Bedýnky do domu

Každé desáté dítě v ČR je obézní

Obezita dětí v ČR - Zdravíček varuje

obezita deti 3.jpg

Každé desáté dítě v ČR je obézní

S nadváhou v ČR bojuje 15 procent dětí a každé desáté české dítě je obézní.

Mladá fronta Dnes (MfD) uvedla s odvoláním na aktuální průzkum Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o zdraví obyvatel 23 členských zemí, Česko se tak umístilo na devátém místě. Podle lékařů je na vině spíše životní styl než špatné stravovací návyky.
"Vyloženě obézních je deset až 11 procent dospívajících," potvrdil MfD praktický lékař Bohuslav Procházka, který řídil domácí výzkum na toto téma. Podle něj je obézních dětí třikrát více než v roce 1991. 
Tradičně se nárůst obezity zdůvodňuje tím, že děti propadly fastfoodu, ale není to pravda. Už proto, že v menších obcích žádné McDonaldy či KFC nejsou. "Změnil se životní styl. Děti skoro nechodí ven, soudí Procházka. 
Tomu, že nevhodné jídlo za zdejší dětskou obezitu tak úplně nemůže, nasvědčuje podle Procházky i to, že dětem na rozdíl od váhy klesly hodnoty cholesterolu. 

obezni deti.jpg

 

obezita deti 2.jpg

Rodiče se děti bojí pouštět samotné ven, mnohé z nich mají místo toho spoustu kroužku. Případně tolik učení, že na pobíhání venku stejně nemají čas. "Zvláště ve městech je málo prostoru pro cvičení dětí, které nemají ambice závodně sportovat, nebo nedostatečné množství cest vhodných pro jízdu na kole," dodala lékařka z Endokrinologického ústavu Marie Kunešová. 
První v počtu obézních dětí se v průzkumu OECD umístily Spojené státy, v předu je také Portugalsko, Španělsko či Řecko. Naopak Slováci jsou třetí od konce.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |