Bedýnky do domu
Hlíva ústřičná od Zdravíčka.jpg

Hlíva Ústřičná je velice léčivá Houba

Hlíva Ústřičná je velice léčivá Houba

Houby byly zpracovány v jižních čechách v Soběslavi a mají mezinárodní certifikaci kvality

Pravidelnou konzumaci hlívy lze doporučit zejména diabetikům, alergikům, astmatikům, revmatikům, kardiakům a osobám s vyšší hladinou cholesterolu.

Co vlastně činí hlívu ústřičnou tak výjimečnou?

Dá se řici, že její přednosti byly objeveny již před naším letopočtem. Především v zemích dálného východu tuto houbu hojně využívali a již v této době věřili, že jim dává sílu a prodlužuje život. Jak ovšem k tomuto přesvědčení došli nevíme. Tehdejší léčitelé totiž o houbách asi mnoho nevěděli, takže se spíše jednalo o náhodná zjištění. V současné době již o hlívě ústřičné víme samozřejmě mnohem více. V některých zemích převládá spíše názor, že houby jsou nezdravé, nebezpečné a že nám spíše škodí. Podle nejnovějších poznatků budou muset ovšem i v těchto zemích svá tvrzení přehodnotit. Existuje již totiž nemalý počet druhů hub, především dřevokazných, ze kterých se již vyrábí i účinné léky. Mezi houby s největším obsahem zdraví prospěšných látek patří zcela jistě Shiitaké (lentinus edodes) a hlíva ústřičná (pleurotus ostreatus).

 A jaké léky se z těchto hub vyrábí?

V Rusku se například podařilo s hlívy izolovat účinné antibiotikum, ve Finsku vyrábějí z Shiitake, Maitake a Riichi účinný lék proti rakovině, z hlívy pro změnu lék odstraňující bradavice virového původu a léčící kloubová onemocnění. V Japonsku prostřednictvím vodních extraktů z hlívy redukují bujení různých nádorů a v Číně léčí touto sušenou houbou strnulosti šlach a končetin. Mimo to zde hlívu již dlouhá léta využívají k přípravě léčivých tinktur a mastí.

Nejprospěšnější látkou hlívy ústřičné je zřejmě tzv. pleuran. Jedná se v podstatě o polysacharid složený z glukózových jednotek s imunomodulačním účinkem. Vykazuje se silnou protinádorovou, imunostimulační a protizánětlivou aktivitou. Experimentální studie na zvířatech například prokázaly významné snížení nádorových růstů. Na základě tohoto poznání byla vypracována klinická studie provedená u žen postižených rekurentními, maligními nádory prsu po ozařování. Po podávání beta 1,3 d-glukanu došlo ke kompletnímu vyléčení těchto indolentních nádorů. Pro poznání vlastností a účinků tohoto glukanu je významná práce japonských vědců, která byla uveřejněna v roce 1984 pod názvem „Antitumor polysacharides from pleurotus ostreatus FR. Quel: Isolation and structure of a betaglucan". Autoři v této práci popisují, že již dávka 0,1 mg/1kg živé váhy vyznačovala protinádorovou aktivitu.

Mimo pleuranu se ovšem v hlívě vyskytuje mnoho dalších, zdraví prospěšných látek, kterými jsou například kyselina folová (podporuje růst buněk), dále draslík, fosfor, jód, selen, chrom, zinek, bór atd. Zapomenout nesmíme také na vitamíny, bílkoviny a především vlákninu, která odstraňuje z těla usazené škodlivé reziduální látky, kterými jsou kupříkladu nežádoucí žlučové kyseliny způsobující rakovinu tlustého střeva.

Z výše uvedeného je dobře patrné, že houby by v našem jídelníčku určitě neměly chybět. Pokud budeme pravidelně konzumovat hlívu ústřičnou, tak si nejen pochutnáme, ale prodloužíme si zároveň i s největší pravděpodobností život, za který ostatně i houbám svým způsobem vděčíme. Nebýt totiž hub, konkrétně hub oceánských, tak by zřejmě život na této planetě ani nevzniknul.

Na závěr je jistě dobré shrnout proti kterým nemocem hlíva ústřičná působí a pro koho je její konzumace nejvýhodnější. Jak již bylo řečeno povzbuzuje imunitní systém a o tom to všechno je. Pokud totiž máme imunitu v pořádku, neměli bychom být nemocní. Pro názornost zde uvádíme několik příčin a okolností narušení imunity: Rakovina, alergie, bronchitida, stres, diabetes, syndrom chronické únavy, chronické infekce, zápal plic parazitární infekce, plísňové infekce, mononukleóza, atd.

Doporučuje se denní dávka 5-10 gramů usušené hlívy ústřičné v podobě prášku,který můžete přidávat do jakéhokoli jídla, vhodné jsou například polévky, omáčky jogurty a podobně. V případě,že budete konzumovat hlívu čerstvou je doporučená denní dávka 100 gramů.

Při dosavadních průzkumech nebyly zjištěny žádné negativní účinky hlívy ústřičné.


Hlíva ústřičná obsahuje


vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, D, C, K

proteiny

steroly

řadu stopových prvků (Fe, K, P, Na, Zn, Se, Cr, Cu, B, I)

18 druhů mastných kyselin

aminokyseliny

mevinolin

Doplňující obrázky

Certifikát houby.png



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |