Bedýnky do domu
logo jpg.jpg

Ořechy a jejich vliv na zdraví

ZDRAVÍČEK INFORMUJE O POZITIVNÍCH VLASTNOSTECH OŘECHŮ NA VAŠE ZDRAVÍ

Výzkumy prováděné v devadesátých letech minulého století prokázaly, že ořechy příznivě ovlivňují mimo jiné i zdravotní stav srdce, avšak důvody nebyly objasněny. Nedávné výzkumy umožnily tento problém vysvětlit a zároveň nalézt další zdravotní výhody konzumace ořechů.

Počátkem devadesátých let byl v rámci velké populační studie zjištěn překvapující poznatek, že konzumace minimálně jedné porce ořechů týdně chrání člověka před infarktem a tato ochrana se zvyšuje s ještě častější konzumací. V dalších studiích byl tento poznatek potvrzen se zjištěním, že ořechy mají příznivý vliv na zdravotní stav srdce u mužů, žen a starších osob s vysokým tlakem krve (1). Vzhledem k tomu, že ořechy mají vysoký obsah tuků (kolem 80 % energetické hodnoty ořechů představuje tuk) byl tento poznatek překvapující a vědci se proto zaměřili na zjištění, která složka ořechů má tak příznivé účinky na organismus.

Ořechy obsahují vhodné tuky

Většina tuků v ořeších obsahuje vysoký podíl pro zdraví prospěšných mono a poly nenasycených mastných kyselin a pouze malé množství nasycených kyselin, které podporují tvorbu cholesterolu. Mono nenasycené a především poly nenasycené masné kyseliny snižují obsah LDL cholesterolu (škodlivý cholesterol) a hladinu lipidů v krvi. Když se však vzaly v úvahu všechny pozitivní účinky tuku ořechů, bylo zjištěno, že tento tuk má větší schopnost snižovat úroveň cholesterolu, než by se předpokládalo. I při konzumaci malého množství ořechů se projevují příznivé účinky, je proto pravděpodobné, že mimo snižování hladiny cholesterolu mají ořechy i další žádoucí vlivy.

Vysoký obsah živin a dalších složek s příznivými účinky

Kromě užitečných tuků, bílkovin a vlákniny obsahují různé druhy ořechů i různé směsi minerálních látek a vitaminů. Většina obsahuje významné množství vitaminu E – účinného antioxidantu, který likviduje volné radikály a zabraňuje tak negativnímu ovlivňování zdravých buněk, dále i kyseliny listové – důležité složky zabraňující zvyšování koncentrace homocysteinu (aminokyseliny přítomné v krvi), představující další rizikový faktor onemocnění srdce. Významný je rovněž podíl obsahu hořčíku, který ovlivňuje tlak krve. Ořechy rovněž obsahují velké množství dalších složek – sterolů, fytoestrogenů a dalších látek s příznivým vlivem na zdravotní stav srdce.

Protizánětlivé účinky
Podle některých nových poznatků mohou mít ořechy příznivý vliv na zánět cév, což je známka počátku vzniku srdečních chorob. Ořechy obsahují vyšší množství argininu, který se podílí na tvorbě oxidů dusíku s příznivým vlivem na arterie a podporu krevního oběhu. Nedávno zveřejněná španělská studie uvádí, že strava bohatá na vlašské ořechy pomáhá snižovat výskyt zánětů cév a může rovněž snižovat nepříznivé zdravotní vlivy potravy s vysokým obsahem tuků (2,3). Není však jasné, zda se na ochraně cév podílejí polynenasycené mastné kyseliny (vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3-mastné kyseliny), arginin, antioxidanty, nebo všechny tři faktory.

Ochrana proti jiným onemocněním
Existují důkazy, že častá konzumace ořechů je spojená s nižším vznikem vzniku cukrovky 2. typu. Důvodem je patrně jejich protizánětlivý účinek (4). Existují rovněž domněnky, že ořechy mohou mít ochranné účinky proti některým typům rakoviny. Na příklad v rámci EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) bylo zjištěno, že zvýšená konzumace ořechů a různých semen snižuje u žen riziko rakoviny tlustého střeva. Tato souvislost však nebyla zjištěna u mužů (5).

Konzumace ořechů
Spotřeba jedné hrsti ořechů několikrát týdně prospívá zdraví, ačkoliv existují určité námitky. Ořechy mají totiž vysoký obsah energie, proto by měly nahrazovat nějakou méně zdravou potravinu a nikoliv být konzumovány navíc. Ořechy je nejlépe jíst v syrovém, přírodním stavu. Pražení a další tepelné úpravy mohou snižovat účinnost aktivních složek, slané ořechy mohou být konzumovány jen v mírném množství, zvláště osobami, které musí omezovat příjem soli. Navíc u některých osob existuje alergie na různé typy ořechů (para, mandle, lískové ořechy atd.) nebo arašídové oříšky (arašídy nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěniny, podobně jako fazole nebo hrách, z nutričního hlediska jsou však srovnatelné s ořechy a pro zdraví jsou stejně dobré). Alergie na ořechy může způsobit anafylaktický šok, proto ořechy i jejich pouhé stopy v potravinových výrobcích musí být ze stravy alergických osob úplně vyloučeny.

Zdroj www vupp.cz



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |