Bedýnky do domu

Pravda o jablečném octu a hubnutí

Zdravíček vysvětluje - jablečný ocet

pitny rezim 3.jpg

Pravda o jablečném octu

Kdekdo v touze po menší velikosti kalhot holduje po ránu kyselému moku. Hubnutí pomocí jablečného octa patří ke známým metodám, jak zhubnout, odborníci ale varovně zvedají prst – tahle metoda prostě nefunguje!

Kdo by si nepřál hubnout, když by ho to stálo jen dva pohyby – nalít si do sklenice vodu a přidat k ní ocet? Všichni, kdo se o tento způsob hubnutí někdy zajímali, určitě slyšeli, že je to „levná, nenáročná a velmi účinná metoda“. Vždyť k ní potřebujete jen sklenici vody a láhev jablečného octa, která vás vyjde maximálně na sto korun. Nezní to podezřele jednoduše? „Ve své praxi jsem se s jablečným octem coby prostředkem na hubnutí setkala a znám mnoho lidí, kteří jej vyzkoušeli. Nikoho však, kdo by díky jablečnému octu zhubl,“ říká doktorka Václava Kunová, dietoložka ze Společnosti na výživu.

 

Ocet jako ocet


Podle „zázračné“ metody hubnutí za pomoci jablečného octa byste si měli každé ráno nalít sklenici vody a přidat do ní jednu nebo dvě čajové lžičky jablečného octa – koupíte jej v lékárně nebo téměř v každých potravinách. Když poctivě vypijete tento nápoj až do poslední kapky, pomůže vám potlačit chuť k jídlu, zrychlovat metabolismus a snižovat zadržování vody v těle. „Vypití sklenice vody se dvěma lžičkami octa člověka spíš zasytí, takže toho potom méně sní.“  
Také se může stát, že si podvědomě budete nakládat na talíř menší porce, a tím zhubnete. Jablečný ocet na to ale nemá žádný vliv. Příjem čehokoliv kyselého snižuje glykemický index konzumovaného jídla – a pokud jíte potraviny s nižším glykemickým indexem, budete mít menší hlad. „Ale to, jestli bude člověk konzumovat jablečný nebo vinný ocet, je úplně jedno,“ doplňuje Václava Kunová.

Nepomůže, ale ani neublíží

Podle toho, co všechno metoda hubnutí s jablečným octem slibuje, byste ve fitcentru nemuseli strávit ani hodinu a nemuseli byste se ani nijak omezovat v jídle. Stačí prý jen vynechat příliš tučná jídla, a výsledek se na vašich proporcích projeví. Kdo ale zaručí, že za úbytkem váhy stojí jablečný ocet, a ne vynechání bůčku a smažených hranolků? „Nikdo zatím nevystihl princip, na kterém by hubnutí s jablečným octem mohlo fungovat,“ upozorňuje doktorka Václava Kunová.


Pití sklenice vody se dvěma lžičkami jablečného octa vás na životě neohrozí, ale výsledkem může být to, že vám ocet překyselí žaludek, což není zrovna příjemné. Někomu, kdo na překyselený žaludek trpí nebo kdo má žaludeční vředy, může být po pití jablečného octa i zle. „Jestli ale někomu vyhovuje, ať ho pije. Velký význam na redukci váhy to však opravdu nemá,“ říká Jana Divoká. „Nemyslím, že by pití jablečného octa mohlo přispívat k redukci váhy, aniž by člověk udělal nějaký zásah do jídelníčku a pohybového režimu,“ doplňuje Václava Kunová.

Musíte to zvládnou sami

Nečekejte tedy, že po pravidelném pití jablečného octa zhubnete o dvacet kilo. Jablečný ocet sám o sobě nezvládne nic. Pořád totiž platí staré známé pravidlo – když se budete více hýbat a méně jíst, zhubnete. Bez práce prostě nejsou koláče.

 



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |