Bedýnky do domu

PÉČE O NEHTY

ZDRAVÍČEK RADÍ JAK MÍT ZDRAVÉ NEHTY

Každá žena si při kosmetické péči o své nehty může ublížit. Zdravotní riziko ale například při lakování nehtů není tak velké, že byste se ho měly raději vzdát. Ruce si chraňte vždy, když jim hrozí nežádoucí vlivy okolí, a svým nehtům věnujte důkladnou, nejlépe každodenní péči.

Skutečně krásné tělo je především zdravé. Prvním krokem při péči o krásnou pokožku, krásné ruce a také krásné a zdravé nehty proto musí být jejich ochrana před škodlivými vlivy. Výběr vhodné péče o ruce záleží jak na typu kůže a vlastnostech nehtů, tak na tom, co žena dělá – v zaměstnání, v domácnosti i ve volných chvílích. „Nejčastěji poškozují kůži na rukou i nehty prací prášky, saponáty a další agresivní prostředky používané nejen v domácnosti, ale také v zaměstnání nebo při různých koníčcích,“ říká doktorka Naďa Vojáčková z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Pozor na formaldehyd a aceton


Při domácích pracích se před chemickým nebo mechanickým poškozením nehtů nejlépe ochráníte rukavicemi, ale i při jejich výběru si musíte dát pozor. Některé gumové rukavice mohou rozleptávat nehty a změkčovat nehtová lůžka. Jejich pravidelné používání při mytí nádobí může mít na ruce dokonce nepříznivější účinek než obávaný saponát.


Nehty mohou poškodit také nevhodné kosmetické přípravky. Například přípravky nehtové kosmetiky obsahující formaldehyd mohou způsobit odlučování nehtů. Formaldehyd totiž dokáže oddělit nehty od kůže pod nimi a umožnit vstup mikroorganismům. Naprostá většina výrobců kosmetiky naštěstí agresivní látky nepoužívá a naopak se snaží namíchat do svých výrobků ingredience, které na nehty působí blahodárně. Týká se to i odlakovačů, které na nehtových ploténkách napáchají nejvíce škod – tedy pokud obsahují aceton. Odlakovače nabízené velkými renomovanými firmami jsou však většinou bez acetonu a navíc obsahují přísady s regeneračními účinky.

Neriskujte jen pro větší lesk


Součástí denní péče o nehty by mělo být zastřihávání nebo pilování okrajů nehtů a ošetřování kůžičky kolem nehtové ploténky. „Ta se nesmí zastřihávat, hrozí totiž velké riziko poranění a následně infekce. Kůžičku je potřeba změkčit mastným krémem nebo olejíčkem a pak v podstatě jenom zatlačit k nehtovému valu,“ říká Naďa Vojáčková s tím, že ten, kdo chce mít hezké pěstěné nehty, může využívat různé vitamínové zábaly a koupele rukou v olejových emulzích. „Myslím, že s kosmetickou péči není spojeno nějaké vysoké riziko. Horší jsou vlivy zevního prostředí a špatných pracovních návyků,“ říká doktorka Vojáčková.


Ženy by se ale měly vyhnout kosmetickým metodám označovaným jako P-Shine, jejichž cílem je dosáhnout vyššího lesku nehtů. Jde o jeden z případů, kdy může „honba za krásou“ ženě poškodit zdraví. „Při použití abrazivních prostředků dochází ke zbroušení nehtové ploténky, tím by si žena mohla ublížit,“ říká doktorka Vojáčková. K nalepování gelových nehtů tak jednoznačně kritická není. „Názory lékařů se tady různí. Někteří odborníci nalepování nehtů nakloněni nejsou, někteří to nepovažují za příliš velké riziko. Ale pokud je nehet nemocný, tak bych váhala. V takovém případě by se měla žena nejprve poradit s kožním lékařem,“ zdůrazňuje Naďa Vojáčková.

Nemocné nehty vyžadují konzultaci


Proti kosmetickým úpravám nehtů, které se obejdou bez použití agresivních látek, nic nenamítají ani kožní lékaři. Podmínkou ale je, aby byly nehty, kterých se úpravy týkají, zdravé. „Pokud je nehet zdravý, je samozřejmě možné ho ošetřovat kosmeticky, ať lakem nebo různými zábaly. Proti tomu by asi žádný kožní lékař nic neměl. Některé laky obsahují složky pro zpevnění nehtové ploténky, ale ty jsou většinou bezbarvé. Ani barevné laky by v zásadě poškozovat nehtovou ploténku neměly. Spíš při odlakování by její povrch mohly narušovat odlakovače, které mohou být agresivní,“ říká Naďa Vojáčková. Trablům se můžete vyhnout nejjednodušeji tím, že budete používat odlakovače bez acetonu.

Nejdřív zdraví, pak krása


Kožní lékaři (kteří řeší i estetické záležitosti, jako je třeba odstanění vrásek) se typicky kosmetickými úpravami nehtů nezabývají. „V rámci korektivní dermatologie poskytujeme pouze poradenství, které se týká péče o nehty. Pacienti k nám obvykle chodí se zdravotními problémy nebo proto, aby se ujistili, že se u nich nejedná o chorobu nehtů. Při této příležitosti jim i radíme, jak mají o nehty pečovat,“ říká Naďa Vojáčková a se smíchem dodává, že nalepování umělých nehtů žádný korektivní dermatolog opravdu nedělá.


Pozornost kožních lékařů se soustřeďuje především na závažná onemocnění nehtů, která většinou s kosmetickou péčí příliš nesouvisejí. Patří mezi ně například paronychia – nemoc, jejíž původcem jsou kvasinkové houby, které způsobují zarudnutí a zduření nehtového valu. Léčení této bolestivé nemoci (zduřelá místa jsou citlivá na tlak) je velmi obtížné a zdlouhavé a samozřejmě musí předcházet jakékoliv kosmetické péči. Totéž platí i o mykózách – postižení kůže a nehtů plísněmi nebo kvasinkami. „Například u onychomykózy, při které se plíseň dostává pod nehet a ten potom hrubne, mění barvu a láme se, je nejprve potřeba vyléčit infekci a pak je teprve možné starat se kosmeticky. Výjimkou jsou léčebné laky na nehty, které přímo působí na plísňové onemocnění nehtové ploténky. Tyto laky jsou však k dispozici pouze na lékařský předpis, je to vlastně léčebný prostředek,“ říká doktorka Vojáčková.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |