Nebezpečná éčka: Která jsou ta nejškodlivější?

Když přijdete do obchodu, vedle zdravých a minimálně zpracovaných potravin objevíte řadu polotovarů a dalších výrobků, které obsahují spoustu přidaných látek. Některé z nich dokonce takové, které se nedoporučuje konzumovat buď vůbec, nebo je vhodné je jíst a pít co nejméně často. Jaké názvy éček by vás měly při čtení etikety motivovat k tomu, abyste výrobek vrátili zase zpátky do regálu a začali jste hledat něco jiného?

Ve srovnání s našimi předky máme velkou výhodu v tom, že si můžeme koupit prakticky vše, co si dokážeme vymyslet. Kromě čerstvého a nakládaného ovoce a zeleniny máme přístup i k nejrůznějším limonádám, polévkám v pytlíku, uzeninám, mraženým dortům a k mnoha dalším věcem, které dovedou patřičně polechtat naše chuťové pohárky a udělat nám dobře.

Problém je v tom, že mnohé obsahují velké množství éček. Zatímco některá jsou prakticky neškodná, u dalších existuje podezření, že mohou způsobovat hyperaktivitu u dětí a mnoho dalších potíží, které mohou ovlivnit naše celkové zdraví.

Jak se má ale běžný kupující vyznat v nejrůznějších názvech a zkratkách? Abyste byli při dalších nákupech informovanější, dnes se podíváme na to, kterým éčkům se příště raději vyhnout.

která éčka jsou nebezpečná

Která éčka jsou nejnebezpečnější?

Hned na začátku je důležité říct, že v Česku a v Evropě dobře funguje kontrola potravin. Na trh by se tedy nemělo dostat nic, co by pro nás bylo opravdu nebezpečné. Mnohé látky, které se ve světě běžně používají, se u nás dokonce používat ani prodávat nesmí. Na druhou stranu, jde o proces, takže některé látky, u kterých existuje podezření, že by nějaké negativní účinky mohly na člověka mít, mohou podléhat regulaci (což znamená, že výrobce jich může ve svých výrobcích používat jen maximální stanovené množství), nebo se o jejich regulaci či zákaz teprve usiluje.

Syntetická barviva

Jak se říká, jídlo jíme očima, takže je důležité, aby nás dokázalo na první pohled dostatečně zaujmout. Problém je v tom, že některá syntetická barviva nejsou pro naše zdraví zrovna dvakrát dobrá. (Speciálně se pak o některých hovoří v souvislosti se zdravím dětí.) Z toho důvodu mnozí výrobci postupně přechází na přírodní barviva, která sice nejsou co do intenzity odstínů tak výrazná, podezření z negativních účinků u nich ale není.

Mezi problematická syntetická barviva patří například:

Jak už bylo řečeno, některé z těchto látek se u nás nesmí používat, namátkou například E128, a to od roku 2008. Na druhou stranu, ve Velké Británii jde o tradiční přísadu do uzenin, proto, pokud je v této zemi kupujete, raději zkontrolujte etiketu výrobku.

Konzervanty

Jíst plesnivé potraviny by nikdo z nás asi nechtěl (pokud zrovna nejde o super drahý francouzský sýr). Proto se v potravinách používají konzervanty, které dovedou zajistit, že jídlo nebude nutné okamžitě vyhodit. Některé z nich jsou ale opět na černé listině a buď se je nedoporučuje jíst vůbec, nebo jen v malém množství.

Na etiketách výrobků by neměly být látky jako:

  • E210 – Kyselina benzoovákonzervanty
  • E220 – Oxid siřičitý
  • E221 – Siřičitan sodný
  • E222 – Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 – Disiřičitan sodný
  • E224 – Disiřičitan draselný
  • E226 – Siřičitan vápenatý
  • E227 – Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 – Hydrogensiřičitan draselný
  • E230 – Bifenyl
  • E232 – Orthofenylfenolát sodný
  • E240 – Formaldehyd
  • E249 – Dusitan draselný
  • E284 – Kyselina boritá
  • E285 – Borax
  • E312 (stažen z povolených látek v EU)
  • E319 – TBHQ

Zajímavostí je, že některé konzervanty mohou být zároveň i dochucovadla, což platí například o dusitanu draselném. Masným výrobkům dodává uzenou chuť, také ale prodlužuje životnost výrobku a zabraňuje oxidaci tuku.

Dochucovadla

Nikdo by také nechtěl jíst něco, co mu nechutná, proto se výrobci občas doslova předhánějí v tom, aby nám nabídli chutnější (a tím pádem pro nás i návykovější) potraviny a nápoje. Opět, některá dochucovadla jsou v pořádku, nad jinými je třeba vztyčit varovně natažený prst.

Do party potenciálních problémistů patří:

  • E250 – Dusitan sodný
  • dochucovadla éčkaE620 – Kyselina l-glutamová
  • E621 – L-glutaman sodný
  • E622 – Glutaman draselný
  • E623 – Glutaman vápenatý
  • E624 – Glutaman amonný
  • E625 – Glutaman hořečnatý
  • E951 – Aspartam
  • E952 – Cyklamáty
  • E954 – Sacharin a jeho soli

Jak vidíte, v některých případech mohou být problematická i umělá sladidla, která bývají běžnou náhradou cukru ve fitness výrobcích a podobně.

Jakým potravinám se vyhýbat?

Ideálně těm, které obsahují nedoporučená éčka. Tradičně to mohou být masné a opracované uzené výrobky, sladké a barevné limonády, smažené brambůrky, některé druhy koření, bonbóny, zmrzliny, průmyslově vyrobené zákusky a podobně.

Etiketu byste měli číst i u:

  • Nakládané zeleniny
  • Nakládaného ovoce
  • Želé
  • Pekařských výrobků

Problematické však může být i čerstvé ovoce se zeleninou, protože některé látky se používají jako chemické ošetření. Z toho důvodu vám doporučíme, abyste je před jejich použitím opravdu dobře umyli pod tekoucí vodou.

Napsat komentář