
Bio Víno z Moravy je z ekologicky pěstovaných hroznů
Bio Víno z Moravy je z ekologicky pěstovaných hroznů
BIO Hrozny
Půdy, ale i samotné keře ekologických vinic nejsou zatěžovány chemickými pesticidy a hnojivy. Hrozny jsou vyprodukovány bez použití chemických insekticidů, fungicidů a hnojiv. Insekticidy chránící vinice před živočišnými škůdci jsou nahrazeny užitečným dravým roztočem. Fungicidy, chemické postřiky proti houbovým chorobám, ustupují přípravkům na přírodní bázi – výluhy z bylin, fenyklový olej, vodní sklo či směsi jílových minerálů. Průmyslová hnojiva jsou nahrazena výsevy bylin pro zelené hnojení, komposty a hnojem z bio farem. Vitální réva tak přirozeně produkuje obranné látky (např. resveratrol), které nejen že zodpovídají za ochranu révy před chorobami, ale chrání zdraví i nás - konzumentů. Ekologické vinice jsou domovem stovek vzácných a ohrožených druhů hmyzu a rostlin.
BIO víno - výroba a kontrola
Ani ve vínech tak nejsou stopy cizorodých pesticidů a dovoluji nám okusit čistou odrůdovou chuť, kterou znali naši dědové. Pesticidy nedecimované kvasinky na hroznech dávají spolu s redukovanými výnosy a umem zkušených vinařů vínům mimořádný charakter typický pro každou lokalitu. Při vinifikaci se zříkáme všech dnes běžně používaných přípravků – čisté kultury kvasinek a jejich živných solí, enzymů a čiřidel. Jediné, co si enologové Templářských sklepů neodpustili je uchovávání BIO vín v nerezových tancích (citelně vyšší hygiena oproti klasickým dřevěným sudům), částečně řízená teplota při kvašení a použití bentonitu (přírodní jílovitý minerál) ke stabilizaci proti bílkovinným zákalům. BIO vína jsou proto zemitá a mají zřetelný archetypální charakter. Ekologická BIO produkce je několikanásobně kontrolována nezávislými kontrolními organizacemi i státními institucemi. Ekologické vinohradnictví se přímo podílí i na ochraně přírody. Uvědomme si také, že podporou ekologického vinařství podporujeme i naše kulturní dědictví. Nákupem ekologicky vyprodukovaných vín podporujete špičkové vinaře prosazující návrat k zemědělství, které dává šanci na kvalitní život i dalším generacím.