Bedýnky do domu
Sirupy paní Hanky.jpg

Zdravé sirupy od Zdravíčka

Domácí výroby sirupů dle prastarých receptur bez chemie

Výhodou domácích sirupů je, že si oproti těm koupeným můžeme být naprosto jisti jejich složením. Barviva, aromata a konzervační látky nejspíš prodlužují životnost produktu a možná zlepšují chuť a vůni (ne ve všech případech), ale není důvod, proč bychom si měli do těla cpát chemikálie.

Zázvorový sirup – Zingiber Officinale

Tradiční východní léčivka zázvor, kterou již generace využívají pro její pozitivní působení na trávicí trakt. Oddenek zázvoru je bohatý na silice, monoterpenové alkoholy, fenoly a další aktivní látky. Příznivě působí zázvorový sirup zejména na funkce žaludku jako je pocit plnosti, pálení žáhy, plynatost, nucení na zvracení.  Zázvorový sirup aktivuje střevní peristaltiku. Účinný je také na příznaky kinetóz (nevolnost při jízdě dopr. prostředkem). Zázvorový sirup je ceněn pro své protizánětlivé účinky. Ve Spojených státech byl prokázán pozitivní účinek při léčbě osteoartritid. Zázvor působí také jako účinné afrodiziakum, tlumí teplotu a snižuje hladinu krevního cukru. Pozor! u lidí s onemocněním jater není dlouhodobé podávání zázvoru vhodné.

Bylinný zázvorový sirup neobsahuje alkohol, což je u většiny přípravků výhoda, kterou oceníte zejména u dětí. Pro vylepšení chuti zázvorového sirupu je do všech přidáván macerát ibišku, který je chuťově velmi dominantní a příjemný.

Použití:
- pocit plnosti, pálení žáhy, plynatosti
- nevolnost při jízdě dopravním prostředkem
- protizánětlivé účinky

Kontraindikace: dlouhodobě nepodávat u lidí s onemocněním jater

Dávkování: 2 - 3ml (cca kávová lžička) 2 x  3 denně

Mátový sirup – Menta Piperita (máta peprná)

Máta peprná je poměrně mladá léčivka, která patrně vznikla v Anglii v 17. století. Máta peprná tlumí a odstraňuje křeče zejména trávicího traktu. Mátový sirup působí dezinfekčně, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a snižuje krevní tlak. Mátový sirup pijte několikrát denně při křečích a nadýmání, při bolestech žaludku nervového původu, při sníženém vylučování žluči, při žlučových kamenech. Máta také podporuje chuť k jídlu. Inhalace máty je vhodná při zánětu horních cest dýchacích. Na organismus působí máta celkově stimulačně. Máta ztrácí velké množství účinných složek již při teplotě nad 45°C. Mátový sirup neobsahuje alkohol. 

Použití:
- odstraňuje a tlumí křeče a nadýmání
- pomáhá při bolestech žaludku nervového původu
- zvyšuje vylučování žluči a pomáhá při žlučových kamenech
- podporuje chuť k jídlu
- působí stimulačně na organismus
- inhalace máty při zánětech horních cest dýchacích

Kontraindikace: Neužívejte trvale, mohlo by dojít ke změně krevního obrazu.  Při citlivějším žaludku může vyvolat žaludeční potíže. Silici získanou z máty užívejte vnitřně velmi obezřetně a u dětí raději vůbec.
Složení: voda, cukr, máta extrakt, ibišek extrakt, sorban sodný

Dávkování: 3 - 5ml 3 x denně


Dávkování: 2 - 3ml (cca kávová lžička) 2 x  3 denně

Jitrocelový sirup
I jitrocel je velmi účinnou a uznávanou bylinkou už po mnohé generace. Sirup vyrobený z jeho listů je vhodný především proti kašli a na léčbu nachlazeníangínychřipky a zánětu dýchacích cest. Zároveň má však i čistící účinky na nás organismus, odvádí škodlivé látky z krve. Má také velmi pozitivní vliv na trávení.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |