Bedýnky do domu
_DSC0157.jpg

TRÉNINK POSILOVÁNÍ PRSNÍHO SVALSTVA

ZDRAVÍČEK RADÍ JAK SPRÁVNĚ POSILOVAT PRSNÍ SVALY

Prsní svaly tvoří nedílnou součást svalového korzetu těla. Je velice důležité tyto svaly rozvíjet komplexně. K tomuto rozvoji je možné využít různé cviky, polohování lavičky, kliky nebo cviky na stroji. Prsní svaly mají většinou dispozice ke zkrácení. Po posilování těchto partií je třeba klást velký důraz na protažení těchto svalů. 

1. Dámské kliky



Vzpor v kleku, ruce jsou opřené o podložku tak, aby mezi pažní a loketní kostí byl zhruba pravý úhel. Hlava je v prodloužení páteře, břicho je zpevněné, stažené hýždě. 
S nádechem spouštíme plynule hrudník směrem k podložce a s výdechem zvedneme tělo zpět do výchozí pozice. 
Dbáme na to, abychom k podložce nespouštěli břicho – neprohýbali bedra, ale k podložce přibližovali hrudník. Je důležité během pohybu stahovat lopatky směrem k hýždím.

Varianty cviku – lze použít balon.

Opakování - 3 x maximální počet

Dámské kliky jsou technicky velice náročné.



2. Posilování na multipresu



Cvik se provádí v leže na zádech. Bederní část páteře je pevně přitisknuta k podložce, nohy je možné dát na lavičku nebo je nechat opřené o zem. Brada je mírně stažena směrem k hrudní kosti. Ruce drží tyč tak, aby mezi pažní a loketní kostí byl zhruba pravý úhel (polohu rukou je možné měnit, tím se mění působení napětí při posilování prsních svalů). S nádechem přitáhneme tyč k hrudníku (asi 5 cm nad hrudník) a s výdechem vytlačíme tyč vzhůru. Při pohybu vzhůru nevytahujeme ramena, jen propneme ruce.

Cvik opakujeme 3 x po 8 až 12–ti opakováních.

Varianty cviku – polohovat lavičku do vyššího úhle a tím posilovat horní části prsních svalů.


3. Protisměrné kladky

Ležíme na zádech. Záda jsou opřena o podložku, nohy pokrčené, pánev podsazena, hlava v prodloužení těla. Ruce mírně pokrčíme v loktech. S výdechem vzpažíme a kladky překřížíme kolmo nad hrudní kostí, s výdechem kladky uvolníme do výchozí polohy. Při pohybu nevytahujeme ramena směrem k uším.

Cvik opakujeme 3 x po 8 až 12-ti opakováních

Varianty cviku – použít balon, lavičku (rovnou nebo mírně zvýšenou ) a tím zvětšit rozsah pohybu

4. Peck deck

Záda jsou opřená o opěrku stroje. Zpevněné břicho, podsazená pánev, opřená hlava. Uchopíme úchyty stroje a s výdechem přitáhneme dopředu. S nádechem ruce uvolníme tak, aby pažní kost zůstala přibližně v úrovni ramen (je možno provést větší rozsah pohybu za úroveň ramen a tím dojde k většímu protažení prsních svalů). 
Při pohybu je zapotřebí dbát na stažená ramena směrem do strany a dolů a opřenou hlavu.

Cvik opakujeme 3 x po 8 až 12-ti opakováních.

Varianty cviku – polohovat sedačku. Změna výše sedačky umožňuje posilovat jednotlivé části prsního svalu.

5. Tlaky s jednoručkami



Ležíme na zádech, bedra jsou pevně přitisknutá k podložce, pánev podsazena, brada mírně stažena k hrudníku. S výdechem vzpažíme činky kolmo k rameni a s nádechem vracíme činky do úrovně ramen. Během pohybu nevytahujeme ramena, neprohýbáme záda.

Cvik opakujeme 3 x po 8 až 12-ti opakováních.

Varianty cviku – balon, polohovat lavičku rovně nebo cvik provádět hlavou dolů. 

Doplňující obrázky

_DSC0199.jpg
logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |