Bedýnky do domu
okurka salatova.jpg

Okurka salátová farmářská od Zdravíčka

Přirozený insekticid

A jak je to s hořkostí okurek? Tuhle nepříjemnou vlastnost má na svědomí cucurbitacein. Látka obsažená v kořenech, stoncích, listech i plodech rostlin čeledi tykvovitých, tedy i okurek, je chrání před napadením škůdci. Působí tedy vlastně jako přirozený insekticid.

V 60. letech minulého století se ale podařilo vyšlechtit odrůdy tzv. nehořkých okurek. O cucurbitaceiny sice nepřišly, zůstaly ale jen v listech, už ne v plodech. Pokud okurka přesto zhořkne, pak to zpravidla způsobila reakce na vlivy prostředí.

Zdravé osvěžení
Chladivé okurky, které se pěstovaly už v dávné Mezopotámii tři tisíce let před naším letopočtem, patří stále k oblíbenému letnímu občerstvení. Nejsou sice nijak zvlášť nutričně hodnotné, zato mají ve 100 gramech jen kolem 14 kalorií (asi 64 kJ). Hodí se nejen do jídelníčku lidí hlídající si hmotnost, ale i pro diabetiky.

Osvěžující vlastnosti křehké zeleniny zajišťuje množství vody, obsažené v plodech. Dosahuje mnohdy až 98 procent. Takže se čerstvé salátové okurky staly přímo ideálním druhem pokrmu do horkých dnů. Ani tyto šťavnaté plody se však nehodí na každý talíř.

Okurky mají nadýmavé účinky, zejména když se důkladně nerozkoušou. Jejich konzumaci musí omezit pacienti s onemocněním žlučníku, se střevními či žaludečními problémy. Vyhnout by se jim měli lidé trpící průjmy, protože působí i mírně projímavě.

Okurky jsou ideální dietní potravou,


 protože zasytí, doplní tělo minerály, stopovými prvky a vitaminy a přitom obsahuje ve 100 gramech pouze 14 kcal.

Okurky obsahují málo kalorií, hodně vody (voda tvoří až 95% váhy) a množství minerálních látek a stopových prvků. Obsahují enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a čistí střeva. Mají vysoký obsah vitaminu E, který chrání před volnými radikály. Působí detoxikačně, pomáhá při obtížích močového měchýře a při zánětech žaludku, snižuje otoky rukou a nohou. Okury zbavují tělo zplodin, pomáhají snižovat tělesnou hmotnost, zlepšují zužitkování bílkovin, posilují imunitní systém a posilují pokožku a vlasy.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |