Bedýnky do domu
lilek.jpg

Lilek - neboli Baklažán od Zdravíčka

Lilek - neboli Baklažán od Zdravíčka

Farma kde se Lilek pěstuje zde...

Lilek nebo také baklažán je jednoletá rostlina příbuzná s bramborem a rajčetem, která je původem z Indie a dorůstá až metrové výšky. Lilek je pěstován pro svoje fialovočerné plody. Největšími producenti lilku jsou Čína a Indie. Lilek se doporučuje před smažením nebo pečením posypat solí, nechat pustit vodu a teprve poté ho dále upravovat. To proto, aby nebyl tak hořký. Pokud se vám to dělat nechce, není to nutné, záleží především na chuti každého z nás. Nejlepší jsou menší lilky, protože nejsou tak hořké a nemají vevnitř tmavá semínka. Není dobré lilek po zakoupení dlouho skladovat, protože je náchylný na změny teplot. Lilek je možné tepelně upravovat buď smažením nebo pečením. Nevýhodou smažení je, že lilek nasává mnoho oleje. Při pečení je zase nutné dávat neustále pozor, jestli se lilek nepálí. Kompromisem může být při pečení pokapat lilek trochou oleje. Lilek pomáhá předcházet vzniku volných radikálů v těle a je zdrojem sodíku a kyseliny listové (vitaminu B9). 



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |