenasycené tuky by měli tvořit asi 2/3 celkového příjmu toků, který by neměl přesahovat 30% celkového energetického příjmu
Dělení tuků
· Zjevné – máslo, sádlo, margaríny, oleje
· Skryté – v uzeninách, mase, mléce, mléčných výrobcích, pečivu a dokonce i v ovoci (avokádo)
Funkce tuků
· důležité pro tvorbu hormonů a žlučových kyselin
· rozpouští vitamíny D, E, K, A
· chrání orgány před nárazem
· jsou zdrojem energie
· jsou součástí buněčných membrán
· zlepšují chuť a konsistenci potravin
· vyvolávají pocit nasycení
· zabraňují vysychání pokožky, udržují její elastičnost
· podkožní tuk funguje jako tepelný izolátor
Pár tipů, jak omezit příjem tuků
· vyvarovat se tučných mas – vepřové prorostlé, uzenin, paštik
· konzumovat nízkotučné a polotučné mléko a mléčné výrobky
· roztírat tuk na pečivu důkladně, aby bylo pokryto jen tenkou vrstvičkou
· odstranit tuk z masa před jeho přípravou či konzumací
· omezit smažené pokrmy a jídla připravované na tuku
· odstranit kůži z drůbeže
· nezahušťovat jíškou, ale moukou rozmíchanou ve vodě či mléce nebo ovesnými vločkami či storuhanou zeleninou
BÍLKOVINY
1g bílkovin = 17 kJ
Jsou podstatou života, jedná se o:
· vysokomolekulární látky
· jsou součástí všech buněk organismu a musí být neustále obnovovány
· tvorba bílkovin v těle je závislá na jejich příjmu potravou
· bílkoviny jsou jediným zdrojem dusíku a síry, které nejsou obsaženy v jiných živinách
· jako zdroj energie jsou méně důležité
· bílkoviny nelze ve stravě ničím nahradit, protože zastávají velké množství životně důležitých funkcí:
o stavební funkce – stavba a obnova buněk a tkání
o podpůrná funkce – tvoří podpůrné tkáně (kosti, šlachy, vlasy, kůže)
o ochranná funkce – tvoří protilátky
o transportní funkce – krevní barvivo hemoglobin – transportuje O2 a CO2
o katalytická funkce (urychlování chemických reakcí) – tvoří různé enzymy
o regulační - hormony
Základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny. Z 21 aminokyselin, které člověk potřebuje k životu je celkem 8 aminokyselin esenciálních, tzn. nepostradatelných. Tělo si je na rozdíl od ostatních neumí vyrobit a je odkázáno na jejich příjem stravou. Jsou to: valin, leucin, isoleucin, treonin, fenylalanin, tryptofan, metionin, lyzin
Podle zastoupení esenciálních aminokyselin v bílkovině (v potravině) hodnotíme její biologickou hodnotu:
Plnohodnotné bílkoviny
(obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve správném poměru)
· vejce
· mléko
· mléčné výrobky
· maso
· ryby
Neplnohodnotné bílkoviny
(jedna nebo více esenciálních aminokyselin chybí)
· ovoce
· zelenina
· luštěniny
· obilniny