Bedýnky do domu

Zaručeně proti celulitidě

ZDRAVÍČEK RADÍ JAK ZARUČENĚ BOJOVAT S CELULITIDOU

Celulitida je noční můrou všech žen, i těch mladých a štíhlých. Její vznik souvisí zejména s ženskými pohlavními hormony. Svou roli ale mohou hrát i sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu a nevhodné stravování. Trápí celulitida i vás? Nezoufejte! Přinášíme vám návod, jak cvičit a jak se stravovat, abyste se jí jednou provždy zbavily a zároveň zhubly v oblasti pasu, stehen a hýždí.

S celulitidou můžete samozřejmě bojovat, nicméně daleko snazší je jí předcházet a o své tělo se s železnou pravidelností starat. A to nejen kosmeticky, ale především cvičením a změnami ve svém jídelníčku.

Klíčová je prevence

Pomerančová kůže vzniká v důsledku hromadění tukové tkáně a stárnutí podkožního vaziva. 
Vznik celulitidy podporuje také uspořádání tukové vrstvy, které je u žen a mužů odlišné. Pokud je u žen sportovní snažení nulové nebo velmi chabé, pak pevné provazce vaziva v podkoží již váhu tuku neunesou a propustí zbytnělé tukové buňky k povrchu kůže. Ty vytvoří na pokožce drobné bouličky a vyvýšeniny. U mužů je vazivo uspořádáno do propletené sítě, takže při zbytnění tukových buněk dojde k roztažení sítě do stran, a povrch kůže proto zůstává hladký. Skutečností tedy je, že ženy mají výrazně horší výchozí pozici. První známky celulitidy se mohou objevit při užívání hormonální antikoncepce, při počínající nadváze nebo v těhotenství.
Jak tedy můžete celulitidě předcházet a bojovat s ní? Nesmírně pozitivní účinky na kůži má především sport. Vhodný pohyb je nezbytný pro elastičnost pokožky, která je základem v boji proti celulitidě. Vsadit můžete na rekreační běh, rychlou chůzi, cyklistiku, jízdu na koni, plavání a chůzi (nebo i pouhé postávání) v příbojových mořských vlnách. Skvělý je i aerobik a tanec – tyto aktivity zvyšují prokrvení a posilují svalovou hmotu zejména kolem hýždí, břicha a na dolních končetinách. Tedy v oblastech, kde celulitida vzniká nejčastěji.

Žádné radikální diety

Speciální „anticelulitická“ dieta sice neexistuje, ale fungují jednoduchá doporučení. Přejídání se sladkým i slaným, celkově nepřiměřené porce – to jsou jedny z největších chyb. „Správné porcování stravy a vyvážené porce zajistí optimální vstřebávání látek v organismu. Vyhnete se tak ukládání energie v podobě tukových zásob zapříčiňujících celulitidu,“ potvrzuje Eva Urbánková, odbornice na výživu a osobní trenérka relaxačního centra Infinit Brno. Kožní tkáni také prospívá dostatečný příjem tekutin v podobě neslazené vody a bylinných čajů. Kůže získá potřebnou hydrataci. A co je hydratované, je vláčné a pružné. To, co pokožce neprospívá a celulitidu podporuje, jsou uměle doslazované light nápoje, které zpomalují a zatěžují metabolismus. Rozhodně není pravda, že perlivé vody podporují vznik celulitidy. „Oxid uhličitý ve vodě nemá žádný vliv na tvorbu celulitidy,“ zdůrazňuje Eva Urbánková.
Pokud máte nadváhu a vaše ego sráží nevzhledná pomerančová kůže, pokuste se pár kilo shodit. Postupujte ale opatrně. Radikální a rychlé diety sice přinášejí úspěch rychlý, ale ne trvalý. Neustálé shazování a následné nabírání navíc způsobuje ochabnutí tkání, čímž se celkový stav ještě zhoršuje. Po zhubnutí by vaším dalším krokem měla být snaha váš organismus (podkoží) správně odvodnit. Pijte proto minerální vody s minimálním obsahem sodíku. Prohlédněte si jich v supermarketu klidně víc a tu s nejnižší hodnotou sodíku (Na) na zadní straně etikety kupte. Striktně také omezte konzumaci uzenin, konzervovaného zboží včetně tuňáka a zeleniny, tučných sýrů a jogurtů. Tyto potraviny zanášejí organismus látkami, které zpomalují metabolismus, a tím usnadňují vstřebávání látek podporujících vznik celulitidy. Zároveň obsahují spoustu tuku, které jsou jednou z přímých příčin vzniku celulitidy.

Krémy ani tablety vás celulitidy nezbaví

Aplikací krémů se celulitidy rozhodně nezbavíte, i když vám budou mnozí výrobci tvrdit pravý opak. Jistý podpůrný efekt sice krémy mají, ale rozhodně ne ten, že by zužovaly a zmenšovaly povrch těla a celý jej plasticky zplošťovaly – což by celulitidu ničilo. Spíše se postarají o doladění do perfektního konečného efektu.
Mnohem důležitější než to, jaký používáte krém, je technika masáže, kterou provádíte při nanášení na pokožku. S tím vám poradí lékař nebo kosmetický odborník. Také nezapomínejte, že kůže by nikdy neměla být suchá, protože pak ztrácí pružnost, která je ochranným štítem před celulitidou. Na trhu je k dostání také řada doplňků stravy doporučených na léčbu celulitidy. Samotné tablety ale příliš nezmohou. Jejich užívání odborníci doporučují pouze jako doplněk komplexní terapie. „Látky v nich obsažené mohou, ale bohužel nemusí podpořit rychlejší spalování tuků a vazbu na některé vitamíny. Ne u každého proto zabírají,“ říká Eva Urbánková.

Jízda „pod tlakem“

Pokud nesnášíte přeplněné posilovny nebo nemáte dost času, zkuste zrychlený trénink na vibračním stroji Power Plate. Ten díky spe-ciální technologii přenáší vibrace do svalů, a dokáže tak redukovat celulitidu i při krátkých čtvrthodinových lekcích. Power Plate z těla uvolní nahromaděné toxiny. Při pravidelném cvičení dvakrát až třikrát týdně vám navíc posílí metabolismus, vypracuje svaly, zbaví vás přebytečného tuku a vytvaruje hýždě, stehna i lýtka. Zároveň stimuluje produkci kolagenu, a vytváří tak pevnější a hezčí pleť. Cvičení na Power Plate není nijak složité, ale přesto je lepší vzít si alespoň na první lekce trenéra, který vám vše vysvětlí a naučí správně provádět jednotlivé cviky.
Další možností, jak bojovat s nevzhlednými hrbolky na problémových partiích těla, je metoda nazvaná hypoxi. Základem přístroje hypoxitraineru je po pás sahající podtlaková komora, ve které je umístěn rotoped. Zatímco vy spalujete tuky jízdou na rotopedu (vybrat si můžete klasickou vertikální polohu i jízdu vleže), podtlak začne aktivovat tukovou tkáň podél boků, hýždí a stehen. Nepřetržité půlhodinové střídání silnějšího a slabšího podtlaku podporuje cirkulaci krve a proudění tělních tekutin. Počítačem řízené změny tlaku zrychlují přenos tuků do svalů. Když se tuk dostane do svalů, které jsou aktivní při cvičení, je spálen. Tuk je tak cíleně spalován v přesně určených místech, zároveň dochází k vypínání pokožky, k vyplavování škodlivých látek z těla a k odstraňování celulitidy. Přitom se vám tvarují pas, břicho, stehna i hýždě.

Řešení pro lenochy 

Pro zaryté odpůrce cvičení se nabízí řešení v podobě lymfodrenáže. „Pokud je vám geneticky dáno méně plastické a pevné podkoží, tato technika nebude mít zřejmě tak zázračný efekt, jaký budete očekávat. Na rozdíl od prášků a krémů vám ale organismus vnitřně vyčistí,“ tvrdí Eva Urbánková. Lymfodrenáž je jemná technika podobná masáži, při které se velmi pomalými tahy a tlaky na kůži aktivuje podkožní lymfatický systém. Tato technika má zásadní význam pro ovlivnění celulitidy, patří ale do rukou odborníků. Většinou trvá až dvě hodiny a pro na první pohled viditelné účinky ji musíte podstoupit alespoň pětkrát v průběhu dvaceti dnů.
Jedním ze způsobů, jak zmírnit projevy celulitidy, je také ájurvédská termomasáž. Ta dokáže nastartovat samočisticí proces organismu, napomáhá k detoxikaci, zlepšuje stav pokožky, vyrovnává krevní tlak a významně zpomaluje stárnutí. Začíná tak, že se tělo jemně potře přírodním bylinným olejem a pak se „razítkuje“ teplými plátěnými váčky s vařenou rýží. Masáž se neprovádí na hlavě a obličeji, jen na těle. Zvláštní důraz je přitom kladen na problémové partie.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |