Bedýnky do domu
_DSC0217.jpg

Trénink na cyklotrenažéru spinning je registrovana znacka

ZDRAVÍČEK VÁM RADÍ JAK CVIČIT NA CYKLOTRENAŽÉRU

Jak správně a efektivně cvičit je velmi individuální, záleží to na mnoha faktorech jako věk člověka, pohlaví, momentální fyzická kondice atd.. Pro redukci tuku, což je nejčastější důvod aktivity platí několik pravidel:

 Kdy trénovat na cyklotrenažéru a jak často?

Pro redukci váhy je nejlépe využívat cyklotrenažér ráno na lačno, kdy jsou zásoby glykogenu (krevního cukru) v organismu na nejnižší úrovni, v důsledku čehož musí tělo mnohem dříve sáhnout do tuků. Pokud Vám top denní režim neumožňuje platí stejně jako u každé sportovní kativity zásada cvičení s 2-3 hodinovým odstupem po jídle.

S jakou intenzitou tedy cyklotrenažér používat?

Typickou chybou začátečníků je příliš vysoká intenzita, která je spíše na škodu a tedy prvním cílem by mělo být získání základní kondice, což znamená velmi pozvolné zvyšování intenzity tréninku a jeho časnosti. Základem účinného aerobního tréninku je tep srdce (ukazatel intenzity cvičení). Pro běžný kondiční trénink je nejvhodnější držet se po většinu času v aerobním režimu a tedy v nižších tepových frekvencíh něco kolem 60 až 70% maximální tepové frekvence. Ta se orientačně zjistí odpočtením věku od čísla 220. (např. pro 45 letého člověka 220-45= 175 tepů/ minutu). Bez měření tepové frekvence jen těžko dosáhnete požadovaných výsledků. Velmi častou chybou je přehnaně vysoký tep při kterém už ke spalování tuku nedochází a vaše snažení je potom marné.

 Jak dlouho na cyklotrenažéru šlapat?

K dosažení potřebného efektu tréninku náš organismus potřebuje dostatečně intenzivní a četné impulsy. To znamená pravidelný, dostatečně dlouhý a optimálně intenzivní trénink. Obecně lze říct, že pokud chceme dosáhnout snížení množství podkožního tuku, je třeba cvičit minimálně 30 minut a ve správné tréninkové zóně (tedy 55% tepového maxima) tak, aby nedocházelo k úbytku vlastní svalové tkáně a tělo energii skutečně čerpalo z tuků.

 Jak se na cyklotrenažéru šlape?

Jízda na cyklotrenažéru patří z hlediska nároků na techniku cvičení k poměrně nenáročným, důležité je správné nastavení sedla a řidítek s ohledem na výšku postavy a způsob šalapání. Dobré je po dokončení tréninku zařadit na zkvalitnění regenerace a uvolnění soubor protahovacích cviků. Upozorňujeme, že k tomu aby cyklotrenažér mohl být využíván na šlapání ve stoje musí splňovat požadavky na kvalitní rám a šlapcí střed.

 Trénink a výživa

Jak bylo uvedeno výše je nejlepší trénovat alespoň 3 x týdně, pro redukci váhy ideálně ráno na lačno, kdy tělo nejrychleji sahá do tukových rezerv. Redukci tuku lze podpořit používáním speciálních výživových doplňků např. L-carnitinu pro účinnější spalování tuku a důležité je samozřejmě upravit své stravovací návyky. Ideální je rozdělit si celkový denní energetický příjem do několika menších jídel, což v praxi znamená především pravidelný stravovací režim (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře). V odpoledních a večeních hodinách je pak vhodné jíst jídla s převahou bílkovin a zeleniny na úkor klasických sacharidů. Důležité je též neopomíjet ani ostatní důležité látky – jako je vláknina, vitamíny, minerály a kvalitní tuky (tzv. esenciální mastné kyseliny). Pitný režim zabezpečíte obyčejnou stolní vodou, neslazenými čaji, v menší míře minerálkami a iontovými nápoji.

Na závěr nezbývá, než popřát především hodně silnou vůli a pevné cíle. Pokud u cvičení vydržíte, věříme že to pro vás cyklotrenažér bude jen přínosem, a že po čase se trénink stane vaší drogou. 

Doplňující obrázky

logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |