Bedýnky do domu

BIO KEDLUBNA GIGANT OD ZDRAVÍČKA

Podívejte se, odkud také pochází vaše BIO  kedlubna Gigant Zde...

Bio kedlubna Gigant

Kedluben je blízký příbuzný všech košťálovin (zelí, květák, kapusta a kadeřávek). Jeho minulost sahá stovky let před naším letopočtem. Předkem kedlubny byla pompejská brukev, primitivní kedluben se zesíleným stonkem. Dnešní podoba kedlubny pochází pravděpodobně ze Středomoří nebo Číny. Kedlubny mají mnoho odrůd, které se liší dobou vývoje: od raných rychlených po obrovské kedlubny typu české odrůdy Gigant. Barevně odlišujeme zelené a fialové druhy. Kedlubny tak mohou být k dostání po celý rok.

 

Pokladnice vitaminů

Kedluben má až 60 mg vitaminu C ve 100 g, pro leckoho možná překvapivě mnoho karotenu, vitamínu E, vitamíny skupiny B a vzácný vitamín K. Dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, zinek. Nalezneme v něm i draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, chlór, bór, železo, jód, kobalt, měď, molybden, nikl, stříbro, chróm, fluor, zinek i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, biotin a selen. Kedlubny v sobě obsahují cholagogum, což je látka zvyšující vylučování žluči a urychlující vyprazdňování žlučníku. Trávení také napomáhají díky obsahu vlákniny. Cukry obsažené v kedlubnu obsažené jsou dobře snášeny i diabetiky. Obsah jednotlivých cenných látek se mírně liší dle jednotlivých odrůd. Kedluben však není vhodný pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubnu vyvolávají bolestivé podráždění.

Nejen syrová je dobrá!

V kuchyni má kedlubna mnohostranné využití. Lze ji konzumovat zasyrova i tepelně upravenou: mírně osmažená na oleji, vařená, zapékaná atd. - od syrových salátů či polévkové zeleniny až po kedlubnu dušenou, nakyselo jako zelí, smaženou, plněnou apod. Hodí se i do zeleninových pomazánek, příkrmů, k plnění a k přípravě placek typu bramboráků. Z odrůdy Gigant můžeme připravit kedlubnové zelí. Neboť chuť kedlubny není příliš výrazná, výborně se doplňuje téměř s veškerým možným kořením, zejména pak se zelenými bylinkami (bazalka, tymián) či s česnekem.

Proč jíst tu malou zelenou brukev?

Obecně se říkává, že zelenina je zdravá, a proto bychom ji měli denně zařadit do našeho jídelníčku. Ovšem proč jíst zrovna kedlubnu? Proti čemu tedy vlastně bojují a co podporují?

Účinky na organismus:

Díky množství železa, který obsahuje, podporují krvetvorbu.
Kedlubny přispívají ke zdravé pokožce a pěkným vlasům, což způsobuje látka biotin.
Spouští látkovou přeměnu v buňkách.
Přítomný selen chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou.
Vysoký obsah vitamínu C je prevencí proti infekcím.
Sto gramů kedlubny obsahuje jen asi 50 kalorií, a jsou tak vhodnou zeleninou pro redukční diety. Spolu s podporou látkové výměny podporuje snižování váhy.
Sloučeniny síry působí proti bakteriím.
Zvyšuje odolnost proti stresu a schopnost soustředění (viz látka inositol).
Stimuluje dýchání buněk.
Vitamín K obsažení v kedlubně je důležitý pro prevenci vnitřního krvácení, pomáhá zmírnit silné menstruační krvácení žen a je též potřebný pro správnou funkci jater a ledvin.
Pomáhá lepšímu trávením tím, že urychluje vylučování žluče a její transport do střev.
Vysoký obsah vlákniny způsobuje lepší zažívání uvolňuje zácpu.

Doplňující obrázky

logo-bio-produkt-ez.jpg
logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |