
Zdravé sirupy od Zdravíčka
Domácí výroby sirupů dle prastarých receptur bez chemie
Výhodou domácích sirupů je, že si oproti těm koupeným můžeme být naprosto jisti jejich složením. Barviva, aromata a konzervační látky nejspíš prodlužují životnost produktu a možná zlepšují chuť a vůni (ne ve všech případech), ale není důvod, proč bychom si měli do těla cpát chemikálie.
Bylinný zázvorový sirup neobsahuje alkohol, což je u většiny přípravků výhoda, kterou oceníte zejména u dětí. Pro vylepšení chuti zázvorového sirupu je do všech přidáván macerát ibišku, který je chuťově velmi dominantní a příjemný. Dávkování: 2 - 3ml (cca kávová lžička) 2 x 3 denněZázvorový sirup – Zingiber Officinale
Použití:
- pocit plnosti, pálení žáhy, plynatosti
- nevolnost při jízdě dopravním prostředkem
- protizánětlivé účinky
Kontraindikace: dlouhodobě nepodávat u lidí s onemocněním jater
Dávkování: 3 - 5ml 3 x denněMátový sirup – Menta Piperita (máta peprná)
Použití:
- odstraňuje a tlumí křeče a nadýmání
- pomáhá při bolestech žaludku nervového původu
- zvyšuje vylučování žluči a pomáhá při žlučových kamenech
- podporuje chuť k jídlu
- působí stimulačně na organismus
- inhalace máty při zánětech horních cest dýchacích
Kontraindikace: Neužívejte trvale, mohlo by dojít ke změně krevního obrazu. Při citlivějším žaludku může vyvolat žaludeční potíže. Silici získanou z máty užívejte vnitřně velmi obezřetně a u dětí raději vůbec.
Dávkování: 2 - 3ml (cca kávová lžička) 2 x 3 denně
Jitrocelový sirup
I jitrocel je velmi účinnou a uznávanou bylinkou už po mnohé generace. Sirup vyrobený z jeho listů je vhodný především proti kašli a na léčbu nachlazení, angíny, chřipky a zánětu dýchacích cest. Zároveň má však i čistící účinky na nás organismus, odvádí škodlivé látky z krve. Má také velmi pozitivní vliv na trávení.