Bedýnky do domu

Nasycené tuky ve vašem těle

ZDRAVÍČEK INFORMUJE O NASYCENÝCH TUCÍCH 

Všechny tuky, včetně nasycených, představují pro nás koncentrovanou formu energie. Tuky jsou pro organismus nezbytné, neboť jsou zdrojem vitaminů rozpustných v tucích - A, D, E a K a pokud jsou uloženy ve formě tukových zásob, chrání naše důležité orgány.

Výzkumy posledních let ukazují, že jednotlivé mastné kyseliny mají v těle vlastní důležité funkce:

kyselina máselná reguluje funkci některých genů a může mít určitou funkci v prevenci rakoviny retardací vývoje rakovinových buněk;
kyselina palmitová se účastní regulace funkce hormonů;
kyseliny palmitová a myristová ovlivňují imunitní funkce
Další možné funkce nasycených mastných kyselin ve vztahu k lidskému organismu vyžadují hlubší ověřování např.:

kyselina myristová může regulovat dostupnost polynenasycených mastných kyselin, např. dokosahexaenové (DHA)
kyselina laurová může představovat základní surovinu pro syntézu omega-3-mastných kyselin v případech, kdy chybí v potravě.
Nasycené tuky mohou ovlivňovat hladinu celkového cholesterolu a LDL (škodlivého) cholesterolu v krvi. Tento vliv je obecně vyšší u mastných kyselin se střední délkou řetězce (laurová C 12:0, myristová C14:0 a palmitová C16:0). Kyselina stearová nezvyšuje cholesterol v krvi stejnou měrou jako výše zmíněné tři mastné kyseliny, neboť je v játrech velmi účinně konvertována na mono-nenasycenou kys. olejovou C18:1.

Opatření k zdravější stravě

Doporučená spotřeba nasyceného tuku představuje maximálně 10 % energie získávané z potravy. Průměrný Evropan však tuto hodnotu překračuje – nasycený tuk tvoří kolem 15 % celkové přijímané energie.

Hlavním zdrojem nasycených tuků v potravě je tučné maso, kůže drůbeže, masné výrobky, plnotučné mléko a tučné mléčné výrobky jako jsou sýry, smetana, dále pak kokosový a palmový olej, různé keksy a oplatky, zvláště s náplní, dále čokoláda.

Některé možnosti snížení spotřeby nasycených tuků:

Vybírejte libové maso a odstraňte viditelný tuk, odstraňte kůži z drůbeže, maso je lépe dusit a vařit než smažit.
Omezujte spotřebu uzenin, koláčů a dalších druhů pečiva s vysokým obsahem tuku, keksů a čokolády.
Vybírejte si mléčné produkty se sníženým obsahem tuku.
Dávejte přednost rostlinným olejům (bohatým na nenasycené mastné kyseliny, jako je slunečnicový, řepkový nebo olivový) nebo tukovým pomazánkám.
A konečně využívejte stravu bohatou na ovoce, zeleninu a sacharidické potraviny (rýže, těstoviny, brambory), dávejte přednost postupům úpravy s nízkým obsahem tuku, jako je vaření a dušení.

Zdroj www vupp.cz

Doplňující obrázky

nadpis.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |