Bedýnky do domu

PROTI ZIMNÍM INFEKCÍM RADÍ ZDRAVÍČEK

OCHRAŇTE SE PŘED NACHLAZENÍM RADÍ ZDRAVÍČEK

Jen málo komu se podaří přežít zimu bez jediného nachlazení. V současné době však některé výzkumné práce uvádějí, že zdravá dieta může posilovat imunitní systém a pomáhat tak tělu úspěšně překonávat nachlazení.

Pro léčení symptomů nachlazení - bolení v krku, ucpaný nos, kýchání, kašlání, nespavost, jsou dosud k dispozici léky, který předepíše lékař, nebo je lze koupit v lékárně. Velmi malá pozornost však byla věnována složení potraviny, které by mohlo příznivě ovlivňovat průběh tohoto typu virového onemocnění.

Výjimkou z tohoto pravidla je zvýšený příjem vitaminu C. Ačkoliv v této otázce nebyla učiněna konečná rozhodnutí, příjem většího množství vitaminu C ihned při objevení prvých symptomů se jeví jako užitečný. U některých osob bylo prokázáno, že denní příjem 500 až 1000 mg může zmírnit vážnost nachlazení a pravděpodobně i zkrátit délku jeho trvání. Možné vysvětlení tohoto příznivého účinku spočívá v tom, že vitamin C v krvi zvyšuje hladinu interferonů, které se zúčastňují ochrany buněk před viry.

Příjem vitaminu C může být zvýšen některými potravinami a nápoji, jako jsou citrusové plody a džusy, kiwi, papriky, černý rybíz, zelená listová zelenina a některé druhy exotického ovoce, dále pak potraviny obohacené vitaminem C. V úvahu přicházejí i vhodné potravinové doplňky.

V řadě prací bylo prokázáno, že vhodná prevence je lepší než vlastní léčení. U starších osob, kterým byl dlouhodobě podáván doplněk s obsahem 20 mg zinku, 100 μg selenu, 15 mg vitaminu E a 6 mg beta karotenu, byl zjištěn nižší výskyt respiratorních infekcí. Je pravděpodobné, že diety zajišťující pravidelný příjem těchto vitaminů a minerálních látek mohou chránit celou populaci před virovými infekcemi.

Tyto příznivé vlivy však nemají pouze vitaminy a minerální látky. Příznivci "zelené lékárny" již dlouhou dobu propagují protivirové účinky česneku. Podobné účinky mají rovněž extrakty rostliny Echinacea podávané ve formě kapek nebo kapslí.

Zatímco některé živiny posilují imunitní systém, opačný účinek mohou mít různé stresové situace. Dobrou alternativou pro úspěšný boj se zimními virovými infekcemi je proto kombinace zdravé diety s množstvím ovoce a zeleniny s dostatečnou tělesnou aktivitou a dostatečným spánkem.

ZDROJE VITAMÍNŮ PROTI NACHLAZENÍ

Potraviny dodávající vitamin C, vitamin E, beta karoten, zinek a selen

·         Vitamin C - citrusové plody, kiwi, guava, papriky, černý rybíz, jahody

·         Vitamin E - mandle, lískové oříšky, slunečnicová semena, sladké brambory, slunečnicový olej, pšeničné klíčky nebo olej z pšeničných klíčků, avokado

·         Beta karoten - mrkev, sladké brambory, tykev, guava, mango, meruňky, papriky, rajčata, listová zelenina

·         Zinek - korýši, červené maso, pšeničné klíčky, celozrnné cereálie, např. celozrnný chléb, celozrnné cereální snídaně

·         Selen - paraořechy, slunečnicová semena, mušle, tuňák v oleji, treska, ledviny

 

Doplňující obrázky

nadpis.jpg
logo-bio-produkt-ez.jpg
logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |