Bedýnky do domu

VŠECHNY PRODUKTY OD ZDRAVÍČKA MAJÍ JASNÝ PŮVOD

logo jpg.jpg
logo_20regionalni_20potravina_2002.jpg

§     Zdravíček dodává čerstvé produkty pouze od regionálních farmářů, kteří jsou registrovaní.

§     Nejedná se o anonymní produkci z dalekých a exotických zemí s nejasným zacházením během 
       pěstování, balení a přepravy.


§     U většiny produktů uvádí Zdravíček vždy min. jedno z míst produkce konkrétního produktu.

§     Objednatel Zdravíčku zná přesně jeho obsah a složení předem.
      


§     Zdravíčkovy produkty obsahují pravé chutě, vitamíny, minerály a živiny.

§      Při jejich pěstování a sběru byly použity tradiční druhy plodin a citlivé ruce farmářů



Certifikáty o orig. původu Bio č.: 006928, 00729, 007220, 008087, 008310, 00771, 008187, A 01259, C-HK-006-000, IZAA-87UGT4, MHRA-7X2J, SK 2002-146  No. 041/2010, C-sc- 006- 00083-B, 007695, 008465,A 00891



CO NENÍ NORMÁLNÍ- ANEB BEZ ROČNÍCH OBDOBÍ V SUPERMARKETECH


Určitě jste si toho taky všimli, v obchodech neexistují roční období. V lednu se dá koupit hroznové víno nebo maliny, v dubnu broskve, dýně v červnu, v říjnu chřest a v prosinci jahody. Daní za tohle bezčasí jsou tisícikilometrové cesty, které absolvuje každý váš nákup.

Za 795 korun, tedy cenu zpátečního lístku do Vídně, jsme pořídili jídlo, které do polic jednoho pražského supermarketu putovalo celkem 68 077 kilometrů.

Kopr z Izraele, hrozinky z Chile, holandská rajčata a salát ze Španělska. Potraviny z nákupu, jaký děláte každý týden, toho najezdily víc než vy za celý život. A vy si díky tomu můžete u regálů užívat svět bez ročních období. Jenže něco v tom světě je strašně špatně. Zmizela chuť, vůně a vitamíny.
Ovoce a zelenina se skladují při nízkých teplotách, ve speciálně namíchané atmosféře nebo za působení plynů, které zpomalí proces zrání. Kvůli pomalejšímu zrání se také plody „podtrhují“, tedy sklízejí dřív, než jsou úplně zralé.

"V praxi to vypadá tak, že odrůdu jablek, která se normálně sklízí koncem září, očešou o půl měsíce dřív. Během čtyřiadvaceti hodin ovoce uskladní v komorách s kontrolovanou atmosférou, kde je snížený obsah kyslíku až na jedno procento. Tím se proces zrání zpomalí na minimum," vysvětluje profesor-ovocnář z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, který si nepřál, abych v této souvislosti uváděla jeho jméno.

Chuť a vůně, respektive jejich neexistence, ale nejsou největší problém. Společně s nimi také z některých potravin mizí to nejdůležitější – živiny. Například výzkum rakouské spotřebitelské asociace z roku 2003 dokázal, že v řadě případů "čerstvá" zelenina dovážená přes půl kontinentu obsahuje méně živin než mražená.




  Webové stránky vytvořil DUOWEB.cz
Copyright   |
Ochrana osobních údajů   |