Bedýnky do domu

BIO ČERVENÁ ŘEPA OD ZDRAVÍČKA

Podívejte se, odkud také pochází vaše BIO červená řepa Zde...

Článek pochází ze:  zdroje zde

Autor je odborníkem v této oblasti.

Červená řepa 

je zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům červené řepy. Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům. Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Obsahuje spoustu železa, draslíku, vitamínu C, E a mnoho dalších významných látek.

Mezi hlavní léčivé účinky červené řepy patří podporování imunitního systému, regeneraci organismu, podporuje růst tkání, má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém; a používá se také jako prevence a léčbě rakoviny.Červená řepa má však spoustu dalších účinků na lidské zdraví.
Červenou řepu můžeme buď pěstovat doma nebo si ji koupit v obchodě. V obchodě je dostupná jako sterilovaná řepa ve sklenici nebo jako nezpracovaná zelenina (bulvy). Také lze ji nalézt přimíchanou v některých směsí a salátech. Je vždy lepší si koupit čerstvou červenou řepu, protože si ji budete moci upravit přesně podle vás.
Červená řepa má velké využití v kuchyni, můžete ji použít u salátů, vaření polévek, boršče nebo k přípravě pomazánek, slaných buchet a koláčů nebo ji můžete sterilizovat. Možnosti použití červené řepy při vaření jsou doopravdy rozsáhlé, stačí se jen podívat na množství receptů z červené řepy, které najdete na těchto stránkách nebo ji můžete použít všude dle vaší fantazie...
Možná máte červenou řepu znechucenou z období dětství, kdy ji dělali ne příliš chutnou ve školních jídelnách. S recepty, které zde naleznete si ji určitě zamilujete.
Červená řepa se jí buď syrová nebo zpracovaná. Zpracovaná může být vařená nebo pečená, vše záleží na daném receptu.

Účinky červené řepy

nejsou zanedbatelné, protože jich má spoustu:

zdroj křemíku - díky velkému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a také červená řepa má příznivý vliv na vlasy a nehty.

kyselina listová - mezi další látky, které červená řepa obsahuje patří kyselina listová. Ta patří mezi důležité látky v těhotenství pro správný vývoj plodu a snižuje možnost potratu. Dále kyselina listová pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je ji tak polovina.

vláknina - díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů. 

trávicí účinky - mezi její další účinky patří produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku.

protinádorové účinky - červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.

dále podporuje nervový systém a vyživuje nervy
má protisklerotické účinky
díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev
ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu
podporuje látkovou výměnu
pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě
má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
je vodné při menstruačních a klimakterických potížích
vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla
má protimalárický účinek
obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny a další látky

Doplňující obrázky

logo-bio-produkt-ez.jpg



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |