Bedýnky do domu
Bio banan.jpg

BIO Banány od Zdravíčka a vše o nich

BIO Banány od Zdravíčka a vše o nich

Zdravíček dodává chemicky neošetřené banány z plantáží fair trade.

Jak se pěstují banány?

Většinou na rozsáhlých plantážích o rozloze od 10 do 1000 hektarů, především v subtropických a tropických oblastech, kde hodně prší. Na malých farmách se banány pěstují zřídka (v případě spotřeby v EU jde asi o 10%), a to především v Karibiku a Jižní Americe, na Kanárských ostrovech a na Madeiře, Kypru a Krétě. Jen málo banánů se pěstuje na plantážích spolu s jinými plodinami - většinou jde o monokulturní plantáže, kde rostou pouze banánovníky. Na 95% plantáží se pěstuje jediná odrůda - Cavendish.

Sazenice se připravují v laboratořích a na 1 hektar se vysévají v množství několika tisíc. Rostlina začíná plodit po 9 až 10 měsících a růst se nechávají pouze nejlepší výhonky. Pro ochranu rostlin před škůdci, plísněmi a nemocemi, aplikuje se na ně velké množství chemikálií. 2 až 3 měsíce před sklizní jsou plody zabaleny do plastových pytlů napuštěných insekticidy, které je chrání před hmyzem a také před sluncem. Plody se sklízejí každý týden, na menších farmách pak každých 14 dní. Sklizené trsy banánů se zavěsí na velké háky a přepravují lanovkou a nebo (na malých farmách) ručně do balíren. V balírnách jsou pak banány umyty, rozděleny do jakostních tříd, nastříkány fungicidy proti plísním, zabaleny a uloženy do přepravních kontejnerů. Na menších farmách se přepravují dodávkami do větších balíren v přístavu.

Na BIO banány se samozřejmě žádné chemikálie ani hnojiva neaplikují, na ochranu rostlin se používají produkty na rostlinné bázi. BIO banány se však nemohou pěstovat v oblastech, kde se ve velkém pěstují i konvenční (neorganické) banány - je zde vysoké riziko šíření nemocí, proti kterým vyžadují rostliny chemickou ochranu.

Proč je banán zahnutý?

Banány nerostou na stromech, ale na velkých rostlinách. Nejdříve vykvete velký červený květ, ze kterého vyraší malé banánky. Zpočátku rostou kvůli gravitaci směrem dolů, pak ale, v průběhu zrání, okvětní plátky odpadnou a plody začnou růst směrem k vzhůru - tak vzniká jejich typické zahnutí.



  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |