- Fyzická aktivita a zdraví
- Jídlo před a po cvičení
- Dieta GIFT
- Káva při hubnutí
- Pitný režim nejen při hubnutí
- Druhy sportu a hubnutí
- Jak velká aktivita vede k hubnutí
- Správné zásady stravování od zdravíčka
- ZÁKLADNÍ TŘI PYRAMIDOVÁ PATRA POTRAVIN
- ZDRAVÍČEK ODPOVÍDÁ NA ČASTÉ OTÁZKY O STRAVOVÁNÍ
- RADY A TRENDY KE SPRÁVNÉMU PITNÉMU REŽIMU
- PROČ NAKUPOVAT REGIONÁLNÍ POTRAVINY OD ZDRAVÍČKA
- Rady proti nespavosti
- Rady proti suche pleti
- Chronická únava je nemoc přetažených
- Kouření a hmotnost
- Mýty ve výživě
- Proteiny při sportu a v jídle
- Stres a jídlo
- Trénink na cyklotrenažéru spinning je registrovana znacka
- TRÉNINK JAK VYBRAT ELIPTICAL ANEB CROSSOVÝ NEBO ELIPTICKÝ TRENAŽÉR
- TRÉNINK VESLOVACÍ TRENAŽÉR A JAK HO SPRÁVNĚ VYBRAT
- Cukry ve vašem těle
- Cholesterol je dobrý nebo zlý
- Jak bezpečně uchovávat potraviny
- Kofein káva a vaše zdraví
- Kravské mléko a vliv na naše zdraví
- Minerální látky a jejich zdroje
Sport a pitný režim, sodík v nápojích
ZDRAVÍČEK INFORMUJE O PITÍ PŘI SPORTU
Správná hydratace organismu představuje důležitou součást našeho zdraví a dobré pohody. I poměrně malá ztráta tělesné tekutiny může vyvolat bolesti hlavy, ztrátu koncentrace, prodloužení reakční doby a snížení sportovních výkonů. Pro udržování potřebné rovnováhy tělesných tekutin je nezbytný příjem nápojů v dostatečném množství, včetně nápojů obsahujících sodík.
Ztráta tekutin a následky
Lidské tělo běžně vylučuje různé množství vody močí, stolicí, potem a párou ve vydechovaném vzduchu. V horkém prostředí a při tělesných výkonech může vlivem pocení docházet k podstatným ztrátám tekutin.
Pot je směs tekutiny (vody) a elektrolytů včetně sodíku, kterou tělo vylučuje, jestliže se potřebuje ochladit. V ideálním případě by měl příjem tekutin vyrovnávat ztráty pocením a zabránit tak nežádoucím vlivům na sportovní výkony a celkové zdraví. Atleti při intenzivních výkonech běžně vypotí 1,0 – 2,5 l za hodinu; při vysoké okolní teplotě však objem vypocené tekutiny může být ještě podstatně vyšší (1).
Většina osob může bez obtíží snášet ztráty tělesné tekutiny kolem 2 % za předpokladu chladného prostředí, avšak při teplotách nad 30°C může docházet k významnému ohrožení zdraví .
Jestliže dojde k ztrátě tělesných tekutin – např. pocením, lze pozorovat snížení objemu krve, která se zahušťuje a srdce ji může jen obtížně čerpat do celého těla. V důsledku toho se zvyšuje počet tepů, avšak přísun kyslíku k pracujícím svalům se snižuje zároveň s odvodem oxidu uhličitého a dalších odpadních produktů. Ztráty kapalin mohou rovněž vést ke zvýšení tělesné teploty a tím k narušení aktivity enzymů v organismu.
Na základě výzkumu bylo zjištěno, že pro uspokojení přirozeného mechanismu žízně stačí přibližně poloviční množství tekutiny, než která byla vydána. Příčina pravděpodobně spočívá v tom, že tento mechanismus nezačne působit dříve, než tělo ztratilo 2 % tekutin
Úloha sodíku při rehydrataci
Pro rehydrataci se běžně používá voda, zředěné ovocné šťávy a sportovní nápoje. Sodík představuje hlavní složku v potu, proto některé nápoje obsahují přidaný sodík spolu se sacharidy. Tyto přídavky jsou v souladu s doporučením Vědeckého výboru pro potraviny - přidávat sodík (460-1150 mg/l) a sacharidy (80-350 kcal/l) pro optimální rehydrataci organismu v průběhu delších výkonů. Existují domněnky, že ztráty sodíku mohou hrát roli při vzniku svalových křečí nebo slabosti (1).
Sodík stimuluje mechanismus pocitu žízně a rovněž zlepšuje rychlost, jakou je voda a sacharidy absorbovány tenkým střevem, což podstatně zlepšuje rehydrataci a zpomaluje nástup svalové únavy. Sodík pomáhá zadržovat větší množství vody v tkáních a snižuje vylučování moče (4,5).
Výzkumem bylo rovněž prokázáno, že přídavek sodíku do nápoje nepředstavuje prakticky žádné riziko ohrožení zdraví (2).
Při tělesné aktivitě trvající déle než 2 hodiny se doporučuje užívat nápoje obsahující sodík, stejně jako při dalších činnostech, kde dochází k silnému pocení. V takových případech je na základě výzkumných výsledků doporučováno přijímat alespoň 450 mg nebo více sodíku za hodinu k udržení potřebného objemu plasmy s dostatečným obsahem sodíku (6). Tohoto stavu lze lehce dosáhnout užíváním dobře sestaveného nápoje s vyrovnaným množstvím elektrolytů a sacharidů.
Závěr
Pro optimální sportovní výkony, zvláště v horkém prostředí, je důležité pravidelně pít. Nápoje s obsahem sodíku mohou zajistit rychlejší rehydrataci, než nápoje bez sodíku a přídavek sacharidů pomáhá chránit svaly před únavou. Přesto však v evropském stravování obecně je nutné snížit obsah sodíku k zabránění nepříznivých zdravotních vlivů.
Zdroj www vupp.cz