
BIO čočka červená loupaná
BIO čočka červená loupaná
BIO čočku červenou před vařením nemusíme namáčet. Používá se jako příloha k obilninovým jídlům, na přípravu polévek a kaší. Vhodným kořením k dochucení čočkových jídel je kari, máta peprná, vynikající chuť získá několika kapkami citrónové šťávy nebo ovocného octa. Bio čočka červená má jemnou chuť a moučnou konzistenci, výborně se hodí k přípravě polévek, omáček a do zeleninových salátů.
Použití:
Bio červená čočka loupaná je lépe stravitelná, nenadýmá a je vhodnější pro děti než klasická čočka. Při vaření se mění její barva z červené na oranžovou až žlutou, proto pokud chceme její sytou barvu zachovat, přidáme lžičku kurkumy.
Nutriční složení:
Bio červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitaminu B6, lecitinu a vlákniny. Patří mezi luštěniny a je příkladem komplexní potraviny, obsahuje dostatek sacharidů a kvalitních bílkovin. Bio červená čočka obsahuje jen minimum tuku, který se skládá převážně z nenasycených mastných kyselin, neobsahuje cholesterol. Díky vysokému obsahu vlákniny povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě.
Vysoký obsah vitaminů skupiny B (niacin 2-2,5 mg), lecitinu, fosforu, hořčíku a vápníku činí z čočky výborný prostředek proti neurózám, depresím, stresům. Vysoký obsah železa a mědi přispívá ke zlepšení krvetvorby. Pomáhá snižovat LDL cholesterol a působí preventivně proti rakovině. Někteří autoři nedoporučují čočku jíst příliš často nemocným dnou a revmatismem, a to pro vyšší obsah purinových látek, které se metabolizují na kyselinu močovou.