Bedýnky do domu

BIO DÝNĚ HOKKAIDÓ OD ZDRAVÍČKA

Podívejte se, odkud také pochází vaše BIO dýně Hokkaidó Zde...

Dýně Hokkaidó
 
Neumí vyrůst do obřích rozměrů, alevynahradí  vám je  svou chutí, léčivými účinky a hlavně obsahem vzácných vitamínů. Pěstovat dýni hokkaidó je navíc velmi jednoduché!
Dýni hokkaidó, pocházející původně z Nové Anglie, začali pěstovat Japonci na sopečné půdě ostrova Hokkaidó.  Je bohatým zdrojem vitamínů.
 
Obsahuje betakarotén, vitamíny B1, B2, B3 a také minerální látky včetně draslíku. Váže na sebe toxiny, které rozpouští a vyplavuje z těla.

Jak se zázračná dýně pěstuje?

Jde o jednoletou rostlinu, kterou pěstujeme stejně, jako jiné tykve. Vyžaduje humózní, středně těžkou půdu s dostatečným množstvím půdní vláhy. Vyséváme ji v květnu přímo na  do předem připravených „hnízd“ do hloubky 3-5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metrů od sebe. Během vegetace záhon pravidelně odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. V případě potřeby ručně opylujte květy štětečkem. Vydatně zalévejte, ale nekropte listy!

Kdy Hokkaidó sklízet a jak ji skladovat?

Dýně sklízíme ve chvíli, kdy jsou zralé. Poznáte to podle toho, že jejich stopky jsou uschlé a dřevnaté. Skladovat se mají na chladnějším místě, kde vám vydrží až do jara. Pro uskladnění jsou ale nevhodné klasické vlhké sklípky, kde by vám mohly dýně začít hnít.

Co všechno umí léčit?

Na její léčivé účinky přišli právě Japonci. Dýně hokkaidó se doporučuje užívat při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Protože má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, je také skvělým lékem na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Výborná je i pro diabetiky. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky. Pomáhají také proti hlístům, roupům a škrkavkám! A něco pro pány: dýňová semínka také pozitivně ovlivňují potíže s prostatou.

Jak ji jíst?

Na rozdíl od jiných druhů dýní má výhodu, že se nemusí loupat. Může se jíst syrová, má příjemnou máslovou chuť. Lze ji ovšem připravovat na stovky způsobů. Dá se vařit, smažit, grilovat i zapékat na sladko. A labužníci z ní dokonce připravují i svíčkovou!

Doplňující obrázky

logo-bio-produkt-ez.jpg
logo jpg.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |