Bedýnky do domu
logo jpg.jpg

Jak zdravě jíst a pít na cestách

ZDRAVÍČEK RADÍ JAK SPRÁVNĚ PÍT A JÍST BĚHEM CESTOVÁNÍ

Služební cesty mohou být velmi stresující. Máte časově přesně naplánovaná důležitá setkání, často s lidmi, které jste nikdy předtím neviděli. Dlouhá doba letu, různé hotelové pokoje, fronty u přepážek, častá změna hotelů, to vše přispívá ke vzniku stresu. Je proto důležité pečlivě volit vhodné způsoby stravování, neboť to je oblast, kterou můžete do určité míry sami ovlivňovat.

Jezte pravidelně a vyvarujte se přejídání

Rychlé změny časových pásem narušují náš přirozený rytmus (1). Tři jídla denně v pravidelných intervalech pomáhají udržovat konstantní hladinu energie. Důležitým jídlem je snídaně, neboť doplňuje energii a rovněž zajišťuje významné živiny, které posilují organismus a umožňují tak řešit situace, které musíte rychle vyřídit. Po dobré snídani jste dobře připraveni na dobrý den (2).

Změny časových pásem a prostředí mohou při cestování negativně ovlivňovat spánek, který může být rovněž ovlivňován způsobem stravování. Potrava potřebuje určitý čas k dobrému strávení. Jestliže se před spánkem přejíte, pak v době, kdy organismus již chce odpočívat, musí stále trávit a brání tak celkovému odpočinku. Po konzumaci potravin s vysokým obsahem tuku trvá podstatně delší dobu než opustí strávená potravina žaludek a živiny přejdou do krevního řečiště. Trávení tučných pokrmů trvá mnohem déle ve srovnání s pokrmy, které obsahují větší podíl ovoce, zeleniny a sacharidů (3).

Nezapomeňte na dostatek tekutin
Důležité je pít dostatek nápojů, zvláště v průběhu letu a po jeho ukončení. I mírná dehydrace může negativně ovlivňovat vaše mentální funkce (4). Mimo to dehydrace v průběhu letu představuje významný rizikový faktor pro vyvolání žilních trombóz. Přetlakové kabiny jsou příčinou vyšší ztráty vody z těla během letu. Tělesnou dehydraci dále zhoršuje pití alkoholu místo vody nebo ovocné šťávy během letu. Obdobné dehydratační účinky má i káva a čaj. V případě, že nemáte možnost dostatečně pít v průběhu letu, dbejte na důkladnou rehydraci organismu po přistání (5).

Rady pro cestování
Pravidla zdravého stravování jsou stejná doma i na cestách, avšak získat vhodné potraviny v různém prostředí není vždy snadné. Následujících několik rad vám však může pomoci zajistit si optimální formu:

1.      Pestrá strava. Konzumace pestré stravy zajistí vyrovnaný příjem potřebných živin. Dodržování vhodné velikosti porcí vám usnadní jíst to, co vám chutná, aniž by byla vynechána některá důležitá živina.

2.      Dbejte na výběr zdravých potravin. Dodržujte mírný příjem tuků, především s nasycenými mastnými kyselinami, stejně tak i cukru, soli a alkoholických nápojů. Jezte hodně ovoce a zeleniny tak, abyste snědli doporučených pět porcí denně, stejně tak i obilovin (potraviny s vysokým obsahem vlákniny). Dbejte na hygienu při manipulaci s potravinami, se zvláštní pozorností v oblastech s vysokým rizikem v Asii, Africe a Latinské Americe (Uvař – oloupej nebo nech být!).

3.      Nevynechávejte snídaně. Snídaně představuje něco více než šálek kávy nebo sklenici džusu. Dostatečný příjem potravy dodá potřebnou energii, kterou potřebujete, minimalizuje hlad během dne, a zároveň zabraňuje přejídání (2).

4.      Nevynechávejte jídla a snažte se lehce večeřet. Snažte se jíst každých 4-5 hodin. Hladovění může narušit vaši schopnost výběru vhodných potravin a zároveň vyvolat přejídání při prvé vhodné příležitosti. Stálá hladina energie rovněž podporuje bdělost a pozornost. Hladovění během dne s jeho zakončením konzumací velkého množství těžkých potravin před spánkem ruší trávení a zabraňuje klidnému spánku. Proto na cestách, pokud je to možné, dodržujte normální rozvrh vašeho stravování (3,6,7).

5.      Změny časových pásem. Pro minimalizaci vlivu změn časových pásem, které narušují vaše přirozené životní rytmy, upravte si čas na hodinkách hned při zahájení letu na čas v cíli vaší cesty a čas jídla upravte podle času v cíli. Snažte se během cesty spát, jestliže je v cíli noc, pokud je tam denní čas, buďte vzhůru (5).

6.      Před vlastní cestou se snažte jíst lehké i zdravé pokrmy, jako jsou saláty, čerstvé ovoce, zeleninové polévky a pečená kuřata.

7.      Během letu může snadno dojít k dehydraci, proto hodně pijte vodu nebo nízkoenergetické nápoje (vypití sklenice vody za hodinu během letu zabrání dehydraci a usnadňuje změny časových pásem).

8.      Omezte pití kávy a nápojů s obsahem kofeinu, nenahrazujte jimi pokrmy. Kofein patří mezi mírné stimulanty, vysoká spotřeba kávy přispívá k dehydraci organismu a může přerušovat spánek.

9.      Buďte fyzicky aktivní. Přiměřená fyzická aktivita má příznivý vliv na srdeční činnost a oběhový systém, celkový zdravotní stav a pohodu. Nepoužívejte proto výtah, ale choďte po schodech pěšky, choďte na procházky, nebo navštěvujte fitnes centra. Během letu si alespoň protahujte záda, paže a nohy a občas se projděte uličkou mezi sedadly; to vše podporuje cirkulaci krve a brání vzniku žilní trombózy a potížím při změně časových pásem.

Zdroj www vupp.cz

 



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |