Bedýnky do domu

RADY A TRENDY KE SPRÁVNÉMU PITNÉMU REŽIMU

ZDRAVÍČEK INFORMUJE O TRENDECH V PITNÉM REŽIMU

Dodržovat pitný režim je nezbytné, zvláště při cvičení. Výrobci se předhánějí v nabídce nejzajímavějších, nejexotičtějších a nejzdravějších ochucených vod. A v poslední době jsou na trhu dokonce i nápoje, které podporují účinky cvičení při hubnutí.

Denní příjem vody by měl tvořit 2,8 procenta tělesné hmotnosti. Doplňovat tekutiny je třeba neustále, i během tréninku. Pokud vám nevyhovuje čistá voda či minerálka, můžete sáhnout po nějaké ochucené. Výrobci už pochopili, že ženy, které se aktivně zajímají o svůj životní styl, si vybírají nápoje nejen podle chuti, ale je pro ně také důležité, zda je nápoj zdravý či zda po něm nepřiberou.

Sodík a bublinky zhoršují celulitidu


I odborníci zdůrazňují, že opravdu není jedno, co pijete. „Například při snižování nadváhy jsou sycené nápoje nevhodné,“ vysvětluje doktorka Ludmila Oliveriusová, odbornice na výživu. Pozor si ale musíte dávat také na vody s vysokým obsahem sodíku. Dostává-li organismus příliš vysoké dávky tohoto prvku, zadržuje vodu, důsledkem čehož jsou zatížené ledviny a zvyšující se tělesná hmotnost. Vodou se pak také „zaplavují“ místa s horším prokrvením, čímž se výrazně zhoršuje stav celulitidy. Obsah sodíku v nápoji by proto neměl přesáhnout 150 mg na litr. Pokud vás nápoj bez bublinek neosvěží, sáhněte po jemně perlivých vodách a minerálkách, které tolik nenadýmají.

Nebojte se náhradních sladidel


Vše, co dodá potravině sladkou chuť a není to monosacharid (fruktóza, glukóza) a disacharid (sacharóza), je náhradní sladidlo. Náhražky cukru získaly špatnou pověst jako zdraví škodlivé umělé látky. Přitom některá sladidla pocházejí z přírody úplně stejně jako sacharidy. Sorbitol (E 420) je například v třešních a hruškách, xylitol (E 967) se přirozeně vyskytuje třeba v malinách, švestkách, kukuřici a bříze. O zdravotní závadnosti se mluvilo nejčastěji v souvislosti s aspartamem (E 951). V současnosti panuje mezi odborníky shoda, že je při běžných dávkách zcela neškodný a nehodí se pouze pro osoby trpící fenylketonurií.

Náhražka nové generace


Náhražky cukru jsou výrazně sladivější než cukr, proto je jich k oslazení potřeba mnohonásobně menší množství. Energetická hodnota nápoje je tedy neporovnatelně nižší i v případě, že je náhradní sladidlo kalorické. Sladidla navíc nejsou potravou pro bakterie, a proto nepodporují vznik zubního kazu. Xylitol dokonce prokazatalně zabíjí bakterie způsobující zubní kaz, přidává se proto do žvýkaček a zubních past. „Sladidlem nové generace je sukralóza (E 955). Vyrábí se z cukru a je vhodná pro všechny typy nízkoenergetických diet i pro diabetiky,“ říká doktorka Oliveriusová. Toto sladidlo je vhodné i pro děti a těhotné ženy.

Lákavé doplňky pro zdraví


Příznivkyním aktivního životního stylu jsou určeny moderní nápoje, které kromě tekutin a osvěžující chuti dodají organismu také důležité látky. Například rozpustnou vlákninu, která podporuje zažívání - pitím takového nápoje zvýšíme její příjem. Jiný nápoj obsahuje vitamin E, významný antioxidant. Další zajímavou látkou je L – karnitin, což je aminokyselina nezbytná pro metabolismus tuků. Pokud je jí v nápoji dost, organismus přednostně využívá jako energii mastné kyseliny a během cvičení se nesnižuje hladina cukru v krvi – po cvičení pak nemáte „vlčí“ hlad a nesnažíte se spořádat kvanta jídla. Tělo tím pádem nemá tendenci „vypocená“ kila hned tak nenebere zpět. „Za minimální účinnou dávku považujeme 200 mg denně, k hubnutí je lepší 500 mg. L – karnitin také snižuje riziko ukládání cholesterolu v cévách,“ popisuje účinky látky doktorka Oliveriusová. 

Doplňující obrázky

logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |