Bedýnky do domu

Z jaké farmy je:

Přesnídávka bez chemie

Hořčice z kláštera

Náš dobrý med

Poctivý chleba

Brambory

Mrkev petržel atd...

Patizon cuketa dýně

Domácí a BIO vejce

Sýry kozí kravské

Česnek český

Domácí drůbež

Moravská vína

Hotová jídla

Sušenky pro mazlíčky


logo jpg.jpg

POZOR NA PLÍSNĚ VE FITNESS

ZDRAVÍČEK VARUJE PŘED BAKTERIEMI A PLÍSNĚMI VE FITNESS STUDIU

Ačkoliv do posilovny chodíte hlavně proto, abyste si vylepšili zdraví, můžete si je zde paradoxně i zhoršit, pokud podceníte riziko přenosu různých plísní a bradavic. Těm se totiž v tomto teplém a vlhkém prostředí plném lidí náramně daří.

Největší hrozbou v posilovně jsou plísně a bradavice na rukou a nohou, které se přenášejí při používání cvičících strojů. Ohroženy jsou však i jiné části těla. „Nákaza mykózou, kterou si lze přinést z posilovny, může postihovat hladkou kůži kdekoliv na těle, ale i nehty na nohou, eventuálně i na rukou,“

Posilovací stroj bez potu


Důležité je, abyste před cvičením i po něm očistili posilovací stroj pomocí rozprašovače a utěrky. O čistotu strojů by se sice měl podle hygienického řádu postarat s použitím dezinfekčních prostředků provozovatel fitness, ale raději se na to nespoléhejte. Utěrky by měla mít obsluha k dispozici, lepší ale je donést si vlastní.


Zaměřte se při tom především na místa přicházející do styku s pokožkou. Možná vám takové počínání přijde zbytečné, ba dokonce i trapné, protože málokdo z ostatních návštěvníků fitness to dělá. Ale myslete na to, že se po překonání pocitů studu na rozdíl od ostatních zbavíte škodlivých bakterií a také lepkavého a mnohdy navíc zapáchajícího potu těch, kteří zde cvičili před vámi. Navíc právě potem se přenášejí povrchové mykózy.

Nikomu nic nepůjčujte

Myslete i na své ruce – umyjte si je před cvičením i po něm. Abyste riziko přenosu plísní zmenšili na minimum, noste rukavice, které koupíte buď v posilovně, přes internet, nebo ve specializovaných kamenných obchodech pro fitness, kde jsou běžnou součástí nabídky. Cena se pohybuje zpravidla v rozmezí 100 až 500 korun. 
Tato investice se však vyplatí pouze v případě, že rukavice budete používat pouze vy. Pokud je hodláte někomu půjčovat, riziko přenosu plísní naopak zvýšíte. To ovšem platí i pro další věci, které používáte ve fitness: ručník, boty, ale i hřeben.

Nechoďte naboso

Plochu, na které zrovna ležíte nebo se o ni opíráte, vždy zakrývejte svým ručníkem. Při jízdě na rotopedu jej mějte na sedátku. Pokládejte si jej i na lavičku v šatně. Ve fitness centru také stále noste obuv – ani chvíli nechoďte naboso. 
Plísně, které se s oblibou usazují mezi prsty na nohou, jsou totiž přítomny nejen na podlaze sprchy, ale také v převlékárně nebo třeba na rohožích. Řešení je přitom jednoduché: stačí, když budete mít jedny boty na cvičení a gumové pantofle do sprchy a na cestu do ní. Předejdete tak i riziku přenosu bradavic, které jsou nehezké a někdy i bolestivé.

Sprcha z vás smyje zárodky plísní

Před příchodem do posilovny ošetřete svá chodidla antimykotickými krémy, gely, spreji či roztoky. Stejně se zachovejte i po vysprchování, které nikdy neodkládejte až na později domů. Vyšetřete si na sprchu pár minut – díky tomu se vám podaří ze sebe spláchnout neviditelné zárodky plísní, které jste si na sebe nevědomky přenesli během cvičení.

Ložiskem nebezpečných bakterií může být také lahev na vodu. Pokud si na cvičení nosíte vlastní lahev, omyjte ji pokaždé po návratu z cvičení horkou vodou za použití saponátu. Než ji opětovně zavřete, nechte ji důkladně vyschnout. Nikomu ji nepůjčujte a nepijte s nikým „napůl“ – to platí i o nápojích, které si v lahvích nebo kelímku koupíte přímo v posilovně.

Neodkládejte návštěvu lékaře

Vybírejte si taková fitcentra či tělocvičny, kde jsou cvičební místnosti dostatečně větrané, takže v nich je suchý vzduch. Plísně totiž mají rády vlhko a teplo. Pokud navštěvujete solárium, ověřte si u obsluhy, že plochu, na které se leží, pravidelně ošetřuje protiplísňovými prostředky. Máte-li pochybnosti, požadujte, ať to udělají přímo před vašima očima.

A když už na vás ve fitness plísně či bradavice úspěšně zaútočí a začnou se projevovat, navštivte co nejdřív lékaře. „Lepší je k němu zajít zbytečně a preventivně, než nechat kožní nemoc rozvinout.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |