Bedýnky do domu
_DSC0233.jpg

TRÉNINK JAK ZHUBNOUT NA ELIPTICKÉM TRENAŽÉRU

ZDRAVÍČEK RADÍ JAK ZHUBNOUT NA ELIPTICKÉ TRENAŽÉRU

Uvedeme zde několik základních pravidel která platí pro domácí kondiční cvičení. Budeme předpokládat začátečníka s požadavkem na zlepšení fyzické kondice, redukci tuku a zpevnění svalů.

Eliptical - Kdy trénovat a jak často?

Nejlépe je eliptical využívat ráno na lačno, kdy jsou zásoby glykogenu (krevního cukru) v těle po nočním spánku na nejnižší úrovni, v důsledku čehož musí tělo mnohem dřív sáhnout do tukových zásob. Pokud nám to denní režim neumožňuje (nebo se nám prostě nechce vstávat :) je dobré zaháíjit trénink min. 2-3 hodiny po jídle. Po počátečním "rozježdění" je optimální časnost tréninku 3-4x týdně. Typickou chybou začátečníků je hlavně zpočátku příliš vysoká intenzita, která je spíše na škodu, protože prvním cílem by mělo být získání základní kondice, což v praxi znamená trénovat spíše méně než více. Rozumná intenzita cvičení je nezbytným předpokladem k tomu, aby nás několik prvních tréninků neodradilo.

Eliptical - S jakou intenzitou trénovat?

Základem účinného aerobního tréninku na elipticalu je tepová frekvence (ukazatel intenzity cvičení). Pro běžný kondiční trénink je vhodné držet se převážně v aerobním režimu a tedy v nižších tepových frekvencíh kolem 55 až 70% maximální tepové frekvence. Tu lze orientačně zjistít odečtením věku člověka od čísla 220. (např. pro 30 letého člověka 220-30= 190 tepů za minutu). Bez měření tepu srdce jen těžko dosáhnete požadovaných výsledků. Častou chybou bývá kromě příliš velké intenzity i monotónnost tréninku, eliptical je přitom ideální na změnu stylů šlapání a úchopů během tréninku a tím pestřejší trénink a zamezení monotónnosti.

Eliptical - Jak dlouho by měl trvat jeden trénink?

Pokud máme za sebou počáteční fázi tréninku (cca měsíc) a budeme chtít postoupit dále, pak k dosažení potřebného tréninkového efektu náš organismus potřebuje dostatečně intenzivní a četné podněty. To znamená pravidelně, ale také dostatečně dlouho a intenzivně trénovat. Obecně lze říci, že pokud chceme zlepšit fyzickou kondici a dosáhnout snížení podkožního tuku, je třeba eliptical používat minimálně 30-40 minut ve správné tréninkové zóně, tak aby nedocházelo k metabolismu vlastní svalové tkáně a tělo vydávanou energii čerpalo z tukových rezerv.

Jak se na elipticalu cvičí?

Šlapání na elipticalu je třeba si postupně osvojit. Základní tvar kroku je dán konstrukcí stroje, jde spíše o přenášení váhy během kroku a rovný přirozený postoj (na některých konstrukčně špatných či velikostně nevhodných strojích ho bohužel ani dosáhnout nejde a ze stroje se pak díky nepříjemným pocitům stává věšák). Z počátku je dobré najít vhodnou polohu rukou na pohyblivých rukojetích (jejich délka většinou zaručuje pohodlný úchop všem) a soustředit se na pohyb nohou. Polohu těla je pak dobré během tréninku občas změnit, můžete např. střídat pohyb rukou s opřením předloktí o pevnou rukojeť apod. Pokud si najdete polohy těla, které Vám vyhovují stane se pro Vás časem pohyb na elipticalu zcela přirozeným.

Doplňující obrázky

logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |