Bedýnky do domu

BIO HRÁŠEK OD ZDRAVICKA

Podívejte se, odkud také pochází Váš BIO zelený hrášek Zde...


Lahůdka zvaná zelený hrášek 


jsou vlastně nedozrálá semena známé luštěniny - hrachu setého. V tomto stadiu je hrášek lahodný, sladký a lusky šťavnaté, lesklé. Dozrálá semena, která už se nehodí ke konzumaci syrová, se suší a mají další využití. Zelený hrášek uchováváme také sušením, ale častěji se nakládá do mírně slaného nálevu či krátce povařený zmrazuje.

OBSAH

Hrášky obsahují 76 % vody, 6 % bílkovin, 13 % sacharidů, cca 2 % vlákniny a žádný cholesterol. Mají vysoký obsah lecitinu, obsahují provitamín A a také vitamín C. Z minerálních látek je hojně zastoupen zejména draslík a fosfor. Z dalších minerálů jmenujme alespoň hořčík, vápník a železo. Draslík je velice důležitý prvek pro fungování nervů a svalů, tedy i srdce. Dříve byla jeho důležitost podceňována. Zmiňovaný lecitin má jednu vysoce ceněnou schopnost - dokáže v krvi rozpouštět a uvolňovat nesprávný cholesterol a nezdravé tuky. To ocení naše játra a projeví se to i na naší pleti. Lecitin navíc podporuje činnost centrálního nervového systému.

Jedinou nevýhodou hrášku je nadýmavost. 


Energetická hodnota zeleného hrášku je 316 kJ na 100 g.


V sezoně využíváme v kuchyni hrášek hlavně čerstvý, mimo sezonu se musíme spolehnout na sterilovaný či nabídku z mrazícího boxu. Tam bývá nejčastěji součástí zeleninových směsí. Můžeme si vybrat i v kvalitě BIO. Stejné je to i v případě konzervovaného hrášku. K dostání je samostatně nebo v řadě chutných směsí. Sterilovanou zeleninu v BIO kvalitě však nejsnáze seženete v obchodech se zdravou výživou.

V kuchyni má hrášek mnohostranné uplatnění. Můžete ho přidat do polévek, salátů, omáček apod. Výborně ladí s rýží či těstovinami. Chutný je ale i jako příloha. Věrný doprovod mu dělá dušená mrkev, často spolu s kukuřicí. Tato svěží kombinace rozzáří i obyčejné pečené kuře s brambory a dodá mu efektní šmrc. Zelenina však musí být povařena jen krátce, protože při delším dušení hrášek nepěkně šedne.

Doplňující obrázky

logo-bio-produkt-ez.jpg
logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |