Bedýnky do domu

Z jaké farmy je:

Přesnídávka bez chemie

Hořčice z kláštera

Náš dobrý med

Poctivý chleba

Brambory

Mrkev petržel atd...

Patizon cuketa dýně

Domácí a BIO vejce

Sýry kozí kravské

Česnek český

Domácí drůbež

Moravská vína

Hotová jídla

Sušenky pro mazlíčky


Nepodceňujte bolest nohou

ZDRAVÍČEK VARUJE PŘED NÁSLEDKY PODCENĚNÍ BOLESTÍ NOHOU

Běh, ale i další sporty nohám příliš nesvědčí. Pokud vás po pohybové aktivitě začne píchat v patě nebo v jiné části nohy, nepřecházejte to mávnutím ruky. Může jít o první signál vážného problému, který může skončit třeba únavovou zlomeninou.

Nohy potkávají při sportu zlomeniny především proto, že jde o značně citlivou a křehkou část těla. V každé najdeme neuvěřitelných 26 kostí, 33 kloubů a víc než stovku šlach, vazů a svalů. A každá část může selhat.

NOHA JAKO VÝKONNÉ AUTO

Pokud jsou vaše nohy zcela zdravé, měly by vydržet plnou zátěž i při kontaktních a náročných sportech. „Stejně jako dobře fungující auto má i dobře fungující noha dva prostředky ke ztlumení tlaku: chrániče a odpružení,“ říká americká ortopedička Carol Freyová. Chrániči jsou polštářky tuku pod patou pod zbytkem chodidla, odpružení zajišťují početné šlachy a vazy nohou, které se při pohybu dokážou velmi flexibilně ohýbat, roztahovat a stahovat. Úspěšně tak čelí náporu až několikanásobku naší váhy. I proto nečiní zdravým nohám větší problém skákání nebo běhání z kopce.


Problém nastává ve chvíli, kdy nohy přestanou být v ideální formě. To se může stát v případě, že to se sportováním dlouhodobě přeháníte nebo používáte nevhodné obutí. Na vině přitom může být také nějaký zdravotní problém, který zdánlivě s nohama nijak nesouvisí. Nohy ale přicházejí o svou pružnost a odolnost i s přibývajícím věkem. Ochranné polštářky tuku se totiž už po třicítce zužují, vazy a šlachy tvrdnou a ztrácejí svou elasticitu.

Navštivte odborníka

Začne-li vás při sportu opakovaně bolet některá část nohy, obraťte se na odborníka. Pokud jste ještě neslyšeli o úponu silného vaziva povázky chodidla, buďte rádi. Toto onemocnění, které zažili už tisíce sportovců, je velmi bolestivé. A je jen jedno z mnoha, které vám při podcenění bolesti nohou hrozí.

Nebojte se proto navštívit ortopeda. Problém s nohou většinou nevyžaduje operaci, spíše je třeba nohy šetřit, lépe se o ně starat a dávat na ně větší pozor. A pokud vám ortoped doporučí skončit s vaším oblíbeným sportem, poslechněte ho. Je lepší vzdát se jednoho z koníčků, než chodit po zbytek života o berlích.

I krátký běh může způsobit problémy

Vědci nashromáždili dost důkazů, že mnohé sporty nohám zrovna příliš nesvědčí. Například američtí odborníci se před několika lety podrobně věnovali nohám závodních basketbalistů a zjistili, že poškození kostí a vaziv není ničím výjimečným. Nešlo přitom o žádné banální problémy – jeden z dvacítky zkoumaných hráčů si brzy po začátku celého výzkumu přivodil únavovou zlomeninu, která ho vyřadila z účinkování ve zbytku soutěže.


Vědci v Bruselu se zase zaměřili na běžce. Testovaní s běháním začínali a nohy poloviny z nich nebudou na tyto začátky vzpomínat zrovna v dobrém. Už po prvním týdnu totiž u každého druhého běžce vznikly nebo se rozvinuly komplikace, které v budoucnu mohly vést až k únavovým zlomeninám. Testovaná skupina se přitom běhu nevěnovala příliš intenzivně: stačila půlhodina denně.

Na vině jsou nesprávné boty 

Častou příčinou mnoha poranění nohou bývá špatné obutí – nevhodné boty si vybírá i velká řada sportovců. Problémem přitom nejsou jen malé boty, ale i obuv příliš tvrdá nebo příliš měkká. Příliš úzké boty zase často způsobují puchýře a mozoly, příliš krátké boty zase vbočený palec nebo bolestivou deformaci nazvanou kladívkový prst. Pokud vám obuv „nesedí“, riskujete poškození nervů a únavové zlomeniny.


Některé sporty vyžadují i speciální boty. Ty si mnozí z nás kvůli obavám z vysokých pořizovacích nákladů raději půjčují, než kupují, což však může mít dvě zásadní úskalí. Jednak riskujete, že vám bota nesedne a odejdete ze sportovního kolbiště s puchýři nebo namoženými vazy, a za druhé to není příliš hygienické – hrozí například nakažení přenosnými virovými bradavicemi.

Rozcvička před během

Abyste si vybrali vhodné boty, navštěvujte obuvnické obchody až večer. Na konci dne jsou totiž nohy nejdelší a právě tehdy poznáte ideální velikost. Pokud je vám v obchodě bota „tak akorát“, ale nejste si tím úplně jisti, vždy rozhodně volte větší velikost – můžete přidat jedno, ale i víc čísel. Máte-li problémy s patami, buďte při výběru obzvlášť opatrní.

 
Mnoho lidí trpících na bolest v patě si pro sport zakoupí měkčí a volnější boty. Myslí si totiž, že tím budou svou nohu hýčkat a odstraní bolest. Opak je ale pravdou. „Přidání měkkých vycpávek pod chodidla zvyšuje nestabilitu a napnutá tkáň se napíná ještě víc,“ říká americký podiatr Douglas Richie.

Nejlepším způsobem, jak ochránit své nohy před úrazem, je strečink – pomáhá totiž snižovat napětí zatnutých svalů. Nohy si přitom nemusíte protahovat jen před sportovními výkony. Pokud sedíte celý den v kanceláři, pomůže vám také. Nechat viset nohu ze schodu, aby se v ní uvolnilo napětí, nebo hýbat nahoru a dolů prsty byste měli třikrát nebo čtyřikrát denně – svým nohám tím uděláte dobře.
  



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |