Bedýnky do domu

Rady pro uklidnění žaludku během cestování

ZDRAVÍČEK RADÍ JAK ZKLIDNIT ŽALUDEK BĚHEM CESTOVÁNÍ

Vyhýbáte se cestování? Potící se ruce, krůpěje studeného potu na čele, závrať a hlavně bouřící se žaludek – stav, který připomíná pocity po oslavě, na které jste si dali o jednoho panáka víc, než dokážete snést, a druhý den si mysleli, že vypustíte duši. Nemoci z pohybu, která vaši nevolnost způsobuje, však můžete účinně předcházet.

Nemoc z pohybu (kinetóza) je stav, kdy se vám při cestování letadlem, autem, vlakem a obzvláště lodí zvedá žaludek, máte pocity na zvracení, trpíte závratěmi či malátností. U někoho se takovýto stav může vyskytovat dokonce i při jízdě na koni. “Kinetóza vzniká na základě vibrací, kterých je člověk vystavený, a to o velmi nízkých frekvencích – O,1–1 Hz,” tvrdí docentka Monika Kneidlová z Kliniky pracovního a cestovního prostředí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.


Nejčastějším vysvětlením pro vznik příznaků nemoci z pohybu je to, že v našem těle nastane vnitřní konflikt mezi přijatou informací od smyslových receptorů, a tím, že mozek očekává navázání na předchozí zkušenost. Jinými slovy to, co vidíme, se neslučuje s tím, co pociťujeme. Vnitřní ucho, které zaznamenává naši rovnováhu, říká mozku, že je tělo v pohybu, ale oči vyhodnotí situaci jako stabilní. Takže třeba na moři se sice díváte na stabilní interiér lodi, zatímco vaše nohy cítí, jak se loď na vlnách pohupuje.

Strach z otravy


Pohyb jako takový ale nemusí být jedinou příčinou, že se vám udělá nevolno. Stavy podobné kinetóze může způsobit i virtuální realita, hraní videoher nebo sledování filmů, ve kterých se kamera hodně míhá. “Televize a videohry vyvolávají obtíže, které mohou být velice podobné s kinetózou – zvracení, motání hlavy, nevolnost, bolest hlavy. To není způsobeno kmitáním, ale jinými faktory – buďto míháním nebo kmitáním, která je ale přenášena zrakem, zatímco kinetóza je o tom, že se na člověka musí přenášet vibrace. Výsledek je stejný, ale příčina je jiná,” vysvětluje docentka Kneidlová.


Iluze pohybu vytvořené virtuálním světem v kombinaci s nepřítomností pohybu objeveného vnitřním uchem má za následek vyslání smíšených zpráv do mozku. Ty mozek vyhodnotí jako přelud, který pochází z otravy, což by mohlo poškodit nervovou tkáň. Tělo se začne brátnit zvedáním žaludku, aby se jed co nejdříve vyloučil z těla. Symptomy nemoci z pohybu jsou tedy považované za přírodní ochranný mechanismus, kterým se tělo brání před škodlivými látkami.


Ženy jsou nemocí z pohybu zranitelnější než muži, zvláště pak během těhotenství a menstruace. Nemoc z pohybu je také velmi běžná u dětí od dvou let (okolo 10 let vrcholí, poté se až do 20 let zmírňuje). To, jestli a jak se u vás nemoc z pohybu rozvine, závisí i na schopnosti, s jakou se přizpůsobíte vnímání pohybu. Kinetóza vám také více hrozí v případě, že trpíte migrénami, onemocněním vnitřního ucha nebo závratěmi. Při velmi prudkých pohybech může nicméně kinetózu zažít každý z nás.

 

Omezte se v jídle


Existuje mnoho způsobů, kterými nemoc z pohybu potlačit – ať už to jsou to různé rituály při cestování, léky nebo alternativní terapie. Rituály, které si sami vytvoříte podle toho, jak vám vyhovují, jsou nejvíce efektivní při prevenci a nemají žádné postranní účinky. To, jak se budete při svých cestách chovat, ovlivňuje příznaky nemoci. Takže pokud omezíte pohyby hlavy i těla, zaměříte se na sledování horizontu, lehnete si, budete správně a zhluboka dýchat, hodně pomůžete tomu, že se příznaky nemoci sníží. Mějte však na paměti, že to, co vám může pomáhat v letadle, nemusí platit při jízdě v autě či při cestování na lodi. Vyberte si v dopravním prostředku vhodné místo – v autě si sedněte na přední sedadlo a dívejte se dopředu, případně sledujte vzdálený obzor. V letadle si zvolte místo u okna, dívejte se ven, nebo si vyberte sedadlo nad křídly, kde je pohyb minimalizovaný. Na lodi si zase sedněte doprostřed kabiny nebo vyjděte na palubu a sledujte vzdálený horizont.


Omezte pohyby a držte svou hlavu a tělo co nejklidněji. Pokud vám to bude vyhovovat, klidně si lehněte na záda a zavřete oči. V žádném případě si ale nečtěte – to by bylo nejhorší, co byste mohli udělat. Snažte se také při cestování trávit co nejvíce času na čerstvém vzduchu – byť se třeba jen omezíte na otevřené okno. Nepijte alkohol a nekuřte, tím si spíš můžete nevolnost přivolat. Jezte malé množství nízkotučných jídel a raději se vyvarujte jídel aromatických, kořeněných a mastných. 
Pokud je cestování krátké, raději nic nejezte. Pokud cestujete dlouho, jezte a pijte málo, zato častěji.

 

Cucejte a žvýkejte


V průběhu cesty také pečlivě sledujte, zda se vaše příznaky nezhoršují. Zaměstnejte svoji mysl relaxačními technikami, například hlubokým dýcháním. Tím odvrátíte pozornost od své nevolnosti.


Vhodné jsou i nealkoholické nápoje, cucání mentolových bonbónů či žvýkání žvýkačky. To vše pomáhá předejít nadměrnému počtu slin, které se v ústech mohou tvořit. Pokud cestujete v prostorech, ve kterých nejsou okna nebo kde je tma, pak raději zavřete oči a snažte se usnout. Tím, že zavřete oči, předejdete kofliktu mezi vizuálním vnímáním a vnímáním vnitřního ucha. Vůně a pachy mohou váš stav zhoršovat, proto se snažte trávit co nejvíce času u otevřeného okna.


Spolehlivě vám pomohou i léky. Jejich volba je však závislá na délce výletu, vašem výchozím zdravotním stavu a osobních potřebách – na tom, jak moc potřebujete svůj žaludek utišit. Platí, že byste si měli léky vzít nejpozději 30 až 60 minut před cestou. Je totiž potřeba jim poskytnout čas, aby se adekvátně vstřebaly. Všechny léky, které se na nemoc z pohybu užívají, mohou snižovat ostražitost – pokud tedy řídíte auto nebo těžké pracovní stroje, musíte léky užívat velmi obezřetně. Pití alkoholu nebo užívání jiných léků, například proti nespavosti nebo sedativa, mohou v kombinaci s léky proti nemoci z pohybu zvyšovat vedlejší účinky léků.

 

Pomůže i zázvor


Pokud na chemické prostředky moc nedáte, existuje i několik alternativních metod, jak s nemocí z pohybu bojovat. Pomůže vám zázvor, a to v mnoha různých podobách. Kořen zázvoru je vysoce účinný a jeho výhodou je, že nemá žádné nežádoucí účinky. Oleje koncentrované v zázvoru příznivě působí na uvolnění střevního traktu a centrální nervové soustavy. Nejvíce účinný je zázvor v podobě prášku, zázvorového čaje, připraveného z plátků zázvorového kořenu, nebo v podobě kandovaných kousků. Všechny formy zázvoru byste měli užívat na prázdý žaludek.


Pomůže vám i akupresura – metoda, která pomocí stlačování určitých bodů na těle pomáhá tlumit i žaludeční potíže.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |