Bedýnky do domu

BIO MRKEV OD ZDRAVICKA

BIO MRKEV OD ZDRAVÍČKA - SLADKÁ CHUŤ





Podívejte se, odkud také pochází vaše BIO mrkev Zde...

Mrkev je důležitým zdrojem provitaminu A, karotenu. Obsahuje ho ve 100 g až 10 mg. Je zajímavé, že nejlépe využitelný je v tepelně upravené mrkvi s tukem - lidské tělo ho využije až 60%. Ze syrové mrkve jemně strouhané asi 30%, kousáním mrkve jen 5%. V mrkvi je dále něco málo vitaminu C, dále vitamínů skupiny B. Bohatší je na vitamín E a kyselinu nikotinovou. Obsahuje také inomitol důležitý pro prevenci aterosklerózy. Z minerálních látek má vysoký obsah draslíku, zvláště hořčíku, fosforu, ale i chlóru. Také četné mikroelementy, bór, vanad, železo, jód, kobalt, měď, mangan, zinek. Mrkev zvyšuje odolnost organismu, doporučuje se při zácpách,při nemocech jater, ledvin, cév - srdce. Podporuje vývoj a růst u dětí, prospívá těhotným ženám. Důležitá je po infarktu, při namáhání zraku. Mrkvová dřeň urychluje hojení ran, ale není vhodná ve větších dávkách při vředové chorobě a při diabetes (sacharóza). Je však obecně prospěšná. Připravují se z ní polévky, přílohy, salát, smaženky, nádivky do moučníků, žemlovka s vařenou mrkví a tvarohem atd.

Doplňující obrázky

logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |