Bedýnky do domu

Rady proti suche pleti

ZDRAVÍČEK VÁM RADÍ V BOJI PROTI SUCHÉ PLETI

Suchá kůže není nevýznamná vada na kráse. Je to porucha, která má i svůj lékařský název – xeróza. V životě může postihnout každého. Někteří lidé mají sušší kůži danou dědičností a s různými potížemi se potýkají celý život. Ale i lidé s normální pokožkou se mohou s nepříjemnými projevy vysušování setkat. Organismus tak dočasně reaguje na nepříznivé vnější vlivy – třeba čisticí prostředky, mrazivý vítr či časté koupání. Potíže lze však zmírnit nebo se jim i vyhnout, stačí jen dodržovat určitá pravidla a o pokožku pečovat.

Zalévejte se

Jestliže má rohová vrstva kůže porušenou stavbu ochranných lipidových vrstev, nedokáže udržet dostatek vláhy. Kůže pak osychá a není vláčná a elastická. Kůži je třeba zalévat zevnitř i zvenku. V průběhu dne pijte dostatek tekutin a dbejte na přiměřenou vlhkost vzduchu v interiérech. Ta by měla být asi 55 – 65 procent, jinak se nevysušuje jen pokožka, ale také sliznice dýchacích cest a očí. Každý typ pleti také ocení hydratační péči.

Používejte kvalitní oleje

Aby organismus správně fungoval, potřebuje tuky. Součástí ochranných kožních vrstev je cholesterol. Ten si tělo dokáže vyrobit samo, a proto není nutné jím jídelníček obohacovat. Pro zdravou pokožku jsou ale zcela nezbytné esenciální mastné kyseliny – a ty jinak než ze stravy získat nedokážeme. Dostatek omega 3, 6 a 9 mastných kyselin snižuje zánětlivé procesy v pokožce a podporuje schopnost buněk vázat vodu. Jezte proto na mastné kyseliny bohaté ryby, semínka a ořechy a dopřávejte si dobré rostlinné oleje. Můžete zkusit i rybí tuk či pupalkový olej.

Namažte se pořádně


Mít vysušenou pokožku je velice nepříjemné. Pleť je napjatá, hrubá, pokrytá šupinkami, bez jasu a lesku. Má sklon praskat a silně svědí. Její promazávání je nezbytné nejen jako léčba, ale také jako prevence. Nejvíce namáhaná pokožka je ta na obličeji a na rukou – v zimě ji proto dobře opatrujte. Ruce si mažte po každém umytí. Pro sušší kůži jsou vhodné přípravky na bázi oleje, nikoliv vody.
Kdo xerózou skutečně trpí, měl by se vyhýbat krémům a mlékům se „složitou“ kosmetickou recepturou. Jsou v nich parfémy a konzervační látky, které mohou zkoušenu pleť podráždit. Kůže pak nejen svědí, ale začne navíc pálit a bolet. Nejlepší jsou na péči takzvaná emoliencia, speciální přípravky, které promažou, zvláční a změkčí. Osvědčují se také pleťové přípravky s močovinou (ureou).

S vodou a mýdlem opatrně


Maz, zrohovatělá kůže a pot vytvářejí na pokožce vrstvičku, která udržuje vlhkost. Dlouhé a časté koupele v příliš teplé vodě vedou k silnému vysušení a svědění. Pokožka se louhuje a ochranný obal se dlouhodobě naruší. Když se po takové koupeli ještě pečlivě vyfrotýrujete hrubým ručníkem, kožní bariéra se bude vzpamatovávat několik dní. Raději se sprchujte v teplejší vodě a utírejte se jemným přikládáním ručníku – „pijákováním“. Ještě vlhkou pokožku promažte. Mýdlo či jiné mycí prostředky používejte jen na nejnutnější části těla. Vyhýbejte se přímému kontaktu s čisticími prostředky a všelijakými chemikáliemi. Vždy používejte gumové rukavice.

Vyhýbejte se slunci


Dlouhodobě vysušená pokožka je náchylná k rychlejšímu stárnutí. Vrásky a mimické záhyby se objevují předčasně, jsou výraznější a kůže má tendenci se ztenčovat. UV záření tuto situaci dále zhoršuje a přehnané slunění viditelné znaky stárnutí zvýrazňuje. V kůži dochází k štěpení lipidů, při kterém může dojít k poškození dědičné informace v buňce, v pokožce ubývá vody a kolagenní vlákna se rozpadají. Opalování hodně suché kůže také přináší nehezký výsledek – nepravidelnou pigmentaci. Přes silnější vrstvu sušších šupinek se UV záření nedostane k pokožce pod ní, takže suché části těla (bérce, paže) zůstanou neopálené. Pro delší pobyt na sluníčku vždy používejte prostředky s ochrannými filtry.

Hýbejte se


Pohyb tělo prokrví, okysličí, zahřeje a zapotí, což kůži nesmírně svědčí. Látková výměna se zrychlí a duše se zaraduje. Pozor si však dávejte na následnou péči. Jestliže si ihned po sportu poběžíte vydrbat celé tělo nějakou voňavou pěnou, pokožka moc relaxovat nebude. Ke smytí čerstvého potu z kůže i vlasů stačí čistá voda. Opatrně s vodními sporty – suchá pokožka může na vodu v bazénu reagovat podrážděním, silným svěděním a tvorbou suchých lupů. V takovém případě budete muset na celé tělo po každé návštěvě bazénu důsledně používat emoliencia (zvlhčovače vyvinuté k léčbě suché kůže) nebo se plavání ve chlórované vodě vzdát.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |