- Jarní úklid organismu
- Jídlo před a po cvičení
- Jak velká aktivita vede k hubnutí
- Pravda o tabletkách na hubnutí
- Proč vlastně hubnout
- OBLIBA BIOPOTRAVIN STÁLE ROSTE
- ZÁKLADNÍ TŘI PYRAMIDOVÁ PATRA POTRAVIN
- PROTI ZIMNÍM INFEKCÍM RADÍ ZDRAVÍČEK
- ZDRAVÍČEK ODPOVÍDÁ NA ČASTÉ OTÁZKY O STRAVOVÁNÍ
- VEGETARIÁNI A HUBNUTÍ
- BIO CHLEBA
- BIO BRAMBORY OD ZDRAVÍČKA
- BIO BROKOLICE OD ZDRAVÍČKA
- BIO CELER OD ZDRAVÍČKA
- BIO ČESNEK OD ZDRAVÍČKA
- BIO KVĚTÁK OD ZDRAVÍČKA
- BIO MRKEV OD ZDRAVICKA
- BIO PASTIŇÁK OD ZDRAVÍČKA
- BIO PETRŽELKA OD ZDRAVÍČKA
- BIO PÓREK OD ZDRAVÍČKA
- BIO ŘEDKVIČKY
- KAŽDÉ DESÁTÉ DÍTĚ V ČR JE OBÉZNÍ
- Ne všechny rostlinné tuky jsou zdravé
- Gymnastika obličeje proti vráskám
- Rady proti nespavosti
- Chronická únava je nemoc přetažených
- Kouření a hmotnost
- Mýty ve výživě
- Proteiny při sportu a v jídle
- Stres a jídlo
- Glykemický index -co je to?
- Cholesterol je dobrý nebo zlý
- Náhradní sladidla - co to je?
- Jak bezpečně uchovávat potraviny
- Kravské mléko a vliv na naše zdraví
- Mořské řasy a jejich využití ve stravě
- O mase a člověku
- Ořechy a jejich vliv na zdraví
- Strava matky při těhotenství
- Sůl solíš solíme - vliv soli na vaše zdraví
- Vitamíny a vy
- Význam celozrných potravin
- Pesticidy v ovoci a zelenině
- Jak zdravě jíst a pít na cestách
- Strava a pití při cestách do exotických zemí
- Rady pro uklidnění žaludku během cestování
- Jídlo mimo domov
- Mýty o cukrovce neboli diabetu
PŘÍKLAD VYVÁŽENÉHO JÍDELNÍČKU
Pondělí
Úterý
Snídaně:
1 vařené vejce, 1-2 plátky celozrnného chleba, paprika. |
| ||||||||||
Oběd:
Zeleninové rizoto: např. mrkev, hrášek, kukuřice, cuketa...) s trochou strouhaného sýra. |
| ||||||||||
Večeře:
Vepřový plátek na růžičkové kapustě: Asi 10ks růžičkové kapusty krátce ponoříme do vřelé slané vody, poté prudce zchladíme v ledové vodě. 100-150g vepřového libového masa (osolené a okořeněné) pečeme na 1 lžičce oleje, na pánvi se silným dnem nebo na fólii pro pečení bez tuku. Přidáme půlku nakrájené cibule a kapustičky. Jako přílohu podáváme brambory nebo rýži. |
|
Středa
Snídaně:
Corn-flakes s nízkotučným mlékem, pomeranč. |
| ||||||||||
Oběd:
Hovězí se zeleninou a těstovinami: Uvaříme 120g bezvaječných těstovin. Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje, pak přidáme 120g libových hovězích kousků a zprudka opečema na 2-3 minuty. Přidáme libovolnou zeleninu a vaříme do měkka, trochu švestkových povidel (diabetici bez cukru) nebo jiného džemu, 2 lžíce chilli omáčky a trochu kuřecího vývaru. Přidáme nudle a znovu prohřejeme. |
| ||||||||||
Večeře:
Zapečené brambory s brokolicí a sýrem: Uvaříme potřebné množství brambor (asi 150g) a brokolice, dáme do zapékací misky, posypeme trochou strouhaného sýra (30% Eidam), přidáme různé koření a bylinky (například libeček, bazalku,...) a dáme zapéct do trouby (do zapékací misky, římského hrnce nebo na pečící papír - bez tuku). |
|
Čtvrtek
Snídaně:
Kuřecí šunka 2-3 plátky, kyjevský chléb, rajče. |
| ||||||||||
Oběd:
indický čočkový salát:150g čočky dáme na noc namočit, aby změkla a zbavyla se nadýmavéhoúčinku, uvaříme. Do salátu najemno nakrájíme tuto zeleninu: rajče,papriku, cibuli, nakládanou okurku, přidáme indické koření, napříkladkari, korkuma, koriandr, zázvor. Jako zálivku použijeme kelímeknízkotučného jogurtu. K salátu servírujeme plátek celozrnného chleba splátkem 30% Goudy. |
| ||||||||||
Večeře:
Zapečená plněná brambora - náplň: Cottage cheese smíchaný s 1 lžící strouhaného sýra, rajčatový salát s octem a cibulí - plněnou uvařenou bramboru dáme zapéct do trouby. Jako dezert si dáme třeba ovocný salát. |
|
Pátek
Snídaně:
Ovocné müsli s čerstvým ovocem a nízkotučným jogurtem (Vitalinea). |
| ||||||||||
Oběd:
Kuřecí prsíčka s chilli omáčkou: Naklepeme 150g řízekz kuřecích prsíček. Osolíme a okořeníme, opečeme na pánvi na 1 lžičce oleje (nebo grilujeme na roštu v grilu). Navrch přidáme chilli omáčku (dá se koupit). Jako přílohu volíme vařené brambory, dušenou zeleninu nebo zeleninový salát. |
| ||||||||||
Večeře:
Celozrnný chléb, vaječný salát: 1 natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce bílého jogurtu ledový salát nebo čínské zelí - vše nakrájíme, smícháme, přidáme sůl a bylinky. |
|
Sobota
Snídaně:
Tvarohová pomazánka, dalamánek z nízkotučného tvarohu můžeme vytvářet různé druhy pomazánek, přidáme například česnek, pažitku, pórek, různé druhy koření. ozdobíme třeba rajčetem, okurkou nebo jinou zeleninou. |
| ||||||||||
Oběd:
Zapečená treska se zeleninou: Asi 150g porci tresky vykostíme, okořeníme, dáme do zapékací misky, kterou předtím vymažeme 1 lžičkou oleje. Přidáme rajčata, papriku, cuketu, cibuli nakrájenou na plátky, a polijeme nízkotučným bílým jogurtem (nebo bílým vímen) a posypeme trochou 30% sýra (asi 20g na porci). Do zapékací misky můžeme přidat i brambory jako přílohu. |
| ||||||||||
Večeře:
Šopský salát: okurky, rajčata, paprika, pórek, balkánský sýr (40g) rozpečená bageta. |
|
Neděle
Snídaně:
1 krajíc běžného chleba, mízkotučný tavený sýr (30g), obložte libovolnou zeleninou, vynikající jsou plátky šťavnatého rajčete. Čaj s mlékem nebo káva s mlékem (100ml nízkotučného mléka). |
| ||||||||||
Oběd:
Květák v sýrové omáčce: 200g květáku rozdělíme na růžičky a uvaříme téměř do měkka. Současně rozehřejeme asi 1 lžičku oleje, na které opražíme 1 lžíci mouky (nejlépe celozrnné), odstavíme a postupně přiléváme mléko (asi 30ml nízkotučného mléka smíchané s 15 ml kondenzovaného mléka), stále mícháme, vrátíme na oheň a za stálého míchání povaříme, dokud omáčka nezhoustne. Potom přisypeme asi 30g 30% Eidamu. Sýrovou omáčku naklademe na květák a grilujeme 3 min. v předehřáté troubě. Jako přílohu podáváme vařené brambory. |
| ||||||||||
Večeře:
Obložený talíř: celozrnný chléb, 30g kuřecí šunky, 30g Eidamu (30% tuku v sušině), 1 rajče, 1 paprika, zeleninový salát. |
|