Bedýnky do domu

Gymnastika obličeje proti vráskám

ZDRAVÍČEK VÁM RADÍ JAK NEMÍT VRÁSKY

Pokud nechcete chodit po ulici s kuklou, obličej před okolím neskryjete. Vaše tvář o vás vypoví hodně – jak jste spali, zda jste v noci flámovali, jestli vás něco trápí, nebo naopak něco příjemného intenzivně prožíváte. Každá pleť stárne, a to, jaký životní styl vedete, její stárnutí ovlivňuje. Začněte proto hned dnes s gymnastikou obličeje a postarejte se o to, abyste měli co nejdéle pleť elastickou, jemnou, sametovou a dobře prokrvenou.

Cvičením obličejové gymnastiky můžete ovlivnit tvorbu hlubokých vrásek v obličeji – mezi obočím, u koutků úst, v okolí očí. Platí pravidlo: čím méně trénovaná a elastická pleť je, tím hlubší vrásky se vám mohou na obličeji tvořit. Pokud vsadíte při péči o pleť pouze na masáže a teplé zábaly, svým svalům nijak nepomůžete. „Odstraníte napětí ve svalech, ale neovlivníte jejich strukturu a vzhled,“ doplňuje Smetana. Jen „aktivní“ činnost přiměje sval, aby zachoval formu a napětí. A při pravidelném a správném cvičení můžete svoji tvář i zeštíhlit.

NEZAPOMÍNEJTE NA GYMNASTIKU OBLIČEJE

Možná, že žijete v přesvědčení, že pro své tělo děláte maximum. V pondělí absolvujete lekci bodystylingu, v úterý zvládnete dvacet bazénů, ve středu to natřete kamarádce na squashi, ve čtvrtek protáhnete svaly na józe, v pátek propotíte triko na spinningu, v sobotu si vyrazíte při pěkném počasí na projížďku na kolečkových bruslích a v neděli se naložíte do vířivky. Do toho jednou týdně masáž a bahenní maska a jednou za měsíc návštěva kosmetičky. Samozřejmě nesmí chybět tělové mléko proti celulitidě a krém proti vráskám. Máte pocit, že jste vyčerpala vše? Ne! Na jednu část těla se nedostalo – na obličej.


Všichni stárneme a čistotu, svěžest a pružnost pleti šestiletého dítěte si do důchodu neudržíme. Kdo by si ale nechtěl udržet svoji pleť na obličeji co nejdéle napjatou, hebkou, čistou a prokrvenou? Vždyť jde o klíčový faktor určující čerstvost a mladistvost našeho vzhledu. „Povolení svalů na obličeji způsobuje, že obličej povadne, kůže na něm začíná viset, jsou viditelné váčky pod očima, objeví se dvojitá brada, prověsí se tváře a zaryté, fixované a hluboké vrásky,“ říká Suzanne Smetana, majitelka kosmetické firmy Dr. Hauschka. Využijte proto způsobu, jak zmírnit projevy stárnutí pleti – začněte s obličejovou gymnastikou.

Nadpis 1PREVENTIVNĚ PROTI VRÁSKÁM

Obličejová gymnastika je cíleným a vědomým cvičením obličejových svalů, které je založené na kontrakci a uvolnění. Cviky můžete zabránit tomu, aby svaly v obličeji ztrácely rychle na objemu. Pravidelné cvičení obličejové gymnastiky má pozitivní vliv v boji s ochablou pletí a předčasnou tvorbou vrásek. Můžete ji však provádět preventivně a jako doplněk v péči o pleť. Techniky obličejové gymnastiky zvyšují napjatost pleti a zmírňují mimické stopy, jako je například hluboká vráska „z přemýšlení“ mezi obočím. Pravidelné cvičení napomáhá tyto vrásky dokonce vyhladit. „Cvičení obličejové gymnastiky oživuje a zpevňuje vazivo pokožky a napomáhá lepšímu prokrvení a aktivaci vlastních sil pokožky, zároveň podporuje její tonus a elasticitu,“ tvrdí Susanne Smetana.


Cvičit obličejové svalstvo se vyplatí v každém věku, o gymnastice obličeje byste ale měla začít uvažovat především, pokud se blíží vaše třicáté narozeniny. „Zhruba od třicátého roku by měla být celková péče o pleť doplněna právě obličejovou gymnastikou, která zesílí svaly, upevní kontury obličeje a podpoří kožní buňky v regeneraci,“ říká Smetana. Jednoduchým a přirozeným cvičením můžete působit proti předčasnému stárnutí pleti, neboť napětí a uvolnění stimuluje tkáňové buňky k produkci elastinu – který pleť nezbytně potřebuje k tomu, aby si udržela svou pružnost.

PŘES 50 SVALŮ V OBLIČEJI

Vědomým napínáním a uvolňováním svalů při cvičení můžete lépe kontrolovat mimiku v obličeji. Tím napomáháte zabránit vzniku mimických vrásek. Možná jste to netušili, ale na mimice se podílí 51 obličejových svalů a svalů šíje, z nichž větší část vůbec nepoužíváme. A právě proto ochabují. Obličejovou gymnastikou je tedy nejen posílíte, ale také zformujete. V opačném případě vznikají takzvané „zlozvykové“ nechtěné vrásky.


Jednotlivé cviky se dělí na tři části – cvičení, cvičení proti tlaku a cviky na uvolnění. První část se zaměřuje na vnímání a nalezení jednotlivých svalů. Druhá část cvičení spočívá v tom, že záměrně vyvinete tlak proti určitému svalu, aby vyvinul proti vašemu tlaku určitou energii. Účinek cvičení závisí na síle tlaku, avšak mějte na paměti, že tlak nesmí být ani příliš silný, ani příliš slabý. Ve třetí části dochází k uvolnění a povolení svalstva. Každé cvičení provádějte 2 minuty a nezapomínjte cvičit každý den. Samozřejmě si můžete vybrat jen některé cviky, a zaměřit se tak jen na určité části obličeje. Platí ale, že nejvhodnější je provádět všechna cvičení, neboť pak jsou všechny části obličeje namáhány stejně.

CVIČTE DOMA I VENKU

Cvičit můžete v pohodlí domova či venku, vleže či vsedě, před spaním nebo ráno. S některými cviky můžete pracovat i přes den – třeba když sedíte u počítače, telefonujete, jedete v MHD či v autě. Nejlepší bude, když si zvyknete dodržovat denní harmonogram – deset minut cvičení ráno a deset minut večer. Vhodné je to i proto, že ráno ani večer nejste nalíčená.


Sedněte si před zrcadlo a pusťte se do cvičení. Začínejte lehčími úkony, abyste si vycvičily citlivost na procvičované svaly. Důležité je, abyste se při cvičení pozorovaly v zrcadle a sledovaly, jestli se vám netvoří vrásky. V takovém případě by mělo cvičení opačný účinek. Dejte si také pozor, abyste cviky neprováděly přílišnou silou, a tím si nezpůsobily deformaci pleti. Také je důležité říct, že mezi cvičeními je vhodné se uvolnit. Doporučuje se tak dlouhá přestávka, jako bylo předchozí cvičení. „Na partie, kde bude prováděn pohyb, můžeme přiložit prst, aby se omezil vznik mimických vrásek,“ upřesňuje Susanne Smetana. Pokud máte pocit, že nějaký pohyb nezvládáte, jak byste si představovaly, nevzdávejte to a pokračujte ve cvičení dál. Časem si pohyb osvojíte.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |