Bedýnky do domu

Vše o bělení zubů

ZDRAVÍČEK INFORMUJE O BĚLENÍ ZUBŮ

Vlasy, pleť a zuby jsou důležitými ukazateli zdraví. Zoubky jako perličky patří ke klasické výbavě krásné dívky a od mužů zase tradice očekává zuby pevné a silné. V každém případě se jedná o zuby bílé. Mladou bělost našeho chrupu však nemilosrdně nahlodává zub času.

Přirozená barva chrupu je vrozená podobně jako barva očí. Je dána odstínem skloviny a barvou zuboviny (dentinu), který skrze sklovinu prosvítá. Dentin určuje barvu zubu, protože vlivem minerálů časem žloutne. A ani sklovina nezůstává průsvitná – stárne a snadněji přijímá barvy. „Lidé vnímají, že se čas podepisuje na zabarvení jejich zubů, zdravé bílé zuby proto neodmyslitelně patří k obrazu mládí,“ podotýká doktor Ladislav Korábek ze stomatologické kliniky na pražském Karlově náměstí.

Kartáček zuby zesvětlí


„Jakékoliv bělení zubů je bez správného čištění neúčinné,“ opakuje známou pravdu dentální hygienistka Petra Krejčířová z kliniky Dentalmedica. Rozhodují vliv na zabarvení skloviny a případnou tvorbu zubního kamene má kvalita ústní hygieny. Usazeniny na sklovině jsou způsobeny pigmenty, které nejčastěji pocházejí z černého čaje, kávy, červeného vína, kolových nápojů, tabáku a jiných barevně agresivních látek.


„Nejnovějším způsobem, jak zuby správně vyčistit, je vibrace,“ doporučuje Petra Krejčířová. Nemusíte si pořizovat elektrický přístroj, stačí jemný hustý kartáček s rovným zástřihem. Ten přikládáme na každý zub zvlášť a ani nekroužíme, ani nestíráme, ale pouze jemně vibrujeme. Tímto způsobem se nejlépe odstraní nečistoty z dásňového žlábku. Především v tomto prostoru mezi zubem a dásní vzniká nepříjemné zabarvení skloviny.

Co se děje při bělení


Sklovina je silná jeden až dva milimetry a skládá se z pevných minerálních krystalů, mezi nimiž jsou malinké póry naplněné organickou hmotou. A právě v těchto organických částech se drží nežádoucí pigmenty. Zesvětlování spočívá v jejich odstraňování a rozpouštění. Intenzita bělení závisí na tom, do jaké hloubky ve sklovině se účinná látka dostane. „Při bělení peroxidem se uvolňuje kyslík, který bombarduje organické části skloviny a pigmenty v nich mění na neviditelné,“ vysvětluje Petra Krejčířová.
Zubaři dokáží výrazně zesvětlit i šedivé mrtvé zuby – je to ovšem složitější procedura, kdy se zub bělí zevnitř. Musíte několikrát navštívit zubní ordinaci, ale v případě, že je tmavý zub vidět v úsměvu a vás to trápí, je pomoc možná.

Kupte si speciální zubní pastu


Odborník dovede zuby mechanicky očistit a obrousit od povrchových pigmentů či zubního kamene, což bývá zcela postačující. Zuby získají zpět svou přirozenou barvu, jsou lesklé a světlé. Zároveň se tímto způsobem nezasahuje do struktury zubu, takže je možné celou proceduru po čase bezpečně zopakovat. 
Aby výsledek vydržel co nejdéle, můžete používat bělicí zubní pastu, která jsou k dostání v lékárnách a specializovaných obchodech a která sklovinu skutečně zesvětlí. „Pacienti si často stěžují, že jim pasta s brusnými částicemi způsobila potíže. Moje zkušenost je taková, že si většinou intenzivně čistí zuby nevhodnou technikou ve snaze účinek pasty skutečně ,využít‘, takže si poraní dásně a odhalí krčky,“ uvádí doktor Korábek. Pasta se hodí pro delší používání, odborníci však nedoporučují bělit si tak zuby déle než půl roku. Dalším praktickým pomocníkem jsou speciální bělicí žvýkačky s xylitolem a papajovými enzymy nebo tužky a pera, které bělí mezizubní prostory.

Poraďte se s odborníkem


Pokud nejste se svou přirozenou barvou zubů spokojeni a kartáček a pasta vám nestačí, svěřte se do rukou odborníka. Pouze on totiž posoudí, zda jste pro intenzivní zesvětlování peroxidovým gelem ten pravý člověk. „Pro intenzivní bělení musejí být zuby i dásně bezpodmínečně zdravé a dobře ošetřené,“ říká nekompromisně Petra Krejčířová. Výběr vhodné techniky záleží na celkovém stavu chrupu, na intenzitě a hloubce zabarvení a také na vašich finančních a časových možnostech. K urychlení působení bělicího gelu se někdy používají lampy a laser.
 

Vědecké studie vyvrátily obavu, že bělení gelem zuby poškozuje. Přesto se jedná o výrazný zákrok do struktury zubní skloviny a ne každý jej snáší dobře. Zuby mohou být přechodně velice citlivé. Nejde také nikdy odhadnout, o kolik odstínů budou bělejší. Bělení se navíc nedotkne výplní a protéz – ty se proto musí vyměnit, aby se jejich odstín shodoval. Bělení zubů gelem se výslovně nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, těžkým kuřákům a alkoholikům.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |