Bedýnky do domu

BIO HLÁVKOVÝ SALÁT OD ZDRAVÍČKA

Podívejte se, odkud také pochází váš BIO hlávkový salát Zde...



Hlávkový salát obsahuje mnoho vitamínů

Hlávkový salát obsahuje vitamin C, provitamin A, kyselinu listovou. vitaminy B1, B2, E, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, jód.

 

Podobně jako jiné druhy zeleniny je i salát nejhodnotnější krátce po utržení. Při jednom výzkumu odborníci hodnotili obsah flavonoidů, zdraví prospěšných látek obsažených mimo jiné i v zelených rostlinách. Mezi flavonoidy hlávkového salátu patří rutin a hesperidin, významné antioxidanty s ochrannou funkcí pro oběhový systém a posilující cévy. Při výzkumu se ukázalo, že listy salátu dubolistých odrůd ztrácejí po utržení a vystavení světlu více než devadesát procent flavonoidů. Nejlépe v tomto ohledu dopadl římský salát, který si flavonoidy zachovává nejdéle. Světlo rovněž salát zbavuje vitaminu C, který je v něm jinak zastoupen ve velkém množství. Utržený salát je proto nejlepší uchovávat mimo dosah denního světla. 

MASTNÉ KYSELINY

Salát obsahuje i nenasycené mastné kyseliny omega-3. Některé rostliny, jejichž listy se v jižní a západní Evropě konzumují stejně jako hlávkový salát, jej však v tomto ohledu překonají. Příkladem může být rostlina kozlíčku z čeledi kozlíkovitých, hojně rostoucí ve volné přírodě i u nás. Stogramová porce kozlíčku obsahuje dvanáct procent doporučené denní dávky nenasycených mastných kyselin. Tato rostlina rostoucí jako plevel na kamenitých stráních a neudržovaných pozemcích má i velmi vysoký obsah rutinu a vitaminu C. Druhé místo zaujímá kultivar hlávkového salátu Batavia, třetí kadeřavý salát. 

PROTI HLADU

Salát není kalorický, hodí se proto pro redukční dietu, ať již se jí v malém nebo větším množství. Není třeba jej nechávat na závěr jídla, posiluje pocit sytosti. Bylo prokázáno, že lidé, kteří salátem začínají, spotřebují o sedm až dvanáct procent kalorií méně než lidé, kteří salát nejedí vůbec. 

Zálivka salátu přitom zdaleka nemusí být odlehčená, nýbrž může obsahovat tuk. Ten pomáhá lepšímu vstřebávání obsažených karotenoidů. 

V ZIMĚ OPATRNĚ

Konzumace hlávkové salátu je dobrou prevencí proti nádorovým onemocněním. Platí to i pro listovou zeleninu používanou stejně jako hlávkový salát. Roketa (Eruca sativa) obsahuje látky, která brání vzniku rakoviny prostaty, kozlíček navíc i beta-karoten, který chrání kyselinu DNA proti poškození. 

Koupené rostliny salátu mohou skrývat i určitá nebezpečí. Salát pěstovaný v zimě roste ve vlhkém, teplém prostředí skleníku s nedostatečným prouděním vzduchu a je velmi náchylný k plísním. Je proto nutné jej ošetřovat chemickými prostředky, které v něm zů stávají. Až jedna čtvrtina všech salátů prodávaných v zimním období nevyhovuje, pokud jde o přípustný obsah škodlivých pesticidů a bromu. 

 



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |