Bedýnky do domu

Z jaké farmy je:

Přesnídávka bez chemie

Hořčice z kláštera

Náš dobrý med

Poctivý chleba

Brambory

Mrkev petržel atd...

Patizon cuketa dýně

Domácí a BIO vejce

Sýry kozí kravské

Česnek český

Domácí drůbež

Moravská vína

Hotová jídla

Sušenky pro mazlíčky


Fyzická aktivita a zdraví

Fyzická aktivita a zdraví

zdravicek logo1.jpg

cviceni.jpg
pohybova aktivita 4.jpg

Fyzická aktivita a zdraví

Fyzická aktivita představuje součást zdravého a vyrovnaného životního stylu, neboť pomáhá udržovat správnou váhu, příznivě ovlivňuje zdravotní stav kostí a svalů, psychologickou pohodu a snižuje riziko vzniku některých onemocnění včetně rakoviny, kardiovaskulárních chorob a cukrovky.

Riziko kardiovaskulárního onemocnění
Je známo, že fyzické aktivity obecně snižují nebezpečí vzniku některých onemocnění, avšak na druhou stranu může být fyzická aktivita příčinou srdečních problémů – infarktu nebo srdeční arytmie. Ačkoliv je velké část populace přesvědčena o tom, že k většině infarktů dochází při zvýšené námaze, přibližně 90 % těchto případů nastane až při odpočinku a nikoliv v průběhu cvičení.

Ze statistických údajů získaných několikaletým sledováním bylo prokázáno, že u osob, které pravidelně cvičí nebo sportují, je nebezpečí těchto onemocnění velice nízké, zatímco u osob se sedavým zaměstnáním je toto nebezpečí až o 50 % vyšší.

Ačkoliv riziko srdečních potíží je nízké, je užitečné být seznámen s varujícími příznaky, které zahrnují nepříjemné pocity v prsou a mohou zahrnovat bolesti vystřelující do paží, zad nebo ramen („jehly a špendlíky“), poruchy srdečního rytmu, nepravidelné bušení srdce, obtížné dýchání, závratě a obdobné další potíže.

Klouby a omezení pohyblivosti
Klouby včetně kolen a kotníků trpí nejvíce při pohybu, zvláště u osob s nadváhou a obézních. Právě tyto okolnosti se mohou různě projevit při odlišných aktivitách. Např. běh ovlivňuje stav těchto kloubů výrazněji než jízda na kole, tento účinek je dále umocňován vyšší tělesnou hmotností.

Ochablost svalů je rovněž faktor, který může být příčinou kloubních problémů. Bylo již také prokázáno, že malá redukce hmotnosti může zřetelně snížit zátěž kloubů. Zdravé osoby, které vykonávají mírné sportovní činnosti, např. plavání, chůze nebo veslování, se nemusí obávat zvýšeného nebezpečí kloubních onemocnění a potíží. Špičkoví atleti a hráči tenisu a dalších sportů mohou trpět ve vyšším věku právě těmito potížemi.

 

Zdroj www.vupp.cz

Doplňující obrázky

logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |