Bedýnky do domu

BIO Citóny nejlepší na pečení

Citrón
Citrus limon

Citróny mají blahodárný vliv na naše tělo. Zvyšuje odolnost proti infekci, udržuje správný tonus svalů a pokožky, chuťově obohacuje jídelníček a nápoje, příznivě ovlivňuje krvetvorbu a zastavuje krvácení.
Pektin v citrónech snižuje hladinu krevního cholesterolu. Citrón má protisklerotický účinek a citrónová silice působí proti plísním.

V kuchyni nesmí chybět při konzervaci a výrobě šťáv a džemů. Šťáva odstraňuje charakteristický zápach z ryb, přidává se do marinád při nakládání masa a účinně působí při trávení tučných jídel.

Vyzkoušejte následující recepty:

Citrónová zapékaná ryba:
1 kg rozporcované ryby, ¼ hrnku olivového oleje, 2 lžíce oregana, šťáva z jednoho citrónu, 2 rajčata nakrájená na kolečka, 1 červená cibule na kolečka, 1 citrón nakrájený na kolečka, sůl, pepř.
Rybu položíme na pekáč. V misce smícháme citrónovou šťávu, olej, oregano se solí a pepřem. Vzniklou směs nalijeme na rybu a necháme 30 minut marinovat.
Na rybu položíme kolečka citrónu, rajčat a cibule, přikryjeme alobalem a pečeme 30 minut v rozpálené troubě.

Citrónová omáčka:
Na másle zpěníme 1 lžíci hladké mouky, svaříme 1/8 l bílého vína a 40 gr cukru, přidáme strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu, šťávu z jednoho citrónu a rozkvedlaný žloutek v troše omáčky.
Omáčku podáváme k pudinkům, nákypům a jiným moučníkům.

Citrónový krém:
4 žloutky ušleháme se 6 lžicemi cukru na hustou pěnu, přidáme nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu a šťávu ze 2 citrónů. Lžíci želatiny rozpustíme ve 2 lžicích horké vody a vmícháme za stálého šlehání do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přidáme sníh ze 4 bílků. Krémem naplníme misky, vychladíme a podáváme se šlehačkou.

Citrónový kompot:
Oloupáme 2 – 3 citróny tak, aby na nich nic z bílého albeda nezbylo a nakrájíme je na tenké kolečka, případně ještě na proužky. Rozložíme je ve skleněné misce a zasypeme práškovým cukrem. Necháme odležet až pustí šťávu. Mezitím rozvaříme asi 60 gr cukru a k tomu přidáme nudličky neošetřenou citrónovou kůru. Kompot zalijeme cukrem s kůrou. Podává se obzvlášť k pečené drůbeži.

Citrónový rosol:
10 – 20 gr suchého agaru (agar-agar je rostlinný polysacharid, získaný z mořských řas) rozkrájíme na malé kousky a necháme 1 hodinu bobtnat. Pak jej vymačkáme a zalijeme ½ l vody a rozvaříme (agar se musí vařit oproti kupovaným želírovacím rosolům, které se naopak nesmějí vařit). Přidáme 200 gr cukru a při vaření sbíráme pěnu. Když se cukr rozvaří, sundáme jej z plotny a přidáme šťávu ze 2 citrónů a promícháme. Hmotou poléváme ovocné koláče, řezy atd. Jestliže rosol předčasně ztuhne, znovu jej povaříme.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |